Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: D70 + LINUX

Domyślnie D70 + LINUX

Witam wszystkich zainteresowanych,
    mam dosyc zakrecony problem, poniewaz probuje juz od kilkunastu godzin zmusic mojego pingwina zeby sie polubil z Nikonem, ale niestety nic nie wskazuje na przyjazn tych dwoch towarzyszy,
    poszukuje kogos kto by mi pomogl w zainstalowaniu potrzebnego opragromowania

juz probowalem wszystkiego, zakrecilem sie juz w tych kompilacjach co bylo do czego bylo,
    czy ktos mgolby mi powiedziec jak to ma to u siebie zaisntalowane
    tzn chodzi mi o jaki program + jakie potrzebna bibliotek

reszta problemu wyjdzie w dalszej czesci dyskusji
    pozdrawaim
    NIKON's ...

Domyślnie

a Linux .. to uzywasz ktorej dystrybucji? Bo wydaje mi sie ze te wszystkie "User friendly" powinny miec juz wbudowana obsluge urzadzen typu Mass Storage Device (no i tu pytanie .. jak masz w Nikonie ustawiona opcje USB? PTP czy ta druga ?).
    | D70 | 50/1,4 D | 85/1,8 | Sigma 10-20 | Lowepro Nova 3 | SB-800 | Kiev88 |

Domyślnie

Linux: Slackware-10.1 + KDE-3.4
    D70: USB-Mass.Storage.Device

NIKON's ...

Domyślnie

POlecam poczytac tutaj
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

W tym linku wiele ciekawych rzeczy jest i napewno wszystko uruchomisz. Ja napisze od siebie.

Nie podlaczam aparatu do kompa i nie zgrywam tak zdjec - szkoda baterii - nie polecam, no chyba ze ci potrzebna obsluga aparatu z Linuksa - da sie to zrobic
    http://www.ottaky.com/d70.php

Mi czytnik wystarcza.
    Aby dobrze chodzil moj czytnik, o ile pamietam musialem w jadro wkompilowac opcje umozliwiajaca uzyskanie dostepu do wielu LUN na urzadzeniu SCSI - chyba CONFIG_SCSI_MULTI_LUN (wybaczcie jak cos pokrecilem).
    Jesli widac czytnik to zdjecia zgrasz.

Obrobka w gimpie - polecam plugin ufraw - wsazystko znajdziesz w tym linku. Sciagaj z CVS - czasem cos fajnego dodadza lub poprawia cos, co warto miec

Jak co, to w miare mozliwosci pomoge.
    Pozdrawiam kolege z podkarpacia.
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Domyślnie

krzysiekk, : dzieki za wstepne udzielenie pomocy w tej sprawie a pomoc napewno sie przyda, ale nieco pozniej bo na chwile obecna jestem troche daleko od mojego pingwina, ale jak wroce to napewno sie zabiore za to i z pewnoscia sie jeszcze odezwe
    pozdrawaim kolege z podkarpackiej stolicy ... (hehe)

[ Dodano: Sob 11 Lut, 2006 ]
    witam po malej przerwie...
    Panowie.. tak jak mi pisaliscie to nie bedzie!
    te linkico mi daliscie tez nic z tego...
    mam taki problem, wsumie to nie wiem od czego zaczac ;/
    zaisntalowalem DIGIKAM bo widzialem i slyszalem ze latwo i wmiare wygodnie sie zarzadza fotami, ok. program juz jest, ale teraz nie mam polaczenia (komunikacji) z aparatem nie moge go tez zamontowac, na stronie pisze ze to bedzie [sda1] a w moim przypadku to raczej tak nie bedize bo ja mam dysk na SATA,
    gphoto2 jak wykonam polecieni --auto-detect tez nic nie znajduje, jednym slowem kicha...
    jak ten problem rozwiazac?

pozdrawiam....
    NIKON's ...

Domyślnie

Witam

Ja to bym sobie dal spokoj z DIGIKAM.

Zainstaluj sobie gqview i bedziesz mial porzadna przegladarke do NEFow - a do zarzadzania to konsola albo mc No zartuje - ale nie lubie automatow.

A teraz troche o montowaniu.

Ustawiasz aparat w tryb pracy USB na mass storage - to podstawa - no chyba ze chcesz nim z kompa sterowac. Ale chyba nie chcesz

Teraz podlaczasz kabelki do wylaczonego aparatu i do kompa, wlaczasz aparat i powinienes dostac jakies komunikaty na biezacej konsoli.
    A mozesz nie dostac komunikatow jak nie bedziesz mial wladowanych w jadro/ew w modulach roznych rzeczy od usb i od scsi. Ja mam jadro kompilowane samodzielnie, ale wiekszosc mam w modulach
    Ponizej masz co mi wywalilo lsmod po podlaczeniu i zamontowaniu /dev/sda1 z D70

lsmod |grep usb

usb_storage 69696 1
    usblp 12928 0
    usbcore 120568 5 usb_storage,uhci_hcd,usblp,ehci_hcd

lsmod |grep scsi

scsi_mod 88928 5 ide_scsi,usb_storage,sd_mod,sg,sr_mod
    ide_scsi 16772 0
    scsi_mod 88928 5 ide_scsi,usb_storage,sd_mod,sg,sr_mod

Jak nie masz czegos z tego to zaladuj (insmod, modprobe - nie wiem jak w shlacku) i potestuj.
    Po tym jak wlaczysz aparat i dostaniesz porzadne komunikaty dowiesz sie gdzie masz karte z aparatu w /dev - najpewniej bedzie sdb1/sdc1/sdx1 jak juz masz jakis dysk na scsi. Potem to juz tylko

mount /dev/sdx1 /folder_z_D70 -t vfat (albo bez -t)

To musi chodzic jak ta lala .
    I daj spokoj z jakimis --detect czy jakos - ewentualnie lsusb.

Powodzenia i daj znac co i jak.
    D70 + 28-80, AF 300/4, Kenko 1.4x Teleplus PRO 300 DG

Galeria: http://www.roznosci.int.pl/www/cpg133
    GG: 1104936 , zawsze niewidoczny

Uprawnienia umieszczania postów