Linux Mint 22.1 Cinnamon
Szukaj
Linux Mint 22.1 Cinnamon
Witam, w wykazie Linux Mint nie ma Synaptic, aby go mieć musisz skonfigurować dodatkowo repozytoria oprogramowania, program do instalacji i usuwania oprogramowania, nie używam Minta, to nie powiem jak on się nazywa, ale jest to odmiana Debiana, więc Synaptic jest do zainstalowania. Tylko uważaj, bo jak sobie zaczniesz instalować z dwóch różnych programów, to może być wielkie "bum". Jeżeli masz problemy z tym systemem to zainstaluj sobie Ubuntu, prowadzi Cię za rękę.
Ostatnio edytowane przez Wlodek ; 07-04-2025 o 19:31
Podałem dwa rozwiązania . Jeżeli niemaożliwe jest jedno to trzeba spróbować drugiego.
Na płycie instalacyjnej Minta 22.1 jest "menadżer plików" i z niego można zainstalować np. psensor.
A swoją drogą, cały czas powtarzam działać najprościej jak się da a nie zaczynać od fajerwerków.
Intalowanie programów przy pomocy terminala to wyższa szkoła jazdy.
A tak w ogóle to Mint jest bezpośrednio oparty na Ubuntu, na Debianie jest oparty Mint LMDE to trochę inne distro.
Na Mincie można instalować programy z Ubuntu i Debiana, ale czy wszystkie da się zainstalować to inna polka iwyższa szkoła.
sudo apt-get install
linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|
Nie wiem dlaczego w moim poście z pytaniem nie jest zawarty link do strony z której ściągałem program - dziwne... (być może nacisnąłem tylko CTRL + V bez shifta....)
https://github.com/artpixls/ART/releases
I teraz dla linuxowyxh debili takich jak ja
To jest tak naprawdę folder z programem ale spakowany.
Rozpakowujemy go i umieszczamy tam gdzie nam pasuje.
Po czym najeżdżamy kursorem na przycisk "Menu" na pasku zadań i wciskamy prawy przycisk myszy. Pokazuje się " Konfiguracja" - klikamy
Pokazuje się okno z możliwością wyboru "PANEL/ MENU"
klikamy na menu
Jest tam opcja "otwórz EDYTOR MENU"
Klikamy
Wchodzimy w lewej kolumnie w opcje grafika i klikamy
po prawej stronie jest opcja "nowy element"
klikamy
wpisujemy nazwę pod którą ma pojawiać sie w menu
W opcji poniżej jest POLECENIE - to jest po prostu wybór folderu w którym jest umieszczony dany program który ściągneliśmy (w moim przypadku zostawiłem go w pobranych- na razie) znajdujemy folder i klikamy na program
Zaznaczyłem użyj dedykowanego GPU
i tyle - wychodzimy z tego okienka
To fajnie, że udało Ci się zainstalować spakowany program z githuba.
Powtarzam do znudzenia, nie lepiej zrobić to prościej, ze sprawdzonych repozytoriów i gdzie jest gotowa do instalacji paczka.
Wysłano z Mint 19.3
A ja pisałem że nie znajduje mi tego programu. Pisałem o tym
Skontaktuj się z nami