Close

Strona 28 z 35 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 347

Wątek: Linux na biurku

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dobre pytanie

Domyślnie

Po starcie Linuxa dzielisz dysk na 4 partycje. Musissz wiedzieć co robisz, bo Linux czyta partycje Windy, odwrotnie nie.

- - - - kolejny post - - - - - -

PS
    Przynajmniej na 3 - sam Linux: min 70gb - Dane: reszta co zostało na dysku - i Swap 4GB.
    Nie pamiętam tej czwartej. Zupełnie mi wyleciało z głowy.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dobre pytanie

Domyślnie

Przypomniałem sobie, partycja rozruchowa - piszą że wystarczy 1.5 GB - niestety trzeba dać cut więcej , ze 3GB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tamitu Zobacz posta
    Po starcie Linuxa dzielisz dysk na 4 partycje. Musissz wiedzieć co robisz, bo Linux czyta partycje Windy, odwrotnie nie.

PS
    Przynajmniej na 3 - sam Linux: min 70gb - Dane: reszta co zostało na dysku - i Swap 4GB.
    Nie pamiętam tej czwartej. Zupełnie mi wyleciało z głowy.

Nie całkiem się z tobą zgodzę.
    Ja znam podział na partycję główną czyli root, oznaczoną jako "/" partycję użytkownika czyli usera "usr". Oczywiście można zainstalować kilka partycji jak masz duży dysk.
    Partycja "swap", czyli wymiany, tworzy się podczas instalacji Linuxa nie jako automatycznie. Jeżeli masz dużo pamięci Ram, możesz zniej zrezygnować.
    Linux odczytuje poszczególne partycje jako "drzewo" jeżeli chcesz odczytać jakiś plik nie musisz wchodzić na inną partycje.
    Podczas instalacji Linux ważniejsze jest wskazania gdzie ma być MBR, w pierwszym sektorze dysku czy na partycji głównej. czyli "/".
    Jeżeli masz zainstalowanego Windowsa, wybranie "w pierwszym sektorze dysku" uniemożliwi uruchomienie Windowsa.

Ja mam tylko jedną partycje, ale to ja. Tak trochę ryzykuję ale też nie jestem początkującym uzytkownikiem systemu i nie wiem co to ten Windows.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sneer Zobacz posta

Ja mam tylko jedną partycje, ale to ja. Tak trochę ryzykuję ale też nie jestem początkującym uzytkownikiem systemu i nie wiem co to ten Windows.
    Na poprzedniej stronie dałem linka do video który pokazuje jak usunąć linuxa z dysku na którym jest windows - możesz obejrzeć i ew. powiedzieć jakie są ew. zagrożenia?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Ale poczekaj...
    Co mi szkodzi zrobić tak jak na tym filmie? Windows chodzi bez żadnego problemu. Usuwam z tego SSD linuxa i kupuję dysk SSD dla linuxa i dalej robie tak jak opisałeś.
    Gdzie występuje jakieś niebezpieczeństwo ?
    Obejrzałem kawałek, ale typ za mocno kombinuje.
    Jeśli chcesz usunąć Linuxa, wchodzisz pod Disk Management w Windows, tam usuwasz, albo formatujesz partycje linuxowe i tyle. Nie wiem, co masz porobione z sektorem MBR w Win, ale lepiej przygotuj się na jego nadpisanie/odświeżenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Jeśli chcesz usunąć Linuxa, wchodzisz pod Disk Management w Windows, tam usuwasz, albo formatujesz partycje linuxowe i tyle.
    A nie będzie się GRUB/LILO pultał potem i ciągle wyświetlał? Po staremu załatwiało się to chyba komendą fdisk /mbr, ale to już chyba od *nastu lat nieaktualne (?).
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

No właśnie nie wiem, co tam jest porobione. Ale GRUB-a po formacie już nie będzie. Komenda fdisk /mbr działała mi na Win7 i na nowszych też powinna.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    W domu chcę sprzętu po prostu używać wydajnie zamiast nad nim się doktoryzować.
    Właśnie o tym piszę. Zrób raz, a dobrze, chociaż to akurat nie było do Ciebie.

To są podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy. Wtedy wszystko działa jak trzeba, peryferia, drukarki, skanery tak samo jak pod Windą, bez doktoryzowania się. A samą instalację najlepiej zostawić systemowi pozwalając na ustawienia domyślne i będzie Ok. Przy dobrze postawionym systemie i raz skonfigurowanym na początku, od dwóch lat jest u mnie stabilny jak skała, nie ma potrzeby nic tam grzebać, ani też wchodzić do Windows.

To wszystko jest proste, jak budowa cepa dla kogoś, kto choć raz stawiał dowolny system.
    Przypominam tylko podstawowe zasady, jak kolejność instalacji i np. fakt, że niektóre rzeczy lepiej zrobić pod natywnym systemem, jak formatowanie NTFS pod Windows.

@fafniak pytał o ext2 i nie, tego systemu plików nie używamy, bo nie jest indeksowany, za to podatny na awarie. Używa się NTFS w Windows, a Linux ustawia sobie swój BTRFS, nowoczesny system stosowany w serwerach.

Domyślnie

ja się pytałem o partycję którą widziałyby i windowsy i linux - tak żeby obydwa mogły na tej partycji operować- czasem przenosić dane. Teraz mam kartę SD do tego ale to słabe rozwiązanie. Ten ext2 tak mi sie przyplątał. Przecież może być inny

Domyślnie

Dlatego dyski formatuj jako NTFS, natywne dla Win, a przenośne to jak chcesz. Linux czyta wszystko (prawie).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dobre pytanie

Domyślnie

snee , masz rację. Dawno nie reinstalowałem Linuxa - nazwy mi wyleciały.

Fafniak, boot systemu wchodzisz w instalator Linuxa najlepiej z pendriwe (przycisk `dell lub F12`) , dzielisz nowy dysk nazwami (możesz sobie też testowo odpalić linuxa i sprawdzić czy i jak działa, bez instalacji) tak jak napisał snee i jak napisałem wielkościami.
    Jakie możliwe scenariusze. No skasujesz sobie Windows i pies zderchł. Linux czyta windę, winda nie czyta Linuxa.
    Rozpisz sobie to na kartce papieru i wspomagaj się podczas instalacjii.

Jak napisał łigo, raz zrobisz potem już pamiętasz.

Strona 28 z 35 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni