Szukaj
Dysk nie jest szyfrowany, na dodatek nie chodzi mi o odzyskanie partycji rozruchowej, a o zwykłe odzyskanie danych na nim zawartych. Wiem oczywiście, że można szukać kogoś kto ma Mac Pro 5.1, ale niestety takiej możliwości nie mam wiec szukam alternatywy i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
- - - - kolejny post - - - - - -
[QUOTE=sneer;4325856]Dzięki za wskazanie kierunków poszukiwania.
D500, S17-50/2.8, T150-600, N10-24,
Ten Twój Mac Pro 5.1 to jak się posypał? Odpala czy nie? Można na nim uruchomić pendrajwa z Linuxem?
Niestety miał objawy wyczerpania baterii na płycie głównej jak opisano w instrukcji Mac Pro. Kupiłem wiec baterię i wymieniłem. Po wymianie baterii Mac już nie ożył. Zasilacz sie niby włącza, co widać po ledach na płycie, ale niestety nie podejmuje dalszej inicjalizacji z brakiem zapalenia diody nad przyciskiem wyłącznika włącznie. Dzisiaj taki Mac to raczej zabytek więc ciężko znaleźć jakieś informacje. Jedyne co wyczytałem to tyle, że system zawiesza się na poziomie wstępnej analizy hardware.
Dysk da się przełożyć do PC-ta, czy jest specyficzny dla Maka?
Dysk to WD-Black AN1500 dedykowany dla graczy na PC. Używałem go bo to najszybszy dysk NVME na PCIe jaki działa na Mac pro 5.1. Problemem przy odczycie na PC jest system plików.
No to wydaje się, że jest wyjście. Mac na złom, dysk do PC-ta, robisz na pendrajwie wersję Live Linuxa, jeśli nie chcesz go instalować. Do tego zarzucasz FUSE z linka wyżej i powinieneś czytać ten dysk. Z tym, że w linku opisana jest instalacja FUSE na przykładzie pakietów Debiana, więc żeby uniknąć niepotrzebnych komplikacji wybrałbym na pena wersję debianopodobną, jak Mint, czy Ubuntu. Powinno działać.
Dzięki to jest konkret. Spróbuję pod Ubuntu bo tę wersję trochę znam. Używałem jej kiedyś równolegle z Win.
- - - - kolejny post - - - - - -
Przeczytałem jeszcze raz o tym FUSE i nasuwa mi się pytanie czy przypadkiem zastrzeżenie "tylko do odczytu" nie blokuje możliwości kopiowania plików? To oczywiście nie byłoby tym o co mi chodzi.
Tego nie wiem. U mnie FUSE robi wirtualny blok np. z NTFS i partycja jest normalnie używalna, przy czym Linux oznacza ją, jako system plików fuseblk, a nie NTFS. Na ten moment nie widzę lepszego rozwiązania. Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz.Do tego podpiąłbym osobny dysk na zrzut danych dla pewności.
Skontaktuj się z nami