Close

Strona 13 z 35 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 347

Wątek: Linux na biurku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Nie mam jak. Właśnie z obawy przed problemami z odczytem nigdy nie używam APFS na dyskach zewnętrznych a dysków wbudowanych w MacStudio czy MPB na których systemowo jest APFS nie mam jak podłączyć pod Linuxa.
    APFS to jest zamknięty system Apple i w zasadzie nie ma oprogramowania poza jabłkiem które oferuje z nim pełną zgodność (zgodnie ze stanem mojej wiedzy). Zwłaszcza że pod MacOS dyski systemowe z APFS są domyślnie szyfrowane od ładnych kilku lat.
    Zalecam wszystkim wielosystemowym użytkownikom aby formatowali swoje przenośne dyski w exFAT.
    Chyba da się na Linuksie zamontować taki dysk, linkowałem sposób powyżej. Ale rzeczywiście lepiej używać exFat lub NTFS w przypadku dysków zewnętrznych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peter Zobacz posta
    Fajna strona, wszystko tłumaczą łopatologicznie.
    Sam FUSE świetnie radzi sobie z Windowsam i okazuje się, że czyta apfs choć nie może zapisywać. Dobre i to.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    O ile wiem Parted, czy Gparted służy do pracy na partycjach, ale chyba nie do odczytu obcych systemów plików?

Przydałby się ktoś dysponujący Makiem i Linuxem jednocześnie.
    @m_a_g - byłbyś w stanie to sprawdzić z ciekawości?

@mmluty - a nie masz przypadkiem tego dysku zaszyfrowanego? Bo może być problem.
    Dysk nie jest szyfrowany, na dodatek nie chodzi mi o odzyskanie partycji rozruchowej, a o zwykłe odzyskanie danych na nim zawartych. Wiem oczywiście, że można szukać kogoś kto ma Mac Pro 5.1, ale niestety takiej możliwości nie mam wiec szukam alternatywy i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

- - - - kolejny post - - - - - -

[QUOTE=sneer;4325856]
    Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    O ile wiem Parted, czy Gparted służy do pracy na partycjach, ale chyba nie do odczytu obcych systemów plików?

Masz niby rację, ale jeżeli Parted (Gparted już nie) odczytuje pliki Maca to któryś z menadżerów też.

Przeszukaj sieć (APFS+linux). Nie jest to łatwa sprawa tj.odczyt ,ale możliwa.

Niestety nie mam Maca.
    Dzięki za wskazanie kierunków poszukiwania.
    D500, S17-50/2.8, T150-600, N10-24,

Domyślnie

Ten Twój Mac Pro 5.1 to jak się posypał? Odpala czy nie? Można na nim uruchomić pendrajwa z Linuxem?

Domyślnie

Niestety miał objawy wyczerpania baterii na płycie głównej jak opisano w instrukcji Mac Pro. Kupiłem wiec baterię i wymieniłem. Po wymianie baterii Mac już nie ożył. Zasilacz sie niby włącza, co widać po ledach na płycie, ale niestety nie podejmuje dalszej inicjalizacji z brakiem zapalenia diody nad przyciskiem wyłącznika włącznie. Dzisiaj taki Mac to raczej zabytek więc ciężko znaleźć jakieś informacje. Jedyne co wyczytałem to tyle, że system zawiesza się na poziomie wstępnej analizy hardware.

Domyślnie

Dysk da się przełożyć do PC-ta, czy jest specyficzny dla Maka?

Domyślnie

Dysk to WD-Black AN1500 dedykowany dla graczy na PC. Używałem go bo to najszybszy dysk NVME na PCIe jaki działa na Mac pro 5.1. Problemem przy odczycie na PC jest system plików.

Domyślnie

No to wydaje się, że jest wyjście. Mac na złom, dysk do PC-ta, robisz na pendrajwie wersję Live Linuxa, jeśli nie chcesz go instalować. Do tego zarzucasz FUSE z linka wyżej i powinieneś czytać ten dysk. Z tym, że w linku opisana jest instalacja FUSE na przykładzie pakietów Debiana, więc żeby uniknąć niepotrzebnych komplikacji wybrałbym na pena wersję debianopodobną, jak Mint, czy Ubuntu. Powinno działać.

Domyślnie

Dzięki to jest konkret. Spróbuję pod Ubuntu bo tę wersję trochę znam. Używałem jej kiedyś równolegle z Win.

- - - - kolejny post - - - - - -

Przeczytałem jeszcze raz o tym FUSE i nasuwa mi się pytanie czy przypadkiem zastrzeżenie "tylko do odczytu" nie blokuje możliwości kopiowania plików? To oczywiście nie byłoby tym o co mi chodzi.

Domyślnie

Tego nie wiem. U mnie FUSE robi wirtualny blok np. z NTFS i partycja jest normalnie używalna, przy czym Linux oznacza ją, jako system plików fuseblk, a nie NTFS. Na ten moment nie widzę lepszego rozwiązania. Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Do tego podpiąłbym osobny dysk na zrzut danych dla pewności.

Strona 13 z 35 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni