Close

Strona 14 z 35 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 347

Wątek: Linux na biurku

Domyślnie

Czy można w jakiś niezbyt skomplikowany sposób przepisać zrobione programy/skróty tym quickappem na innego użytkownika oraz ustawienia/dane przeglądarek internetowych?
    Bo stworzeni nowego użytkownika powoduje że system jest całkowicie "nowy" ( co częściowo mi pasuje, ale chciałbym te dwie sprawy powyżej opisane przenieść)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Czy można w jakiś niezbyt skomplikowany sposób przepisać zrobione programy/skróty tym quickappem na innego użytkownika oraz ustawienia/dane przeglądarek internetowych?
    Bo stworzeni nowego użytkownika powoduje że system jest całkowicie "nowy" ( co częściowo mi pasuje, ale chciałbym te dwie sprawy powyżej opisane przenieść)
    Dla każdego usera robisz jako admin nowe środowisko. Chyba, że zrobi sobie sam. Jeśli plik jest dowiązaniem, to nie ma uprawnień dostępu. Najłatwiej - wejdź na konto docelowego użytkownika, wywołaj aplikację quickapp i zrób skróty od nowa.

Żeby nie było, nie jestem jakimś zaawansowanym, tylko zwyklym userem. Mogę podpowiedzieć, co ja bym zrobił, choć niekoniecznie zawsze dobrze.

Domyślnie

kur... nie bardzo chce mi się to od nowa robić dopisywac hasła itp.

Domyślnie

Trza wołać fachowca - @sneer?

Domyślnie

Klonowanie userów z ustawieniami https://unix.stackexchange.com/quest...on-another-one
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    No to wydaje się, że jest wyjście. Mac na złom, dysk do PC-ta, robisz na pendrajwie wersję Live Linuxa, jeśli nie chcesz go instalować. Do tego zarzucasz FUSE z linka wyżej i powinieneś czytać ten dysk. Z tym, że w linku opisana jest instalacja FUSE na przykładzie pakietów Debiana, więc żeby uniknąć niepotrzebnych komplikacji wybrałbym na pena wersję debianopodobną, jak Mint, czy Ubuntu. Powinno działać.
    Na OpenSUSE raczej też powinno działać po zainstalowaniu tego:

https://software.opensuse.org/package/libfsapfs

Domyślnie

Przeczytałem wątek jeszcze raz od początku. Próbujecie używać Linuxa, ale kombinujecie jak koń pod górkę.

Trzeba zaczynać od rzeczy najprostrzych.
    Po pierwsze programy zainstalowane z danego distra. Po lekkim oswojeniu się z systemem można doinstalować programy z repozytorium danego distra, po co napoczątku urzywać terminala, szczegulnie jak nie wychodzi.

Zaczynać powinno się od prostych dystrybucji. Suse, Fedora do takich nie należą.

W Linuxie jest taki program Centrum sterowania tam można ustawić programy, które uruchomią się po starcie systemu np.przeglądarkę. W przeglądarkach są "zakładki" gdzie można wpisać adres strony.
    W centrum sterowania można też ustanowić użytkowników i dać im uprawnienia do poszczególnych katalogów/programów. Każdy użytkownik musi wtedy logować się do systemu hasłem odpada automatyczne logowanie.

Do zmiany kolejności bootowania systemów, w Linuxie oczywiście, można użyć programu "customizer"

To oczywiste, że w Linuxie są inne programy niż w Windows, no prawie.

Nie bardzo rozumiem dlaczego, jakaś dystrybucja Linux ma być podobna do Windows?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sneer Zobacz posta

Nie bardzo rozumiem dlaczego, jakaś dystrybucja Linux ma być podobna do Windows?
    Bo ludzie maja swoje przyzwyczajenia?
    Bo łatwiej jest przesiąść się niektórym gdy ktoś im przygotuje potrzebne podstawy?
    To normalne.
    Dla ludzi siedzacych w obsłudze komputerów "na codzień" zwykle nie jest problemem "nowe wyzwanie".
    Wyzwanie jako takie jest zwykle czymś fajnym, ale pamietaj że dla innych moze to być po prostu zniechęcającą przeszkodą

Domyślnie

Zaczynać powinno się od prostych dystrybucji. Suse, Fedora do takich nie należą.
    Dla mnie akurat Redhato-podobne są prostsze, bo pakiety rpm jakoś ogarniam, a deb nie bardzo. Poza tym programy można instalować w Discover jednym klikiem, jak w Win. No i Suse ma Yast, dla mnie nieocenione narzędzie dla łatwości konfiguracji, czego mi zabrakło w Fedora, nie wspominając o innych.

Bo cokolwiek by nie mówić interfejs Windows jest czytelny i wygodny, i jak Fafniak pisze, siła przyzwyczajeń duża, więc niech to będzie choć trochę podobne do tego, co znamy.

Domyślnie

Dawno temu spotkałem takie oto stwierdzenie:

Linux jest jednym z mieszkań w bloku na osiedlu Windows.
    Ostatnio edytowane przez Peter ; 06-02-2025 o 21:00

Strona 14 z 35 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni