dzieki - już paczam
Szukaj
dzieki - już paczam
Ja podchodziłem kilka razy do linuxa, różne dystrybucje, różne wersje i nigdy nie udało mi się uruchomić systemu do końca. A to nie było skanera lub działał w bardzo ograniczonej wersji, drukarka chociaż była wydrukowane strona testowa, to nie chciała drukować z programów, karta graficzna żyła własnym życiem jako zwykła VGA itd. Mówię tu o zastosowaniach typowo biurkowych w domu czyli jakiś edytor tekstu, coś do zdjęć, przeglądarka, bez żadnych wodotrysków tylko podstawowe oprogramowanie.
W firmie do pracy mieliśmy do wyboru albo wybrać płatny Windows i pracować, albo wybrać darmowy Linux i wydać jakieś 200 tyś na zakup kompatybilnego i obsługiwanego sprzętu. Wybraliśmy to pierwsze rozwiązanie. Oczywiście można też zlecić napisanie nowego oprogramowania do obsługi sprzętu jakiejś firmie, tylko to trochę zatraca sens i generuje niepotrzebne koszta. Linuxa w firmie używamy jako oprogramowania serwerowego i jest bardzo OK. Działa już ponad 5 lat bez żadnego nadzoru.
Ponieważ nie mam Tapatalka, to post dodałem poprzez kliknięcie ZAMIEŚĆ SZYBKĄ ODPOWIEDŹ na dole strony otworzonej w domyślnej przeglądarce mojego laptopa. Podobno też tak można
Ostatnio edytowane przez fafniak ; 02-02-2025 o 11:16
dobra już zrobiłem
A można prosić o info jak to zrobiłeś?
Tak dla laika - krok po kroku.
Ostatnio edytowane przez waldek ; 02-02-2025 o 11:50
@waldek
W tym poście masz linka
robisz wszystko dokładnie tak jak napisali
Tylko na końcu przed wpisaniem "sudo update-grub"
MUSISZ zapisać plik (w tym oknie jest opcja zapisz) a potem wyjść z terminala
Pokaże się okno z informacją że zostanie zamknięty proces czy cuś.
Zamykasz
wchodzisz jeszcze raz do terminala
i wpisujesz to: sudo update-grub
No tak, plik musi istnieć zanim wykona polecenia w nim zawarte![]()
Tak ale pod tym linkiem nie napisano że trzeba wyjść z tego "xed" ?
A jak sie nei wyjdzie to można se pisać komeny ile wlezie i nic się nie dzieje
- - - - kolejny post - - - - - -
Teraz chciałbym zmienić wyświetlanie tego "GRUBA" bo literki są mikroskopijne
Dla mnie oczywiste było, że jak zmieniam coś w pliku to trzeba go zapisać i zamknąć żeby na nim robić operacje
Ale może to nie dla wszystkich jasne, wybaczcie
Może pod Windows są jakieś przyjazne programy do zmiany systemu startowego, po prostu jak już zainstalowałem Linux To zmieniałem wszystkie opcje w grubie
Skontaktuj się z nami