Close

Strona 4 z 35 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 347

Wątek: Linux na biurku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    ...Nie chodzi o ten TPM przypadkiem?...
    Tak, trzeba mieć w wersji 2.0. No, ale jeszcze jakiś czas temu MS, a przynajmniej tak się plotkowało, rozważał obniżenie tych wymagań. Ostatecznie tego nie zrobiono więc, że tak pojadę spiskiem mam tak z tyłu głowy, że to by mogło zadziałać na starszych sprzętach, ale że przy okazji ktoś chciał wymusić rotację sprzętu. Co ciekawe MS chyba umożliwi użytkownikom wykupienie dodatkowego wsparcia W10. No, ale właśnie, wykupienie. Tak czy inaczej ktoś zarobi na właścicielach starszego sprzętu

Domyślnie

Przy używalnym Linuxie i w miarę przystępnych cenach Maków mini blado widzę te kombinacje.

Domyślnie

Nie jestem jakimś miłośnikiem Linuxa (mam raczej ambiwalentny stosunek), używam Ubuntu LTS na Hyper-V i w sumie jestem zadowolony.
    Używam do przeglądania sieci przez VPN głównie, więc trudno tu mieć jakieś większe wymagania - przeglądarka ma działać i tyle
    Ubuntu dlatego, że bez problemu da się zainstalować na wirtualizacji. Próbowałem kiedyś Mint, ale niestety pod Hyper-V nie da się (bez mocnego kombinowania) zainstalować, instalator się wywala.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot 2025-02-01 175646.png
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	1,77 MB
ID:	85765
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 02-02-2025 o 01:01
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Przy używalnym Linuxie i w miarę przystępnych cenach Maków mini blado widzę te kombinacje.
    Linux jest od dawna, ale nie pokładam w nim nadziei jako narzędzie nacisku na MS Niestety. Maczki u nas tanieją, choć raczej te w podstawowych konfiguracjach, to fakt, ale to zmiana przyzwyczajeń i też trzeba kupić. Ja się zastanawiam co zrobi MS jak się nie uda przymusić wszystkich użytkowników W10 do przesiadki? No, bo nakłaniają od dawna, ja nie wierzę, że większość z tych co się jeszcze nie przesiedli robi to z powodu niekompatybilnego sprzętu. A użytkowników W10 z tego co czytam nadal jest blisko 70% wszystkich okienkowców.

Z drugiej strony jak tak popatrzę na to co teraz robię i co mi jest potrzebne to w sumie obskoczyłbym to na jakimkolwiek oesie łącznie z chromem czy dex'em od samsunga, więc może i taki linuch by mi chwilowo wystarczył?

- - - - kolejny post - - - - - -

PS A tak bardziej organoleptycznie to pod względem wizualnym, wiem że bzdurka, ubuntu wygląda tak jakoś najbardziej współcześnie. Nie piszę o funkcjonalności, bo używałem wiele lat temu. Te inne zrzuty tu mi się kojarzą bardziej z Macintosh Classic Nie pamiętam na czym to chodziło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    PS A tak bardziej organoleptycznie to pod względem wizualnym, wiem że bzdurka, ubuntu wygląda tak jakoś najbardziej współcześnie.
    Ubuntu z jakim GUI? Bo to każdy dobiera pod siebie.
    Jak wcześniej Grizz pisał:

Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Spróbuj kilku (środowisk KDE, gnome, xfce itd) bo tu jest potęga Linuksa, ze możesz mieć dostosowane rozwiązanie pod własne preferencje. Wszystkie są przyjazne)

Domyślnie

Ubuntu z jakim GUI?:
    To tylko uwaga odnośnie tego co zobaczyłem w tym wątku. Nie mam pojęcia jak wyglądają inne interfejsy.

Domyślnie

Mam kilka lat Minta (Cinamon) na bardzo starym laptopie w garażu, Windows 7 strasznie mulił więc wywaliłem, mimo wcześniejszej wymiany dysku na ssd.
    Obecnie środowiska graficzne są bardzo intuicyjne i dobre, w sensie że nie wpływają za mocno na stabilność np serwera, od 2021 lat w pracy serwerowy Debian ze srodowiskiem graficznym, wcześniej był CentOS bez srodowiska graficznego.

OpenSuse to fajna dystrybucja, muszę na starym lapie go sobie wrzucić, nie jest tak stary jak ten gdzie jest Mint, zobaczymy czy sobie poradzi. KDE jest bardziej zasobożerny niż standarodwy Cinamon na Mincie.

Mint
    https://linuxmint.com/download.php

OpenSuse
    https://get.opensuse.org/tumbleweed/...erver#download
    @Ligo masz ten z lewej ?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot_2.jpg
Wyświetleń:	64
Rozmiar:	100,0 KB
ID:	85767

Dla porządku Fedora, można sobie wybrać srodowisko graficzne na nie najnowszy sprzęt https://fedoraproject.org/spins

albo pobrać od razu z pakietem programów pod własne zainteresowania https://fedoraproject.org/labs

Fedora to w zasadzie niekomercyjny klon Red Hat (tak pisze wiki, tak jak OpenSuse to niekomercyjny klon SUSE), wcześniej do zastosowań korpo był rozwijany też CentOS, w 2020 zaprzestano rozwoju CentOSa.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 02-02-2025 o 08:13
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Parę słów odnośnie różnych dystrybucji i wyboru.

Z moich doświadczeń wynika, że ma mniejsze znaczenie, którą dystrybucję ostatecznie wybierzemy.
    Core jądro systemu, gdzie zakodowana jest obsługa komponentów, reszta to obudowa wizualna, dodatkowe programy narzędziowe, itp.
    Jeśli mamy stary sprzęt to wiadomo, że lepiej będzie działać jądro z lekkim GUI.

Po drugie jeśli jakieś distro nam nie działa dobrze, to spróbujmy wziąć inne, z lżejszym GUI. Tutaj nie jesteśmy skazani na jeden słuszny interfejs jak w Windows czy Mac.
    Nalezy zdawać sobie sprawę że nie ma LR/PS, DXO, C1 na linux (chyba że o czymś nie wiem). Są inne np darktable, GIMP.
    Nie wnikałem też nigdy w sposób zarządzania kolorem (i te sprawy) bo linux nie służy mi w ogóle do tego. Ten system najlepiej sprawdza się po pierwsze na serwerach a to że wszedł do dektopów to nie oznacza że do fotografii ma wszystko co potrzeba. Może i ma, nie znam tematu tutaj i nie chciało mi się nigdy w tym doktoryzować, np bo jest lepszy do tego system jak choćby Windows czy Mac.

Linux bardzo dobrze sprawdza się na różnego rodzaju NASach, z racji tego, że to jest core tego systemu czyli praca serwerowa, sieciowa, udostępnianie plików, macierze, backupy incrementalne, itp, to rozwiązania natywne linuxa które nie są, aż tak dobrze rozwiązane w Win czy Mac (moim zdaniem oczywiście z praktyki, ktoś może uważać ofkorse inaczej).

Moim zdaniem jeśli mamy czas i chęć na poznanie linuxa, to od strony GUI nie będzie sie to obecnie wiele różnić od znanych nam Win/Mac. Różni się ale to kwestia przyzwyczajenia.
    A jeśli nie mamy czasu, nie jesteśmy zbyt, że tak powiem "informatyczni" to, wg mnie oczywiście, szkoda czasu na linux jako desktop. Oprócz tego że za free nie wniesie to nam niczego zdecydowanie różnego.
    Nie jest to stwierdzenie oczywiście kierowane do osób które są obeznane z tym systemem lub używają linuxa "od zawsze". Bo po prostu używamy z racji tego, że są lepsze specyficzne rozwiązania, których ani Win ani Mac nie posiadają.

Do foto warto spojrzeć w ten zestaw programów na fedorce https://fedoraproject.org/labs/design-suite
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 02-02-2025 o 08:55
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

No to macie mnie na sumieniu
    Żona mnie zabije i poćwiartuje sypiąc solą. Może nagra to???

Zainstalowałem tego minta obok windowsa
    Myślałem że boot managerze będzie można wybrać domyślny system który będzie się ładował
    niestety domyślny jest linux
    Podpowiedzcie jak to zmienić. Step by step... tak dla idiotów
    Domyślnym musi być windows- przynajmniej na razie

Domyślnie

Zrobiłes to w GRUB linuxowym?
    Jak miałem dwa systemy na komputerze to kolejność systemów zmienialem w grub / pod Ubuntu/

Już dokładnie nie pamiętam ale jakbym chciał to zrobić to zobaczyłbym na przykład tutaj:

https://forum.linuxmint.pl/showthread.php?tid=161
    Ostatnio edytowane przez jurkarol ; 02-02-2025 o 10:46

Strona 4 z 35 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni