Close

Strona 5 z 39 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 383

Domyślnie

Jak to mówią - wyjątek potwierdza regułę

Ma robotę bo szewców mało już. Jakby się chcieli znów na każdej ulicy otwierać to by się okazało, że nie mają co robić bo ludzie:
    - nie korzystają aż tyle z usług,
    - nie stać ich,
    - byle jakich butów się naprawić nie da,

W przypadku zdjęciowym na 100% fotografowie znów dostaną po tyłku. Prościej, szybciej, taniej będzie zastąpić ich takimi "wytworami" sztucznej inteligencji.

Gdzieś chyba czytałem, że wzrośnie zapotrzebowanie na tworzących/umiejących wpisywać co ta sztuczna inteligencja ma wygenerować. Tylko myślę sobie, że szybko przejadą się też i oni Ulepszą jeszcze trochę SI i tworzenie dzieł będzie na tyle proste, że specjalista do tego też potrzebny nie będzie.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

W przypadku zdjęciowym na 100% fotografowie znów dostaną po tyłku nie przesadzajmy, ok 60% max, tak samo zmieniła się fotografia produktowa
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    W przypadku zdjęciowym na 100% fotografowie znów dostaną po tyłku nie przesadzajmy, ok 60% max, tak samo zmieniła się fotografia produktowa
    Nie chodzi mi o to, że wszyscy fotografowie dostana po tyłku, tylko, że to pewne iż jako grupa zawodowa dostaną

Ale jak nawiązujesz do innych dziedzin niż moda. Ci od widoczków też dostaną. Na instagramie spodobał mi się profil jakiegoś gościa z Francji. Wrzucał początkowo takie urbexowe klimaty. Codziennie zdjęcie, każde świetne. Myślę sobie skąd on bierze miejscówki. Po jakimś czasie doczytałem opisy, że to generowane w AI wszystko. Więc ... po co łazić gdzieś, męczyć się jak i tu można zrobić świetne rzeczy przy komputerze.
    Ostatnio edytowane przez RMC ; 02-03-2023 o 11:41
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Na studniówce mojej córki był fotograf, robił klasyczne gruppikczery i potem zdjęcia "imprezowe". Moja córka i jej przyjaciele nie pobrali żadnego gruppikczera, natomiast skrzętnie ściągnęli zdjęcia na których byli oni i ich przyjaciele w sytuacjach ogólnoimprezowych.
    Takich, gdzie liczy się sytuacja, chwilowy stan ubioru, mina, etc... Upieram się, że tego AI nie zastąpi tak długo, jak długo nie zastąpi wspomnień (case Total Recall).
    Natomiast już teraz sieć, prasa, portale pełne są nic nie wnoszącej ilustracji stockowej. Oczywiście ktoś te stocki produkuje, ale jak będzie je produkować AI, to mała strata. Już teraz te ilustracje nic nie wnoszą.
    Pewnie nie tylko ja preferuję blogi, artykuły, publikacje gdzie ilustracje są powiązane z tekstem. Gdy autor tekstu zrobił zdjęcia w podróży, w czasie testów, etc.
    Nieustannie polecam zapowiedziana na chyba 20 marca książkę Filipa Springera - "Mein Gott, jak pięknie". Obstawiam, że to będzie przykład tekstu i fotografii niepodrabialnej jeszcze przez długi czas przez AI.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RMC Zobacz posta
    Ale jak nawiązujesz do innych dziedzin niż moda. Ci od widoczków też dostaną. Na instagramie spodobał mi się profil jakiegoś gościa z Francji. Wrzucał początkowo takie urbexowe klimaty. Codziennie zdjęcie, każde świetne. Myślę sobie skąd on bierze miejscówki. Po jakimś czasie doczytałem opisy, że to generowane w AI wszystko. Więc ... po co łazić gdzieś, męczyć się jak i tu można zrobić świetne rzeczy przy komputerze.
    Ale co, sprzedawał je? Tak zarabiał na chleb?

Domyślnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matbe Zobacz posta
    Ale co, sprzedawał je? Tak zarabiał na chleb?
    Nie do końca o to chodzi, to raczej takie miękkie wprowadzanie ludzi w błąd. W końcu przypuszczają, że widzą czyjeś zdjęcie, postrzeganie świata, estetykę, widzą natomiast pracę gościa sprawnego we wpisywaniu komend do programu AI. Prawdopodobnie, nie oznaczając tego, buduje sobie jakąś tam rozpoznawalność, markę, być może też to monetyzuje. Formalnie raczej jest ok, etycznie... czy ja wiem?

Pojawił się też ciekawy problem prawny. Mianowicie twórcy AI przeskanowali "wszystkie" zdjęcia dostępne publicznie (powiedzmy). Zrobili to oczywiście nie płacąc nikomu nic. Teraz w jakimś stopniu wykorzystują te zdjęcia do kreowania nowych grafik. Myślę że właśnie problem wykorzystania własności może spowodować regulacje prawne ograniczające AI.

Domyślnie

Ale te przeskanowane zdjęcia są tylko wzorem. Jaka własność?
    Jak się zastanowić, to faktycznie branżowo uderzy co najwyzej w stocki, ale czy to coś złego?

Co do AI, to jest to tylko narzędzie. Wciąż do używania potrzebny będzie człowiek. Ktos m.in. wykształcony w pisaniu, aby precyzyjnie instruować AI. Czy to w tworzeniu tekstów, czy obrazów, czy czymkolwiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Nie do końca o to chodzi, to raczej takie miękkie wprowadzanie ludzi w błąd. W końcu przypuszczają, że widzą czyjeś zdjęcie, postrzeganie świata, estetykę, widzą natomiast pracę gościa sprawnego we wpisywaniu komend do programu AI...
    Sprawność taka być może będzie w przyszłości na wagę złota. Wyobrażam sobie, że za jakiś czas powstaną narzędzia, które takim wymiataczom dadzą większą kontrolę w utrzymywaniu AI w ryzach własnej kreatywności. Po pierwszej fali zachwytów odpadną zapewne producenci generycznych, bezosobowych obrazków, jacyś twórcy stocków spod sztancy, portreciści pięknych buziek itp., ale pewnie pojawi się zapotrzebowanie na umiejętność wyciśnięcia z AI ostatnich soków. Tak było i wcześniej. Samplery miały zabić muzykę, gramofony instrumentalistów a autotune wokalistów. T-pain został nawet posądzony o rozp*******nie muzy, bo od tamtej pory niby każdy łachmyta może śpiewać jak Pavarotti. Nic takiego się nie stało, pojawiło się po prostu zapotrzebowanie na nowe umiejętności. Trzeba się zaadaptować lub umierać.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 02-03-2023 o 13:00

Domyślnie

Byłbym ostrożny w pokładaniu swojej kariery na wpisywacza haseł do SI Na początku pewnie takie osoby będą potrzebne ale w dobie usprawniania, upraszczania procesów i maksymalizacji zysków (ze wszystkiego) jest to zbędne ogniwo.

Myślę, że pójdzie to bardziej w kierunku by każdy kto opłaci "abonament" miał dostęp do SI, która z czasem będzie na tyle "sprytna", że wytworzy nam to co chcemy dając jej nawet mniej dokładne wskazówki.

Strona 5 z 39 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni