Close

Strona 237 z 272 PierwszyPierwszy ... 137187227235236237238239247 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 361 do 2 370 z 2712

Domyślnie

Inne podświetlenie. Tylko tyle. Główna zasada działania LCD jest taka sama. Podświetlanie miniLED czy MicroLED umożliwia stworzenie podświetlenia tylnego i wygaszania strefowego, maskującego w niewielkim stopniu jedną z największych wad LCD, czyli przeświecanie. Kiedyś już takie rozwiązanie było, historia zatacza koła, tylko diody mniejsze, więc gęstsza siatka.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-07-2021 o 21:51

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez And.N Zobacz posta
    W takim razie przepraszam. Nie znam technologii QNED, na czym polega, w czym jest dobra, czy lepsza, od typowego LCD czy OLEDa
    Jest to głównie rozwinięcie QLED ale poszli w kierunku redukcji efektu rozmazania i poświaty, podświetlenie zminiaturyzowane i działa bardziej strefowo co poprawia ponownie efekt poświaty ale i głębi czerni, koloru.
    Generalnie zbliżono się do OLED.
    Klient ma wybór, kwestia kasy, mimo to żadne QLED ani QNED czy nawet OLED nie jest przyszłościowe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    .. Podświetlanie miniLED czy MicroLED umożliwia stworzenie podświetlenia tylnego i wygaszania strefowego, maskującego w niewielkim stopniu jedną z największych wad LCD, czyli przeświecanie. ...
    O właśnie takie (chyba) mam w moim Sony (wygaszanie strefowe na pewno)
    A jaka największa wada OLED ? Słaba ogólna jasność ? Mój Sony LCD potrafi zaświecic grubo ponad 1000 nitów (ok. 1200 max), czy OLED to potrafi ?
    Edit.
    Raczej chyba nie, ale trzeba przyznać, że OLED ma głębszą czerń (skutkującą nawet tym, że ciężko w cieniach rozpoznać szczegóły)
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 13-07-2021 o 22:08

Domyślnie

Największą wadą OLED jest nierównomierność na jasnych planszach, choć zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie jest kompensowana elektronicznie. Przecież każdy piksel jest sterowany osobno, podobnie jak w plazmie. Mimo to, producenci nawet drogich modeli bagatelizują ten problem. Oczywiście nie jest to duży problem, w porównaniu do LCD można powiedzieć, że niemal nieistniejący, ale OLED powinien być idealny tak jak plazma, a nie jest. Lepiej jest w małych OLED-ach, np w topowych laptopach, np nowe DELL XPS 79xxi, ale w dużych ekranach lipa.

No i obawiam się tego utrwalania, choć to bardziej lęki atawistyczne.

Co do jaskrawości maksymalnej, to domena raczej HDR-owców. Nie interesuje mnie ta dziedzina i nie analizowałem max jaskrawości, uznając zbyt wysokie wartości wręcz jako szkodliwe. Względem plazmy jest duuuużo jaśniejszy. Na swoim prywatnym telewizorze rzadko kiedy jest więcej niż kilkadziesiąt nitów. Dwieście to już szaleństwo i patrzeć się nie da. Zaznaczam jednak, że TV u mnie to projekcja filmów w dość mocno zacienionym pomieszczeniu. W dzień tylko dzieciaki męczą kreskówki, więc wówczas nieco jaśniej.

Domyślnie

. Na swoim prywatnym telewizorze rzadko kiedy jest więcej niż kilkadziesiąt nitów. Dwieście to już szaleństwo i patrzeć się nie da...
    TRAGEDYJA z takim podejściem 1000 nitów to nie jest za wiele (powiedzmy minimum), jak chce się w miarę dobrze obejrzeć film (tak jak to producent filmu założył)
    Dolby Vision to już obowiązujący standard w filmach, a tu są pewne wymagania i chyba nie każdy OLED je spełnia ?
    Dlatego "kilkadziesiąt" nitów w OLED jest chwalone (żartuję oczywiście i OLED ma kilkaset nitów) jak ktoś tak lubi
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 13-07-2021 o 22:22

Domyślnie

A w kinie ile jest? ~40-50 max i jest tak jak trzeba.

Kilkaset nitów to rzeźna dla oczu. Nie wyobrażam sobie tak użytkować ekran w domowym zaciszu.

Domyślnie

A w kinie ile jest? ~40-50 max i jest tak jak trzeba.
    Kilkaset nitów to rzeźna dla oczu. Nie wyobrażam sobie tak użytkować ekran w domowym zaciszu.
    Również sobie nie wyobrażam
    Mniej niż 1000 nitów w oglądaniu filmu ( w jasnych scenach). Cóż pewna różnica jest. Komuś wystarcza kilkadziesiąt, komuś i tyś. to nie za wiele.

Domyślnie

W nocy, w zacienionym pokoju, analogia sali kinowej, elementy w polu widzenia nie mają większej jaskrawości niż kilka nitów. Ekran ustawiony na kilkadziesiąt jest przyjemny. Przy kilkuset znika magia kina, robi się oczojebny, sklepowy, agresywany obraz.

Jakiś czas temu usiłowałem testować HDR HLG i jest katastrofa. Nie jestem w stanie zaakceptować tak koszmarnie złego obrazu. Zniekształcenie dynamiki względem klasycznych kinowych standardów jest nieprawdopodobne.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-07-2021 o 23:13

Domyślnie

I to jest podstawowa kwestia. OLEDy nie lubią jasnych salonów. Lubią kinowy mrok, wtedy pokazują całe swoje pie...e w kwesti kolorów, detali, cieni, reakcji matrycy. A i oślepić w takich warunkach bez problemu potrafią.

Mam czasami wrażenie, że niektórzy nie rozumieją o co chodzi w tym całym HDR czy DV. Na pewno nie chodzi o masową produkcję Jurandów ze Spychowa.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał_Sz Zobacz posta
    Mam czasami wrażenie, że niektórzy nie rozumieją o co chodzi w tym całym HDR czy DV. Na pewno nie chodzi o masową produkcję Jurandów ze Spychowa.
    Mój przykład z HDR opierał się o Skyfall, który został wydany również jako HLG. Telewizor rozpoznał format, uruchomił odpowiedni tryb pracy a mi szczęka niemalże wypadła. Nie pojmuję, jak takie g*wno zdobywa zwolenników. Tego się nie da oglądać. W TV, prawie wszystkie suwaki poleciały w prawo. Grzebanie w konfiguracji HDR ekranu, żeby toto jakoś upodobnić do normalności, było bezsensownie straconym czasem. Jak próbowałem opanować fatalnie wyglądające spłaszczenie śródtonów, wyjeżdżało coś innego w abstrakcyjne rejony. Nasycenia jak psychodeliczne wizje po radioaktywnych grzybkach. Wyłączyłem, zablokowałem w źródle aby nigdy mu go głowy nie przyszło włączać tego szajsu i zapominam, że to w ogóle jest. Niewypał 3D, przy tym syfie, to wizualne dzieło sztuki.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-07-2021 o 23:34

Strona 237 z 272 PierwszyPierwszy ... 137187227235236237238239247 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów