Szukaj
Żeby obsługiwał Dolby Vision i miał możliwość kalibracji sprzętowej. Sprawa dość prosrta, bo w zasadzie każdy OLED to obecnie ma. Dla wrażeń sluchowych przydaje sie wbudowany dekoder Dolby Atmos, genialnie ułatwia to podłączenie sprzetu obsługującego dźwięk DA po złączu HDMI ARC. Przy braku takiej potrzeby to ostanie mozna olać.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Cokolwiek nie kupisz, za kilka lat będzie przestarzałe
Ja mam kilkuletniego OLED-a od Panasonica, który po premierze był zachwalany na portalu branżowym jako ten z referencyjnym obrazem. Dziś, dla spokojności, żeby nie mieć problemów z tymi wszystkimi nowymi kodekami i HDR-ami, filmy z płyt i dysków przepuszczam przez odtwarzacz Dune HD Pro Vision 4K Solo. Radzi sobie z każdym kodekiem audio i video.
Acha... Mój OLED, póki co, nie ma jeszcze dziwnych objawów obrazkowych. Ale ja pasków na TVP nie oglądam. Z drugiej strony wiele filmów ma czarne pasy w pionie czy w poziomie (obrazy 4:3). I jakoś nic się nie dzieje...
FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.
Prawidłowe założenie, ale niespecjalnie idzie je zaobserwować w praktyce. Przetrenowałem trzy albo cztery plazmy, które też miały większą teoreryczną skłonność do "wypalania", obecnie dzieci bez litości tłuką OLED-a. Wszystkie urządzenia przez 15 -20 tys h nie wykazały żadnych utrwaleń. W jednym tylko wypadku trzeba było włączyć na pół godziny "konserwację" aby znikł cień logo stacji. Widuję za to często utrwalenia na LCD, które ową skłonność mają rzekomo zerową. I to zarówno na TV jak i monitorach.
utrwalenie_lcd.jpg
Co co samej różnicy jakości, tak jak mówią przedmówcy, nie ma w ogóle skali porównawczej między LCD a OLED-em. Inny kosmos. Równie dobrze można porównywać drzeworyt z hologramem.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-07-2021 o 16:09
Coś tam musi być jednak na rzeczy skoro w instrukcji obsługi LG OLED są takie zapisy:
Przykłady zawartości, które mogą powodować wyświetlanie nieruchomego obrazu
• Zdjęcia lub niezmieniające się obrazy zawierające określone informacje wyświetlane nieprzerwanie na ekranie, takie jak numery kanałów, logo stacji telewizyjnych, nazwy programów, wiadomości lub napisy do filmów/seriali i nagłówki.
• Niezmieniające się menu lub ikony z konsolowych gier wideo lub włączonych dekoderów STB.
• Czarne pasy wyświetlane z lewej i prawej strony bądź u góry i u dołu widoczne np. gdy proporcje obrazu to 4:3 lub 21:9.
Gdy oglądasz wideo, w przypadku którego z lewej i prawej strony bądź u góry i u dołu wyświetlane są czarne pasy, dostosuj ustawienia, tak jak podano poniżej.
-Obraz→Ustawienia proporcji ekranu→Proporcje ekranu→Zoom pionowy lub Zoom we wszystkich kierunkach
Eee tam, zależy z jakim przeznaczeniem kupuje się TV. Jeśli głównie do filmów to pewnie tak. Ja taki zakup traktuję na co najmniej 10 lat i wolę "spać spokojnie", oglądając wszystko do woli (także programy informacyjne z paskami)
Te zapisy to typowy dupochron. O pikselach Samsung pisze podobnie. Jest to normalne, a jak komuś wyskoczy to spadać.
Mam plazmę Panasonic TX-P42G30E kupioną w listopadzie 2011 (nie mam takiej pamięci, sprawdziłem)
Jest włączona po około 8 godzin dziennie, przez 10 lat. To jakieś 30 tys godzin. Nie ma niczego wypalonego. Plazma.
PS - ja tyle nie siedzę przed TV, nie mam tyle czasu. Ja siedzę po 10 godzin przed komputerem![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
@Tom01 kojarzysz może na jakiej zasadzie działa proces odświeżania pikseli w OLED? Raz to włączyłem z czystej ciekawości, przez 40 minut ekran był czarny, na końcu wyświetlało się przez chwilę coś na kształt wizji po LSD. I już, wyświetlił się jeszcze komunikat, że proces odświeżania został ukończony.
P.S. Z tym "wypalaniem" LCD to mnie teraz zaskoczyłeś. Aż mi się przypomniało demagnesowanie CRT.![]()
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Skontaktuj się z nami