Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neverhood Zobacz posta
    mam ps2 po polsku, czy mozna opcje stempla na polski, bo z ang u mnie cienko, o ile rozumiem to chodzi o jakies przyciemnienie?
    tak po polsku to chyba w ps jest "ciemniej". ten tryb dzialania powoduje, ze zastepowane sa tylko piksele jasniejsze niz pobrana probka. ale generalnie kolega Ciacho ma racje. takie stemplowanie pomoze dosc niewiele - zamiast wypalonych bialych plam bedziesz mial kolor skory. ale wcale naturalnie to wygladac nie bedzie - brak przejsc tonalnych budujacych plastyke, prawdopodobnie brak faktury, zmarszczek itp...to stemplowanie ma sens, gdy skora sie blyszczy lokalnie, ale calosc jest naswietlona dobrze i jest zachowana plastyka na twarzy. (bo np. lekko dopalales lampą, ale panna mloda byla spocona i blysk lampy dawal niewielkie jasniejsze plamy na czole i policzkach). wiec bardziej ta technika przydaje sie jako retusz estetyczny, a nie naprawianie spapranego zdiecia, niemniej warto bys ja zapamietal - jak juz poprawnie bedziesz uzywal sabinki to czasem sie przyda pozdrawiam

Domyślnie

Jedyne sensowne wyjście z tej sytuacji, to chyba wyciągnięcie szczegółów z przepałów za pomocą mieszania warstw i/lub opcji światła/cienie a następnie zamiana wszystkiego do postaci czarno-białej.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maras Zobacz posta
    Jedyne sensowne wyjście z tej sytuacji, to chyba wyciągnięcie szczegółów z przepałów za pomocą mieszania warstw i/lub opcji światła/cienie a następnie zamiana wszystkiego do postaci czarno-białej.
    jak zauwazyl juz Ciacho przy takich przepalach (gdzie w kazdym kanale jest 255, czasem w jednym lub dwoch troszke mniej) ani swiatla/cienie ani mieszanie warstw nie pomoze - co mozna swietnie sprawdzic na zalaczonym wyzej przykladowym zdieciu.
    natomiast konwersja do bw jest dobrym pomyslem - zawsze to wyglada troche lepiej.

Domyślnie

Drodzy koledzy i moi przedmowcy
    powiem tak
    jestescie wielcy
    wlasnie docenilem wartosc forum

te wszystkie wypowiedzi rodza we mnie pewna pozytywna konkluzje, mianowicie:

przylozyc sie bardziej do kadru (z wszystkimi parametrami przy pstryknieciu), a potem ewentualnie poprawic bledy, jesli sie nie da to sprobowac sepii lub bw.

tak czy inaczej czlowiek uczy sie na bledach i umiejetnego obserwowania innych

dziekuje i pozdrawiam

ps.

udalo mi sie troche poprawic kilka zdjec, reszcza bedzie w bw
    D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,

Domyślnie

Owszem, nie da się ukryć, że przy tego typu przepałach za dużo nie da się rady odzyskać. Poza tym to lampa (niemawidzę lampy). Tym niemniej użycie trybów mieszania czy nadaj obrazek może dać ciekawsze efekty i z na pozór straconego zdjęca da radę się coś uratować.
    Nie twierdzę, że to jest dobre, ale z pewnością lepsze, niż zwykła ctrl U.

Gdyby nad tym jeszcze popracować...

Domyślnie

Maras - z calym szacunkiem, ale to zdiecie nawet po zwyczajnej desaturacji bardziej mi sie podobalo (nie mowiac o sensownym pomieszaniu kanalow). zobacz na pania pierwsza z lewej, na dziecko w tle...pozostali prezentuja sie niewiele lepiej

maly offtop: tez bym chetnie to wszystko pie..lnal i wyjechal w bieszczady

i jeszcze uwaga do neverhooda: spojrz na miny tych ludzi. chcialbys dostac ze swojego slubu zdiecie, na ktorym goscie wygladaja na smiertelnie znudzonych i w ogole nie zainteresowanych tym co sie dzieje przed oltarzem?

Domyślnie

neverhood masz może NEFy? czy robiłeś w JPG?
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Gemini
    Gość

Domyślnie

No właśnie Erie dobrze prawi .. z NEF-ami zawsze coś można uratować... tutaj, żeby było baaardzo dobrze trzeba PS i męczyć do bólu...

a jak ludziska poprawiają, to i ja wrzucę...

Domyślnie

Bukowy - no fakt, masz rację. Za bardzo przejąłem się wyciąganiem szczegółów ze świateł.
    To co? Może teraz szybki konkurs foto, jak wybrnąć z pierwowzoru?

Domyślnie

I na przyszłość: lepiej lekko niedoświetlić, niż spalać palnikiem jak miotaczem ognia.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów