Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Najlepszy opis tego problemu na jaki sie tylko wysilisz, nie zastapi PRZYKLADOWEGO ZDJECIA
    racja racja, juz sie poprawiam.

http://img510.imageshack.us/my.php?image=plastikzo2.jpg

znowu mam problem ze wstawieniem zdjecia, ale daje link
    D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neverhood Zobacz posta
    racja racja, juz sie poprawiam.

http://img510.imageshack.us/my.php?image=plastikzo2.jpg

znowu mam problem ze wstawieniem zdjecia, ale daje link
    Wstawiaj link bezpośredni. Na samym dole strony w imageshack. Przykład:

Domyślnie

f,5,6, iso400...nie zganiaj na ksiedza, ok? te placki na twarzach nie wygladaja jakby ludzie przeszli operacje plastyczna, tylko wygladaja dokladnie tak, jakby ktos mocno i bratulanie potraktowal ich lampą blyskową wszelkie dzialanie bedzie tylko protezą - plastyki zdieciu nie przywrocisz. ale jasnych plam mozesz sie pozbyc uzywajac stempelka ustawionego w trybie darken i z niewielkim kryciem (15-30%). tutaj przyklad (z racji wielkosci zamieszczonego tu zdiecia robota dosyc szkicowo potraktowana - z wiekszymi fotami jest latwiej).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    f,5,6, iso400...nie zganiaj na ksiedza, ok? te placki na twarzach nie wygladaja jakby ludzie przeszli operacje plastyczna, tylko wygladaja dokladnie tak, jakby ktos mocno i bratulanie potraktowal ich lampą blyskową wszelkie dzialanie bedzie tylko protezą - plastyki zdieciu nie przywrocisz. ale jasnych plam mozesz sie pozbyc uzywajac stempelka ustawionego w trybie darken i z niewielkim kryciem (15-30%). tutaj przyklad (z racji wielkosci zamieszczonego tu zdiecia robota dosyc szkicowo potraktowana - z wiekszymi fotami jest latwiej).
    mam ps2 po polsku, czy mozna opcje stempla na polski, bo z ang u mnie cienko, o ile rozumiem to chodzi o jakies przyciemnienie?
    D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,

Domyślnie

Niestety Panowie, jeżeli nastąpi przepalenie tak duże że nastąpi utrata koloru ( czyli wszystko jest białe lub zbliżone ) to nie ma sposobu na poprawkę. Po prostu komputer nie wie czego od niego chcemy skoro ma białe piksele to możemy je ściemnić ale i tak białe zrobi się tylko jasno szare, i nie nabierze odcienia skóry i to jeszcze w różnych odcieniach i zabarwieniach. Jedyna rada w takich przypadkach: nie walić lampą prosto w twarze, a jeżeli już musimy to pomiaru światła błyskowego dokonać na najbliższej rejestrowanej twarzy. Ryzykownie powiem że lepiej niedoświetlić niż przepalić.

Domyślnie

Jedyne sensowne wyjście z tej sytuacji, to chyba wyciągnięcie szczegółów z przepałów za pomocą mieszania warstw i/lub opcji światła/cienie a następnie zamiana wszystkiego do postaci czarno-białej.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maras Zobacz posta
    Jedyne sensowne wyjście z tej sytuacji, to chyba wyciągnięcie szczegółów z przepałów za pomocą mieszania warstw i/lub opcji światła/cienie a następnie zamiana wszystkiego do postaci czarno-białej.
    jak zauwazyl juz Ciacho przy takich przepalach (gdzie w kazdym kanale jest 255, czasem w jednym lub dwoch troszke mniej) ani swiatla/cienie ani mieszanie warstw nie pomoze - co mozna swietnie sprawdzic na zalaczonym wyzej przykladowym zdieciu.
    natomiast konwersja do bw jest dobrym pomyslem - zawsze to wyglada troche lepiej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neverhood Zobacz posta
    mam ps2 po polsku, czy mozna opcje stempla na polski, bo z ang u mnie cienko, o ile rozumiem to chodzi o jakies przyciemnienie?
    tak po polsku to chyba w ps jest "ciemniej". ten tryb dzialania powoduje, ze zastepowane sa tylko piksele jasniejsze niz pobrana probka. ale generalnie kolega Ciacho ma racje. takie stemplowanie pomoze dosc niewiele - zamiast wypalonych bialych plam bedziesz mial kolor skory. ale wcale naturalnie to wygladac nie bedzie - brak przejsc tonalnych budujacych plastyke, prawdopodobnie brak faktury, zmarszczek itp...to stemplowanie ma sens, gdy skora sie blyszczy lokalnie, ale calosc jest naswietlona dobrze i jest zachowana plastyka na twarzy. (bo np. lekko dopalales lampą, ale panna mloda byla spocona i blysk lampy dawal niewielkie jasniejsze plamy na czole i policzkach). wiec bardziej ta technika przydaje sie jako retusz estetyczny, a nie naprawianie spapranego zdiecia, niemniej warto bys ja zapamietal - jak juz poprawnie bedziesz uzywal sabinki to czasem sie przyda pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów