Close

Strona 81 z 90 PierwszyPierwszy ... 31717980818283 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gremed Zobacz posta
    P.S. Swoją drogą to żal mi się robi tych ludzi na ulicach którzy chodzą w uszytych z jakiegoś kawałka materiału "maseczkach", zaryzykuję stwierdzenie, że to co tam sobie wyhodowali w tej szmacie i czym oddychają za chwilę będzie bardziej groźne od samego koronawirusa.
    ale doskonale wiesz, że te podstawowe maseczki nie mają zabezpieczać nas od możliwości zarażenia od innego nosiciela drogą kropelkową tylko ograniczeniem możliwości zarażenia się np wtykaniem rąk do ust, nosa czy też zarażaniem innych przez mniejszy zasięg wydalanych poprzez kaszlenie/psikanie patogenów. i nikt rozsądny nie nosi ich cały dzień bo wiadomo, że to ma działać przez godzinę czy dwie, po czym jest do wyrzucenia...
    wydaje mi się, że to byłoby najskuteczniejsze rozwiązanie, póki co, aby KAŻDY nosił maszeczkę znacznie w ten sposób ograniczając możliwość zarażenia człowieka obok.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Masz rację, Niemcy to od dawna największy przyjaciel kremla ale akurat media u siebie trzymają za ryj od zawsze bo to są zyski pośrednio dla ich gospodarki.
    Mi się podoba że TVP nie zostało wykończone i sprowadzone do grajdołka dla celebrytów i zasłużonych dla sld-psl-po i powstały kanały czesto lepsze niż zachodni szmelc.
    TVP1
    TVP2
    TVP ABC
    TVP Historia
    TVP Info
    TVP Kultura
    TVP Rozrywka
    TVP Seriale
    TVP Sport
    TVP3
    Bez kitu, wdzięczny Ci jestem za pomoc ze sprzętem komputerowym ale to co wyczyniasz w tym wątku jest OBRZYDLIWE. Ta zaraza kiedyś minie(nie chodzi o wirusa) ale pamięć o jej plugastwach będzie żywsza niż o komunie.

Domyślnie

Chyba faktycznie nie potrafię znaleźć takiej informacji dlaczego jako zdrowa osoba zachowująca zasady bezpiecznego dystansu miałbym zakładać maseczkę. Przy oficjalnych 600 zachorowaniach w 37. milionowym kraju.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Zerknij sobie na statystyki, Francja/Hiszpania/Niemcy bardzo podobna sytuacja zarówno w zachorowaniach jak i ilości testów.
    Niemcy na 15.03 167000 testów 5800 zakażonych to daje ok. 29 testów na jedno zakażenie (Polska z 20.03 30).
    Hiszpania z 18.03 znaleźli 15000 tysięcy chorych przy 30000 zbadanych (2 testy na
    Francja 15.03 zbadanych 36147 chorych 5423
    Czyli Niemcy przebadali 1 na 500 obywateli, Francja 1/18000, Hiszpania 1/1500, a Polska 1/3000. Nie ma czym się chwalić.

Domyślnie

@gremed - bardzo ciekawe wypowiedzi, niemniej piszesz często w takim tonie, jakbyś miał wszystkie lekarskie specjalizacje.

A z tego co piszesz, jesteś dyspozytorem ambulansów.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    ale doskonale wiesz, że te podstawowe maseczki nie mają zabezpieczać nas od możliwości zarażenia od innego nosiciela drogą kropelkową tylko ograniczeniem możliwości zarażenia się np wtykaniem rąk do ust, nosa czy też zarażaniem innych przez mniejszy zasięg wydalanych poprzez kaszlenie/psikanie patogenów. i nikt rozsądny nie nosi ich cały dzień bo wiadomo, że to ma działać przez godzinę czy dwie, po czym jest do wyrzucenia...
    wydaje mi się, że to byłoby najskuteczniejsze rozwiązanie, póki co, aby KAŻDY nosił maszeczkę znacznie w ten sposób ograniczając możliwość zarażenia człowieka obok.
    Tak wiem. Do pełni tego powinniśmy nosić jeszcze ochronę oczu żeby ich nie pocierać. Nikt rozsądny nie nosi ich cały dzień - fakt. Problem w tym, że rozsądek to towar u nas bardziej deficytowy od samych maseczek. Widziałem dzisiaj rano kilka osób w sklepie w maseczkach. Połowa zwisa pod nosem, połowa ledwo się trzymała na sznureczkach. To jest trochę tak jak wieloma specyfikami i metodami leczniczymi - bardziej działa na spokój w głowie niż realnie pomaga. W ostatnich dniach widziałem 1 (słownie jedną) osobę w masce FFP, która daje realną ochronę (pod warunkiem, że jest dobrze założona, dopasowana, twarz ogolona itp.).

Domyślnie

Realną ochronę zapewniają tylko maski FFP3 (!).
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    @gremed - bardzo ciekawe wypowiedzi, niemniej piszesz często w takim tonie, jakbyś miał wszystkie lekarskie specjalizacje.

A z tego co piszesz, jesteś dyspozytorem ambulansów.
    Nie jestem dyspozytorem ambulansów tylko ratownikiem medycznym z wykształcenia (oprócz tego mam wykształcenie w kierunku zarządzania kryzysowego). To nie jest Oxford ale w zupełności wystarczy do podstawowej weryfikacji tego co nas aktualnie otacza. Domniemywam po używanej przez Ciebie nomenklaturze, że jesteś lekarzem "starszej daty" - bez urazy oczywiście.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gremed Zobacz posta
    Nie jestem dyspozytorem ambulansów tylko ratownikiem medycznym z wykształcenia (oprócz tego mam wykształcenie w kierunku zarządzania kryzysowego). To nie jest Oxford ale w zupełności wystarczy do podstawowej weryfikacji tego co nas aktualnie otacza. Domniemywam po używanej przez Ciebie nomenklaturze, że jesteś lekarzem "starszej daty" - bez urazy oczywiście.
    Ano starszej, ze specjalizacją kardiologiczną.
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Do gróźb się posuwasz!? Chyba przegiąłeś, Kolego.
    Gdzie tutaj kolega matbe użył groźby? Wskaż proszę wprost.

Strona 81 z 90 PierwszyPierwszy ... 31717980818283 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów