Close

Strona 44 z 90 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 898

Wątek: COVID-19

Domyślnie

Czesi testy zamówili ekspresowo, nawet Antonowa wynajeli..jesli to nie fejk.

Domyślnie

U nas testów nie ma .
    Nikt się oficjalnie do tego nie przyznaje .
    Te 1600 dziennie na 38mln kraj i ponad 200tys w kwarantannie to śmiech na sali .
    W Korei w szczycie robiono kilkanaście tysięcy dziennie .
    R | 35 | 50 | 135

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Nigdzie nie ma testów dla ogółu, procedury w tej sprawie są od WHO, zresztą nikt obecnie w EU nie ma testów na tyle dużo żeby nimi szastać bo pani grażyna ma katar.
    U nas wykonano obecnie ponad 10 tysięcy testów ( dane z wczoraj ale obecnie na dobę wykonuje się już ponad 1600 ), a jesteśmy jeszcze przed szczytem zachorowań !!
    Ja to zrozumiałem tak że nie robią testów „ogółowi” bo ich mają bardzo mało, pomimo że z ankiety i z rozmowy wynika że jesteś zakażony to testy trzymają dla grupy ryzyka i z powikłaniami a nie każdego kogo wyniki ankiety czy wywiadu wskazują na potencjalnego zarażonego.
    Z tego co wiem to ankieta jest zawsze i wszędzie przed testem.

Wątpię by mnie też ktoś straszył niepotrzebnie takimi stwierdzeniami że mam dzwonić po karetkę. Ale tu już pewnie działa algorytm strony.

Tak ja to widzę z

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matbe Zobacz posta
    Czesi testy zamówili ekspresowo, nawet Antonowa wynajeli..jesli to nie fejk.
    Raczej nie fejk, wykorzystali bezpośrednio kontakty z Chinami (mają ogromną diasporę) i od nich sprowadzili.

Fakt jest taki, że statystycznie w Polsce przeprowadza się b. mało testów. Ilość bezwzględna nic nie mówi, wystarczy popatrzeć na statystyki na 1 mln mieszkańców. @koesh Powołujesz się na WHO, oczywiste jest, że nikt nie bada wszystkich, ale zalecenia są jasne
    "WHO zaleca zwiększanie liczby badań na obecność SARS-CoV-2.
    https://www.polityka.pl/tygodnikpoli...ale-jakie.read
    Wybiórcze stosowanie się do zaleceń WHO nie jest dobrą strategią.

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aldam Zobacz posta
    U nas testów nie ma .
    Nikt się oficjalnie do tego nie przyznaje .
    Te 1600 dziennie na 38mln kraj i ponad 200tys w kwarantannie to śmiech na sali .
    W Korei w szczycie robiono kilkanaście tysięcy dziennie .
    Tak się tworzy fake newsy.

Domyślnie

"Informacje o tym, jak dużo testów na koronawirusa wykonuje się w poszczególnych krajach, widnieją w statystykach Centers for Disease Control and Prevention.
    *189 236 – Korea Południowa, stan na 8 marca,
    ...
    I liczbę przeprowadzonych testów odniósł do liczby mieszkańców każdego z tych krajów. W przeliczeniu na milion osób dane rozkładają się nieco inaczej:
    *3692 – Korea Południowa
    ...
    Jeśli chodzi o Polskę, liczbę przebadanych próbek na bieżąco podaje Ministerstwo Zdrowia. W tej chwili wynosi ona 2234 (stan na 12 marca), czyli ok. 59 na milion mieszkańców. Oznacza to, że znacznie wyprzedzamy Stany Zjednoczone.
    ..."
    Choć to cieszy, nie?

ksh
    Gość

Domyślnie

Testów u nas nie brakuje ponieważ mogliśmy robić zakupy bez paniki że jest szczyt zachorowań, my przed nim dopiero jesteśmy i dlatego rośnie ilość zapasu testó, z chin dostaliśmy 10 tysięcy, zakupy testów w chinach też są, do tego zakup wspólny EU, nie ma co robić paniki, akurat my jestesmy w lepszej sytuacji niż krahe zachodnie EU gdzie mają lawinowy przyrost zachorowań.
    Proporcje wykonywania testów są inne jak masz 300 chorych, a inaczej jak masz 5000 czy 20 tysięcy.
    Cały czas test płacz o to że u nas testy się nie wykonuje masowo, gdzie tu logika ?

Domyślnie

Ups, doczytałem
    "Statystyki nie uwzględniają jednak badań przeprowadzonych w laboratoriach prywatnych. Dlatego dane dla USA mogą być mocno zaniżone. Stany Zjednoczone mają też jeden z najwyższych wskaźników śmiertelności na świecie (około 3,6 proc.). Również i to wynika prawdopodobnie z faktu, że wiele łagodnych przypadków zakażenia koronawirusem pozostaje niezdiagnozowanych."

ksh
    Gość

Domyślnie

Co do ilości testów to tak jak napisałem wcześniej, wczoraj było 10 tysięcy, a przez ostatnią dobę wykonano kolejne 1500, tak wygląda przyrost zachorowań co wymusza wykonywanie testów.
    https://twitter.com/MZ_GOV_PL/status...37793677451264

Domyślnie

Cały czas test płacz o to że u nas testy się nie wykonuje masowo, gdzie tu logika ?
    Ponieważ wczesne diagnozowanie i rozpoznawanie c-19 pozwala na skuteczne izolowanie ognisk choroby. Jest to dziś w zasadzie jedyny sposób na walkę z tym wirusem.

Strona 44 z 90 PierwszyPierwszy ... 34424344454654 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów