ok dzikeki, wiesz mam instrukcje ale nie jetem wytrawnym fotografem i to co dla ciebei oczywiste mnie czasem zastanawia, wiele mi sie wyjanilo za co serdecznie dziekuje.... i pozdrawiam Adam
Szukaj
ok dzikeki, wiesz mam instrukcje ale nie jetem wytrawnym fotografem i to co dla ciebei oczywiste mnie czasem zastanawia, wiele mi sie wyjanilo za co serdecznie dziekuje.... i pozdrawiam Adam
Nikon D700, SB 900, N 28/2,8, N 24-70 2.8 N 50/1,4, N 60 micro AF 2,8, N 85/1,8, N 80-200/2,8 N 24-120 3,5-5,6 N 17-70 3,505,6
www.ohmar.internetdsl.pl
Spytałem, bo w akurat to podmenu nikon nie najlogiczniej rozwiązał. Gdybys nie miał, to musiał bym wziąść lampę w rękę, albo odszukac swoją instrukcję. A jak masz to sobie poradzisz z odszukaniem tego.
W każdym razie pamiętaj też w body wyłącz sterowanie zdalną lampą, bo będą przedbłyski.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Przytrzymujesz przez ok 2s centralny przycisk MENU
wyskoczy menu sb-800
Pierwsze menu ->
- normalne odpalanie na sankach
- ustawienie REMOTE - CLS jako lampa zdalna (odpala sie za pomoca wbudowanej lampy, innej sb-800, i SU-800)
- REMOTE REPEAT -> no przyznaje nie bawiłem się tym więc nie wiem jak to działa ale jest to coś ze stroboskopem jak funkcja RTP
- SU-4 - fotocela - może używać jako modelujące światlo albo główne (up2U) tyle że w ten sposób mawet małpka strzela Twoją Sabinką
UWAGA!!! Tryb REMOTE i SU-4 bardzo ważne jest to aby sensor szczególnie w jasnych mijescach byl skierowany na źródło które ma wyzwolić lampe - walczyłem z tym ostatnio w kościele i wielokrotnie zdalna lampa nie odpalała nawet gdy blysk był odbity od sufitu a źródło światła sterującego było 3-5m od.... no i tu bardziej polecałbym sterowanie radiowe - ale tu jest minus że wtedy nie możesz kontrolować mocy wyzwalanej lampy w przeciwieństwie do CLSa
śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
Pawel Borowka
<')(((<-( <')(((<-( The deeper I go<')(((<-( The better I get
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ostatnio edytowane przez ozzy ; 04-09-2007 o 21:25
http://www.ozzy.maxmodels.pl
Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.
wiesz nosze go w torbie i urywam sobie ramie... masz cos przeciw temu?
Nikon D700, SB 900, N 28/2,8, N 24-70 2.8 N 50/1,4, N 60 micro AF 2,8, N 85/1,8, N 80-200/2,8 N 24-120 3,5-5,6 N 17-70 3,505,6
www.ohmar.internetdsl.pl
http://www.ozzy.maxmodels.pl
Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.
W pierwszym poście jest napisane
PS. Właśnie jedną taką lampkę mam już w domku i tak się zastanawiam: To ma tak być, że jak zmieniam sobie moc pokrętłem na większą to lampa mi błyska sama ??? Na mój rozum to ona się wtedy rozładowuje żeby naładować się ponownie do tej większej mocy ale się nie znam więc pytam![]()
Ostatnio edytowane przez Laku ; 05-01-2008 o 14:48
+RIP+ Nikkor stopiątka tu spoczywa... wypadł z torby... tak bywa +RIP+
Skontaktuj się z nami