Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: In the school

Domyślnie In the school

Witam szanownych forumowiczów
    Dorwałem pierwszą fuchę dla siebie i mojego nikosia Mam zrobić zdjęcia klasowe w moim byłym liceum. Czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii? jak poustawiać ludzi, czy może lepiej żeby sami sie poustawiali? Zdjęcia najprawdopodobniej będę robił na auli, gdzie jest ostre padające z lewej strony światło (chyba, że będzie pochmurny dzień )Mam dwie lampy SB600 i Metza 44 który zupełnie nie jest kompatybilny z nikosiem. Czy warto kupić do metza fotocelę (i jaką najlepiej) aby wyzwalać go zdalnie? Może jakieś inne pomysły, sam nie weim. Chcę zrobć dobre zdjęcia, bo jak sobie przypomnę czasy kiedy mnie robili zdjęcia klasowe, to żadne mi sie nie podobało Jeżeli moglibyście mi pomóc, byłbym bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Najpierw niech się sami poustawiają a potem ty musisz ich po poprawiać tak
    aby widzieć wszystkie twarze w miejscu gdzie będziesz robił zdjęcie.
    Co do lamp-myślę że Sabina wystarczy lecz daj ją na statywie z tej strony która
    będzie za cieniona a wyzwól ją wbudowaną w aparacie.
    To tak na szybko , ale przydało by się jak byś wcześniej zrobił test.
    D70 Sebastian Grodzicki
    Skype "groseb"
    gg 1519367

Domyślnie

no tak mysle
    zrobie kilka testowych fotek i heja
    mam nadzieje ze wszystko wypali. Troche sie stresuje :P
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Stres w tym zawodzie to normalka
    Ale spokojnie na pewno ci się uda.
    Myśl pozytywnie to połowa drogi do sukcesu
    D70 Sebastian Grodzicki
    Skype "groseb"
    gg 1519367

Domyślnie

hehehe ok
    a jakiej wielkosci najlepiej wywolac odbitki? i ile zarzadc za zdjecia?
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Czy naprawdę uważasz, że samo posiadanie DSRL starczy by zrobić lepsze foty od tych które Tobie się nie podobały?
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Oczywiście, że tak nie uważam. Interesuję się fotografią, lubię pstrykać fotki i nic nie stoi na przeszkodzie, żebym miał z tego jakiś pieniądze. Uważam, że jestem w stanie zrobić lepsze zdjęcia, gdyż ja przynajmniej zrobię ostre fotki :P Tak w ogóle to nie liczy się sprzet jakim pstrykam, gdyż widziałem masę świetnych fotek wykonanych zaawansowanymi małpkami. Już nie wspominam o tradycyjnych SLR. Po prostu myślę, że wykonam te zdjęcia lepiej, bo się do tego przyłożę (nie tak jak inni, którzy robili fotki na odpier...) Dlatego też zwracam się do Was szanowni forumowicze o poradę, gdyż bedzię to moje pierwsze zlecenie i trochę się lękam (obawy są chyba rzeczą normalną). Od czegoś trzeba przecież zacząć. To jest chyba najłatwiejsze pole do nauki, gdyż do fotografowania weselo itd raczej bym ręki nie przyłożył (za małe doświaczenie, a to nie są jakieś tam zdjęcia klasowe).
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert S.
    Oczywiście, że tak nie uważam. Interesuję się fotografią, lubię pstrykać fotki i nic nie stoi na przeszkodzie, żebym miał z tego jakiś pieniądze.
    Ja też nie widzę przeciw wskazań, pod warunkiem że masz środki i umiejętności do wykonania takiego zlecenia.

Uważam, że jestem w stanie zrobić lepsze zdjęcia, gdyż ja przynajmniej zrobię ostre fotki :P
    Czym zrobisz te ostre zbiorówki, Kitem?

Tak w ogóle to nie liczy się sprzet jakim pstrykam, gdyż widziałem masę świetnych fotek wykonanych zaawansowanymi małpkami.
    Pokaż choć jedną zbiorówkę min 20x30 dobrej jakości z małpki. Cholera nawet "najgorszego łajzy" parającego się taką robotą nie widziałem z małpką, ale ty wiesz lepiej.

Po prostu myślę, że wykonam te zdjęcia lepiej, bo się do tego przyłożę (nie tak jak inni, którzy robili fotki na odpier...) Dlatego też zwracam się do Was szanowni forumowicze o poradę, gdyż bedzię to moje pierwsze zlecenie i trochę się lękam (obawy są chyba rzeczą normalną). Od czegoś trzeba przecież zacząć.
    Właśnie trzeba od czegoś zacząć, a najlepiej zacząć od nauki, a nie przyjmowania zleceń.

To jest chyba najłatwiejsze pole do nauki, gdyż do fotografowania weselo itd raczej bym ręki nie przyłożył (za małe doświaczenie, a to nie są jakieś tam zdjęcia klasowe).
    Tak to pomyśl co będzie, jak mimo całego swego zaangażowania i pomocy z strony forum, po prostu spartolisz robotę.

Chcesz robić dobre zbiorówki. Proszę bardzo. Nabądź średni format, z dobrze skorygowaną stałką, by w narożnikach był prawie tak samo ostry jak w centrum. Ewentualne może być digital z szkłem j.w. Do tego min dwie lampy 500Ws z softboxami, rolety na okna i odpowiedniej wielkości tło, z mobilnym zawiesiem. Później naucz się poprawnie ustawiać światło, dobierać ekspozycję (flashmeter mile widziany). Na koniec zostanie drobnostka, jakieś podium i trochę zmysłu estetycznego jak ustawić ludzi by to miało ręce i nogi. I fuchy stoją przed tobą otworem.
    ŁATWIZNA
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

hehehe, no masz rację, nie przeczę, ale ci "wspaniali" fotografowie, którzy dotąd robili fotki w tym liceum dysponowali duuużo gorszym sprzętem niż ja. Ani jeden nie dysponował średnim formaterm, roletami, tłem itd., nawet sttywu nie mieli, tak więc dlaczego ja niemiałbym spróbować? Zresztą nie to jest tematem tego postu, chcę wysłuchać ewentualnych porad na co zwrócić uwagę. I nie mów mi, że potrebuję niewiadomo jakiego sprzętu, aby zrobić zdjęcie zbiorowe. Zdaję sobie sprawę z ograniczeń mojego sprzętu, ale powiedz mi ilu fotografów przyjeżdża do szkoły ze średnim formatem i całym sprzętem( softboxami itd)? Większość fotografów zawodowych pstryka średnim. A co do kita, wiele razy na forum było na temat jego ostrości, że jest całkiem niezły pod tym względem(co innego kontrast i plastyka). Rozumiem, że uważasz iż nie dam sobie rady i lepiej żebym nie podejmował się tego zadania, ale ja spróbuję i spróbuję tym sprzętem, który posiadam.

[ Dodano: Nie 04 Wrz, 2005 ]
    Kurcze, zdaję sobie sprawę, że jestem totalnym amatorem, niedoświadczonym i w ogóle, ale pokusa jest tak silna...chciałbym się spróbować, zmierzyć z tym wyzwaniem, dlatego proszę o pomoc
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

hehehe, no masz rację, nie przeczę, ale ci "wspaniali" fotografowie, którzy dotąd robili fotki w tym liceum dysponowali duuużo gorszym sprzętem niż ja. Ani jeden nie dysponował średnim formaterm, roletami, tłem itd., nawet sttywu nie mieli,
    I dlatego wszyscy są zadowoleni inaczej z tych fotek, Ty również. Chesz iść w ich ślady??

A co do kita, wiele razy na forum było na temat jego ostrości, że jest całkiem niezły pod tym względem(co innego kontrast i plastyka).
    To prawda, ale ostrość to nie wszystko. Sprawdź jak sie ma ostrość w centrum do boków kadru. Kit sam z siebie ma niezłe winetowanie wewnętrzne, zwłaszcza na szerokim końcu. To jest niezłe szkło jak na kita, ale to jeszcze nie znaczy że jest optimum do takich zastosowań.
    Raz tyko zastosowałem kita do małej weselnej zbiorówki, bo nie miałem nic szerszego. I więcej tego nie zrobię. A egzemplarz którym dysponowałem był dość ostry. (tu niestety kit kitowi nie równy mimo że to nikon)
    Rozumiem, że uważasz iż nie dam sobie rady i lepiej żebym nie podejmował się tego zadania, ale ja spróbuję i spróbuję tym sprzętem, który posiadam.
    To nie tak. Chcę Cię uświadomić na co się porywasz. Pisałeś że to jest łatwizna w porównanu z weselem. A tak nie jest, a wymagania sprzętowe w porównanu z reportażem ślubnym większe. Kadry faktycznie są statyczne i można na nie poświęcić dużo czasu, a nawet powtórzyć. Tylko ile wytrzymią twoi modele. A efekt może nie być zdawalający.

[ Dodano: Nie 04 Wrz, 2005 ]
    Kurcze, zdaję sobie sprawę, że jestem totalnym amatorem, niedoświadczonym i w ogóle, ale pokusa jest tak silna...chciałbym się spróbować, zmierzyć z tym wyzwaniem, dlatego proszę o pomoc [/quote]

He he. Też to miałem Jesteś odważny, ja bym na trzepaku chociaż wcześniej potrenował.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów