Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Zdjęcia dziecka w kartoniku

Znajoma chce żebym wykonał jej dziecku sesję noworodkową w kartoniku. Jak się do tego zabrać i wykonać zdjęcia? Może dacie jakąś technikę albo jakieś zdjęcia bo nie mam pojęcia jak to zrobić?

Mam sprzęt taki jak w stopce którym obiektywem to zrobić?
    http://pawelstrzyzykowski.blogspot.com/
    http://pawelstrzyzykowski.pl
    D300 + Grip, D70s, 35 f/1,8. N 18 - 70 (3,5 - 4,5) , Di 622, akcesoria

Domyślnie

Obiektyw kazdy bedzie dobry.:Ale ciekawe efekty mozesz uzyskac 35.
    Przeszukaj forum pod nazwa dziecko w obiektywie
    N i pare gratów

Domyślnie

A nie latwiej powiedzec znajomej - nie umiem, nie robilem takich zdjec, poszukaj kogos kto sie tym zajmuje? Niz na sile nie majac pojecia szukac rady na forum ze moze ktos poda cudowny przepis?
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Może to nie będzie najlepsza rada ale weź kartonik wsadź dziecko i zrób zdjęcie. Oczywiście uważaj na maluszka.

Tak trochę bardziej na poważnie to porozmawiaj ze znajoma jak ona to widzi może to pomoże.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
    Aparat

Domyślnie

Nie żeby coś, ale jak ktoś się zabiera za foty próbując naśladować trendy i nie ma o tym pojęcia to raczej się to źle kończy...

WWW || FB || BK
    jestem babą

Domyślnie

Nie lubię zdjęć dzieci (dzieci zresztą też nie lubię, bo zawracają głowę, wtykają palce i mają mętne poglądy), ale jeszcze bardziej niż zdjęć dzieci nei lubię głupiego gadania, żeby od razu zatrudniać fotografa, który wie jak, żeby samemu nei próbować, żeby nei szukać przepisów na forum, żeby nie usiłować się dowiedzieć, żeby „na siłę” się nie doszukiwać, itd...

Do cholery, może gość właśnie chce się nauczyć zdjęcia robić, a nie kogo zatrudnić? Może znajoma nie chce płacić za sesję fotografowi, a chce po prostu spróbować, jak to wyjdzie znajomemu? Naprawdę, dawniej na forum można się było czegoś dowiedzieć, teraz już można się wyłącznie dowiedzieć, żeby samemu nei próbować - a jeśli w ogóle, to broń boże nie pytać o detale. Bo w ogóle takie pytania, to już skandal - jak śmie profan pytać o coś, zamiast zatrudniać Pana Fotografa, co wie! Ależ mnie to mierzi i zniesmacza... Jak już nei chcesz jeden z drugim niczego zdradzać z własnego przedrogocennego warsztatu, to przynajmniej podarujcie se te stare śpiewki, bo to już jest nudne jak flaki z olejem, do porzygania.

Logitech - nie pękaj! Mój poprzednik dał zdjęcie, które w zamyśle jak sądzę miało być złośliwe, ale które to zdjęćie Tobie (albo innym, którzy zadają podobne pytania) bardzo dużo wyjaśni, jeśli tylko umiesz patrzeć analitycznie i masz jakie takie pojęcie o oświetlaniu.

Spójrz, ile możesz się z niego dowiedzieć (daję w punktach, idąc od końca):

• tło - ma być neizabałaganione, im czyściej, tym lepiej
    • perspoektywa możliwie niska, więc będziesz się musiał trochę poczołgać
    • oświetlenie - najbardziej soft jakie możesz uzyskać, broń boże nei kierować lampy na dziecko, bo będzie miał ostre cienie pod załamaniami typu broda czu coś
    • oświetlenie po całości, to znaczy nie różnicuj na jasny pierwszy plan i ciemne tło - no chyba, że masz taki pomysł i wiesz, jak to wykorzystać (bo da się, znajdziesz setki takich zdjęć)
    • zadbaj o ładny ubiorek i dodatki (smoczek, pompon, apaszka czy coś, szaliczek, kokardka, duperel) - niech to wszystko koresponduje kolorystycznie
    • jeśli to ma być pudło kartonowe, spróbuj dowcipnie coś na nim namalować kredkami (autobus, wózek, statek, UFO, mercedesa) - zdjęćia mają wywoływać uśmiech na twarzy
    • nie bój się ani high keya, ani czarnobiałych zdjęć - byle nei robić dziecka mrocznego. Mroczne dzieci są dobre wyłącznie w horrorach
    • jak masz jedną lampę, to biały sufit i blendy to twój przyjaciel

Nie znam Twojej lampy, nie wiem jak współpracuje z puszką, ale już teraz możesz przeprowadzić próby w domu, na sucho, bez bąka. Zrób scenę jakby do dziecka, wieź pudło, jakiś jasny kocyk czy futrzak, połóż w pudle główkę kapusty, kota (jak jest śpiący, bo inaczej da dyla) czy prawie cokolwiek niebłyszczącego co masz pod ręką - i próbuj zrobić parę zdjęć o jasnej tonacji, z możliwie delikatnym tłem, z łądnej, niskiej perspektywy...

Jak wyjdzie - będą pierwsze koty za płoty, jak nic Ci nei wyjdzie, to staraj się zobaczyć gdzie tkwi problem (światło, perspektywa, kolory, bałagan w kadrze, itp) i tą działkę popraw. Inaczej się nie nauczysz. I ktoś dobrze Ci radzi - poszukaj zdjęć jakie chciałbyś zrobić i analitycznie je obadaj: jakie światło, jakie tło, jaka perspektywa, jaki ubiór bąka, jakie kolory (w sensie czy łagodne i pastelowe, czy agresywne i ostre)... Takie analizowanie powinno Ci sporo dać.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Mam nadzieje ze rownie wspanialomyslne podejscie masz do mechanikow samochodowych, ludzi robiacych remont twojego mieszkania czy tez pracownikow piekarni z ktorej chleb kupujesz
    Oraz ze tymi samymi zasadami do ludzi nie majacych pojecia o robocie kierujesz sie dajac zlecenia dotyczace twojej osoby i twojej rodziny

Domyślnie

Jejku, sailor, to już jest nudne. Gdzie nie wejdę, to zawsze przeczytam Twoje złote rady dot. tego, że tylko profesjonalista może robić zdjęcia. Skoro uważasz nas za debili, to załóż swoje forum nikoniarzevip i tam spamuj.

Domyślnie

2pompony - zadałem sobie trud przeczytania pierwszego postu
    potem wszedłem na stronę istniejącą w podpisie autora tematu
    obejrzałem zdjęcia
    napisałem dość długą odpowiedź
    potem skasowałem i poprosiłem o usunięcie moich wpisów
    Po prostu zestawienie tych elementów według mnie nie rokuje nadziei na sukces - jedynie na "dzieło" mniej lub bardziej zdolnego kopisty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Jejku, sailor, to już jest nudne. Gdzie nie wejdę, to zawsze przeczytam Twoje złote rady dot. tego, że tylko profesjonalista może robić zdjęcia. Skoro uważasz nas za debili, to załóż swoje forum nikoniarzevip i tam spamuj.
    Jesli cie nudzi nie czytaj. Czy ja narzekam na twoje wpisy o serwisie nikona? Sa znacznie nudniejsze i monotematyczne. Jesli sie nie myle to na forum mozna wyrazac wlasne zdanie z czego inty korzystasz. Wiec nie radz mi co mam robic bo nie ty tutaj jestes gospodarzem
    Oraz:
    1)Wskaz mi miejsce gdzie napisalem ze tylko profesjonalista moze robic zdjecia?
    2) wskaz mi posta w mtorym napisalem ze uzytkownicy forum to debile.

Jesli nie potrafisz to
    A) nie pisz glupot
    B) przepros za to co zasugerowales

Potrafisz wziac odpowiedzalnosc za swoje slowa

Edit:
    Ostatnio na forum modne jest radzenie zalozenia wlasnego forum jesli ktos ma inne zdanie. Szczeniackie to troche, ale przy tak roszczeniowym podejsciu "bo mi sie nalezy" calkiem zrozumiale. Tylko co bedzie jak wszyscy fachowcy sobie pojda i zastaniesz sam z pytajacymi 20 razy dziennie za ile sprzedac foto albo jaki obiektyw kupic?
    Ostatnio edytowane przez sailor ; 10-05-2014 o 23:26

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów