Close

Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Domyślnie Książka o kręceniu filmów lustrzanką

Witam,

w dziedzinie kręcenia filmów lustrzanką jestem totalnym amatorem. Cel jak chcę osiągnąć to nakręcenie dobrego materiału "szkoleniowego/instruktażowego" za pomocą aparatu (raczej prostych modeli typu d90/d3100 ewentualnie d7100). Szukam książki która pozwoli mi:
    - nakręcić dobry technicznie materiał
    - podpowie jaki sprzęt dokupić (np. jak rejestrować dźwięk, jako oświetlić scenę itp.)
    - poradzi jak to wszystko w miarę prosto zmontować
    - nie są mi potrzebne sceny dynamiczne czy artystyczne bo chodzi o wideo instruktażowe, gdzie 90% czasu osoba stoi w miejscu i coś mówi albo pokazuje w swoim otoczeniu.

Nie oczekuję od książki artyzmu i omawiania jakiś super skomplikowanych scen, bo chcę kręcić proste ale profesjonalne filmiki. Czyli innymi słowy chcę robić filmiki jakich wiele na YT, aby wyszły one profesjonalnie. Przykład filmiku o jaki mi chodzi: https://www.youtube.com/watch?v=oeBVHloiLDw (pomijając może animacje produktów) - czyli statyczne sceny, ale z dobrym dźwiękiem, ładnie złożone i oświetlone - jakieś tam delikatne zbliżenia itp itd., tak że filmik nie wygląda jak od Pana Czesia.

Możecie polecić jakąś książkę lub zestaw książek?
    d90 | N 35 1.8 | N 18-105 | Metz 50 af-1 + wielkie chęci i mało czasu

Domyślnie

poszukaj w sieci jest stona/forum o kreceniu filmow za pomoca dslr
    daplo4

Domyślnie

Stron jest sporo, zwłaszcza po angielsku, ale chciałbym kupić jakąś książkę, która da mi podstawy.
    Chyba, że ktoś zna stronę pokroju http://strobist.blogspot.com/ gdzie materiał jest ułożony krok po kroku, bo na taką niestety nie trafiłem w temacie vdslr.
    d90 | N 35 1.8 | N 18-105 | Metz 50 af-1 + wielkie chęci i mało czasu

Uprawnienia umieszczania postów