Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: In the school

Domyślnie

Ja na twoim miejscu ustawiłbym 2 sabinki na statywach pod kątem 45% aby równomiernie doświetlić wszystkich (nie licz na pogodę- a co jak będzie pochmurno?) Jeżeli masz możliwość- potrenuj nieco na pustej sali. Dysponując kitem zapomnij o robieniu zdjęcia zbiorowego na szerokim kącie (za zniekształcenia twarzy w rogach będą chcieli Cię powiesić). Myślę że powinieneś startować z 35. Przysłona minimum 8, czułość 200 ISO (koniecznie dobierz właściwie głębię ostrości, szczególnie jeżeli będziesz miał ludzi w kilku rzędach) Oczywiście zdjęcia w NEFach.\

Tyle ode mnie, powodzenia!!!
    LuCaS
    D800|24-70 f2,8|85 f1,4
    50 f1,4|80-200 f2.8

Domyślnie

Dzięki LuCaS, Mam jeszcze pytanie, czy z lampy wbudowanej jest możliwe zdalne wyzwolenie dwoch SB600 na raz (instukcje mam po niemiecku ) Czy jak na obu sabinkach ustawie te same kanały, to wszystko zagra?

[ Dodano: Nie 04 Wrz, 2005 ]
    ja bym na trzepaku chociaż wcześniej potrenował.
    hehehe, to jest mysl :P
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Roselle IL USA

Domyślnie

Mam wrazenie ze wszyscy bioracy udzial w tej dyskusji dzialaja na zasadzie ze lepiej goscia zniechecic zeby mu ten pomysl z glowy wylecial.
    Powiedzmy inaczej od czegos trzeba zaczac, trafilo mu sie liceum a nie wesele no to dobrze ,przynajmniej nie bedzie takiego stresu bo to impreza powtarzalna. Zawsze mozna gosci zgonic jeszcze raz.....
    Zacznijmy od ustawienia....ile masz klijentow srednio w klasie i jakiej wielkosci odbitki bedziesz robil......
    Chodzi mi o to zebys dobrze skadrowal. Staraj sie ustawic 2-3 szeregi ludzi....pierwszy siedzi , drugi stoi, trzeci stoi na lawce lub cos innego w takim stylu......nie za szeroko. Nastepne pytasnie -masz zamiar podpisywac to zdjecie - rok szkolny ,klasa , nazwiska dzieciakow......poukladaj sobie to zanim dojdziesz do zdjec zebys wiedzial jak to skadrowac......
    Skombinuj jakies tlo ,nawet zwykle zaslony ,kotare, cokolwiek innego niz zwykla sciana z drabinkami......
    Teraz policz czy ci sie to oplaca finansowo ....jesli zarobisz na lampy parasolki ....softbaxe -no to kup na kredyt, a jak dostaniesz kase za zdjecia to zaplacisz.....lampy zostana, ludzie beda zadowoleni i za rok mozesz to zrobic znowu......( lub inne liceum zaliczyc)
    Rob zdjecia ze statywu 2-3 jedno po drugim takie same (niech sie dzieciarnia nie zdazy poruszyc), jak ktos mrugnie oczami to nakladaj dwa zdjecia na siebie zeby wszyscy mieli otwarte oczy....( Photoshop sie klania)
    Doswietl tlo ( ja uzywam 3 x SB800 do tego ) .....
    Zapomnij o zdjeciach artystycznych zadnych cieni na twarzach ( wazne przy ustawianiu) nikt tego nie lubi oprocz fotografow.

Jakies konkretne pytania masz to pytaj......
    Pare nikonow, troche szkla, jakies lampki i parasolki

Domyślnie

linux_user, Dzięki za zainteresowanie tym postem
    ile masz klijentow srednio w klasie i jakiej wielkosci odbitki bedziesz robil
    Po około 25 osób w klasie, na odbitki 15x21. Sprzętem Kitowym + lampa SB600 i niekompatybilny metz 44 MZ. Myślałem o zainwestowaniu w lampy. Czy jeżeli kupie jeszcze jedną SB600 (więcej nie dam rady kupić, bo niewiele zarobie, za odbitk wezmę ok 6zł od sztuki) to będą one współpracowały z aparatem na tym samym kanale ?(fajnie by było, bo mógłbym dwie SB600 utawić po bokach i ludzi równo doświetlić, a metzem wyzwolonym z fotoceli mógłbym fajnie dośiwtlić tło. Co o tym myśliszlinux_user, ?
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Roselle IL USA

Domyślnie

Co do lampy to trudno mi sie wypowiadac bo uzywam SB800. Uzywajac wbudowanej lampy jako madajnika Ustaw ja na "manual" -ilosc swiatla minmum tj 1/64 lub mniesza (w tym momecie nie pamietam jakie jest minimum) 2 SB 600 na statywach tez na manual i mozesz probowac.Uwazaj na 2-3 szereg( cienie)
    Dobrze by bylo zebys mogl do tych statywow zamocowac parasolki-nie wiem po ile to chodzi w polsce ale za wielka woda to grosze wiec jak mozesz to to tez kup. Jesli nie masz statywow i lampy postawisz np na krzeslach to masz problem z zamocowaniem parasolek.....pozostawiam ta czesc twojej inwencji
    Jesli grupa bedie mala a,ty w miare blisko a tlo daleko to mozesz probowac doswietlic co nieco ta wbudowana lampa osoby. Metz na tlo bedzie ok ......Jakis filterek kolorowy na biale plutno tez bedzie dzialalo....
    Nie wiem czy bedziesz robil to dla wszystkich klas...jesli tak to moze sprobuj w jeden dzien dla zabawy pocwiczyc na reprezentacyjnej klasie w ramach WF ,popatrz co nie dziala dobrze i za pare dni powtorz eksperyment jesli mozesz, az bedzie ok......

Daj znac jak ci poszlo......
    Pamietaj o zmiekczeniu swiatla jak najwiecej (parasolki)
    Mozesz zrobic wieksze zdjecia za wiecej kasy ?

Domyślnie

linux_user, twoje porady są na prawdę super, dzięki .

Mozesz zrobic wieksze zdjecia za wiecej kasy ?
    Nie wiem, czy obiektyw kitowy da sobię radę z wiekszymi odbitkami (jakość)
    2 SB 600 na statywach tez na manual
    Musiałbym do szystkich lamp kupić fotocele i wszystko działałoby na manualu(mnóstwo korekcji i prób przed generalnym foceniem-tak jak pisales). Teraz dojdziemy do spraw sprzętowych Może lepiej kupić zwykłe lampy błyskowe (takie żarówki z fotocelą) i do tego 2 statywy z białymi parasolkami i oprawkami na żarówki? Niestety takie żarówki mają jedynie 45Ws max, są też takie tanie lampy studyjne, ale one mają 100Ws i to chyba też będzie za mało na parasolki, co o tym sądzisz?
    Dzieki za cierpliwość
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Roselle IL USA

Domyślnie

Nie wiem, czy obiektyw kitowy da sobię radę z wiekszymi odbitkami (jakość)
    Spokojnie nie idziesz z tym pod mikroskop......ja robilem odbitki 12x18 cala tj 30*50 cm i nie bylo problemu ze strony klijenteli..........
    Co do fotoceli to SB800 ma takie cos wbudowane tzn reaguje na swiatlo z lampy wbudowanej w D70 i mysle ze sb600 tez to ma.....sprubuj z ta jedna co masz ....jak to zrobic to popatrz do instrukcji bo nie pamietam dokladnie.Lampy musza byc na manual jak pisalem wczesniej.
    Z ta korekcja to nie przesadzaj...2-3 zdjecia ci wystarcza zeby sie polapac gdzie jestes....obie lampy tak samo ....nie baw sie w zadne "main-fill light" bo i tak nie bedzie przez nikogo zauwazone.
    Jak przepalisz to zmien przeslone lub czas az histogram bedzie gdzie ma byc.....
    Cos cienkie te ceny w polsce na te odbitki.......ja to bym sprzedawal po 6 ale dolcow ( no moze 5 bo to malolaty)

Domyślnie

Cos cienkie te ceny w polsce na te odbitki.......ja to bym sprzedawal po 6 ale dolcow ( no moze 5 bo to malolaty)
    hehehe, gdyby u nas przeszły takie ceny :P
    Co do fotoceli to SB800 ma takie cos wbudowane tzn reaguje na swiatlo z lampy wbudowanej w D70 i mysle ze sb600 tez to ma.
    Niestety SB600 nie ma fotoceli i nie wiem, czy dwie lampy SB600 na raz mogą być wyzwalane w trybie commander mode z lampy wbudowanej w D70. Jeżeli nie, to nie tylko do metza bede musiał kupić fotocele Pomysł z parasolkami jest super (nie bede musiał kombinować nasadek rozpraszających, a światełko będzie klasa :P
    Dzieki za rady

[ Dodano: Sro 07 Wrz, 2005 ]
    i jeszcze jedno pytank, jakie parasolki najlepiej kupic? cale białe? a może wewnątrz białe, a z zewnątrz czarne?
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Roselle IL USA

Domyślnie

Niestety SB600 nie ma fotoceli i nie wiem, czy dwie lampy SB600 na raz mogą być wyzwalane w trybie commander mode z lampy wbudowanej w D70.
    Sprawdz to na jednej lampie....idz do sklepu sprawdz na 2 lampach.....kup SB800 zamiast 600 jesli nie bedzie funkcjonowalo - warto naprawde...
    Kup fotocele tylko do tej 600 jesli musisz.....

jakie parasolki najlepiej kupic
    Najtansz osobiscie sugeruje srebrne ( moga byc biale)zdecydowanie odbijajace
    Nie strzelaj przez parasolki tylko w parasolki zeby rozproszyc swiatlo.....mam nadzieje ze wiesz o co chodzi

Domyślnie

Nie strzelaj przez parasolki tylko w parasolki zeby rozproszyc swiatlo.....mam nadzieje ze wiesz o co chodzi
    No tak, rozumiem
    Dzięki za rady
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów