Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: In the school

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez groseb Zobacz posta
    Najpierw niech się sami poustawiają a potem ty musisz ich po poprawiać tak
    aby widzieć wszystkie twarze w miejscu gdzie będziesz robił zdjęcie.
    Ja również w tej kwestii, bo często zdarza mi się robić zdjęcia z zakończenia szkół i inne takie, gdzie się klasy ustawiają. Z góry mówię że robię D5200 z KIT-em i nie mam potrzeby i pieniędzy na zakup lepszych bajerów, natomiast wiem, że z tym ustawianiem ludzi właśnie mógłbym polepszyć... Nawet mi na to zwracano uwagę, że inni fotografowie, nawet amatorzy, umieją tak jakoś ciekawie ustawić klasy, że dziewczyny stoją tak jakoś pół-bokiem wygięte z gołą nogą wystającą spod kiecki albo jakieś inne cudaczne ustawienia - a ja nie umiem tak ludzi ustawić. Prawda jest też taka, że w poradniku fotograficznym nie znalazłem rozdziału poświęconego takiej "dziedzinie" fotografii. Skąd można się nauczyć tych ciekawych ustawień ludzi do zdjęć klasowych?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kapslok Zobacz posta
    Ja również w tej kwestii
    wyciagnac na wierzch trupa z 2005r .. niezle .. to chyba jakis maly rekord
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sailor Zobacz posta
    wyciagnac na wierzch trupa z 2005r .. niezle .. to chyba jakis maly rekord
    A to dla porządku - nie będę zakładać nowego wątku, zanim nie sprawdzę w wyszukiwarce, czy już nie było wcześniej dyskusji o tym. Brzytwa Ockhama musi działać również na forach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kapslok Zobacz posta
    A to dla porządku - nie będę zakładać nowego wątku, zanim nie sprawdzę w wyszukiwarce, czy już nie było wcześniej dyskusji o tym. Brzytwa Ockhama musi działać również na forach.
    postepowanie godne pochwaly
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

A wracając do meritum - może trochę rozwinę zagadnienie, bo mówiąc, że chodzi mi o fotografie klasowe, może nieco zawęziłem zagadnienie. Chodzi mi o fotografie ludzi ogólnie podczas takich zbiorowych imprez. Czasem są to pojedyncze osoby. Czasem pozują mi przez sekundę, a czasem nawet nie widzą, że im robię zdjęcie. Przy czym najlepsze zdjęcia wychodzą mi właśnie wtedy, kiedy nie widzą Wtedy często są jakoś nostalgicznie zapatrzeni w dal albo łagodnie uśmiechnięci, a nie wyszczerzeni do obiektywu. Pewnie by się dało sztucznie też uzyskać taki efekt, tylko, kurcze, jak? Mam komuś powiedzieć, żeby nie patrzył w obiektyw, tylko na jakiś punkt, który mu wskażę? Nawet bym nie wiedział, jakie dokładnie polecenia mam wydawać - czasem przypadkowo mi ktoś tak dobrze stanie, ale powtórzyć tego efektu nie umiem. No i przy zbiorówkach - widziałem, że inni fotografowie po ustawieniu ludzie jeszcze do nich podchodzą i jakoś przestawiają, ale jakimi zasadami się przy tym kierują?

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów