Mnie też się taki design podoba. Poza tym gdy wizjer jest po lewej stronie automatycznie odsłania się większa część dotykowego ekranu co można wykorzystać. No chyba, że ktoś foci lewym okiem.
Szukaj
Mnie też się taki design podoba. Poza tym gdy wizjer jest po lewej stronie automatycznie odsłania się większa część dotykowego ekranu co można wykorzystać. No chyba, że ktoś foci lewym okiem.
W d700 mam okular powiększający i siła rzeczy płaszczyzna wizjera jest oddalona od tylniej ścianki bardziej niż w std. Z EVF takich cudów pewnie nie da się zainstalować?
Z6 | 35/1.8S | 50/1.8S | 70-200/4 VR
F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300
mnie tez. bardzo mi sie fajnie focilo ludzie X-E1, wlasnie ze wzgledu na wolne oko i to, ze nie zaslanial polowy mojej japy i ulatwial kontakt z fotografowanym.
ale przy tak wielkim bagnecie zrobienie takiego dalmierzowego ukladu musialoby mocno podbic wielkosc R/Z i to pewnie byloby wieksze nawet niz Fuji X-Pro2. co w sumie moglo dac calkiem fajne aparaty.
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Tam nie było żadnej ironii. Uważam, że taki był faktyczny powód wyboru takiego a nie innego umiejscowienia wizjera.
Jeśli zaś chodzi o Sony, to ich główna linia przecież wygląda jak lustrzanki.
Twórcy tego canona chyba za mocno zainspirowali się nikonem
...i prawie takie same kiczowate szarości![]()
A Nikon Canonemwybierak trybu wyglada niemal identycznie jak w 5DIV
Z6 | 35/1.8S | 50/1.8S | 70-200/4 VR
Trochę stereotypowo oceniasz ten system. Tak jakby ktoś kto kupuje samochód sportowy był kierowcą wyścigowym a wraz z samochodem dostawał jeszcze mechanika, pilota i managera. Ale myślę że wiem o czym piszesz i się z Tobą zgodzę i też nie stawiałbym własnej wygody ponad jakość. Tak jednak krajobraz, podróżne, reklama, portret itp sprzęt bardzo dobrze się sprawdzi i jest tańszym wejściem w MF jak jego odpowiednik h5 albo H6.
Osobiście też bym nie zmieniał swojej puszki na ten model nawet jak jest 1,5kg różnicy w wadze, a jakbym mógł wybierać to taszczyłbym nawet dodatkowe 2kg dla tych kilku milimetrów większej matrycy, 1 EV i całej reszty profitów.
Co do cen to lustrzanki z taką samą matrycą potaniały o 70% więc obniżyli ceny, chociaż i tak nadal są kosmiczne i też się zgodzę że powinno to iść jeszcze w dół zwłaszcza te z dużą matrycą. Niemniej jednak patrząc na używany sprzęt to jego ceny są bardzo atrakcyjne. A optyka już tańsza jak to co mamy w FF. Więc dużo się pozmieniało bo ludzie idą w bezlusterkowce co mnie cieszy bo tanieje właśnie takiego typu zabawki.
Druga sprawa że sprzęt jest w bardzo dobrym stanie. Niektóre puszki i obiektywy mają tylko kilkaset lub kilka tysięcy strzałów. Sam kupiłem całą optykę z drugiej ręki i np na 28mm było tylko coś około 200 zdjęć wykonanych a w specyfikacji jest napisane że migawka ma śmigać do miliona strzałów. No chyba że ktoś cofnął licznik
Wracając jeszcze do Canona to nawrzucali masę bajerów aby odwrócić chyba uwagę od tego co najistotniejsze. Czyli matrycy która jest słaba i odstaje od konkurencji, nie ma też stabilizacji. To pokrętło na obiektywie też sensu nie ma. Bo przysłonę w locie możesz zmieniać jednym palcem a nie całą ręką, tak samo co tam sobie zapragniesz spersonalizować. Ten pierścień na filtry też sensu nie ma bo jedyne co tam ma sen włożyć to ND. bo jaki sens polara tam pakować a szare połówki pierścieniowe to nieporozumienie.
AF fajnie, ale ten aparat nie jest szybki, więc do sportu się też nie nadaje tak samo 400 fotek na jednej baterii.
Jak najbardziej rozumiem wybór Sony i tego typu aparatu bo zyskujemy dobrą matrycę ze stabilizacją wiec jakość idzie w górę ale taki Canon? Ani to lżejsze ani to mniejsze i jakości lepszej nie daje.
Sam prędzej czy później będę musiał zmienić 5D mkII ale na dzień dzisiejszy jedyny sensowny aparat jaki ja tam widzę to 6d mkII bo cena jakoś jeszcze idzie w parze z parametrami ale 5d mkIV albo ten to nieadekwatne przepłacanie.
Wracając jeszcze do wykupienia Hasiaka przez DJI to mnie to cieszy bo firma była na skraju bankructwa a DJI teraz kupił sobie fajną naklejkę i sugerują że ta niby 1 calowa matryca w ich dronie to od Hasiaka a to przecież Sony robi matrycę Hassebladowi, więc i pewnie w tym dronie siedzi Sony. Może optyka to cudo tego producenta. Albo tłoczą samo logo
![]()
Ostatnio edytowane przez 90s ; 07-09-2018 o 11:35
Skontaktuj się z nami