Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Fastnet Rock

Domyślnie

Set mi sie podoba,kolorystyka tez,mniej wiecej tak to potrafi wygladac nad morzem lub oceanem blizej zachoodu slonca.Miejsce zacne! Greg istnieje szansa przyciagnac ta latarnie dlugim szklem ? Pytam bo widzialem fote zdaje sie na 500px z tego miejsca na dlugim czasie z rozmytymi chmurami i zastanawialem sie jak to mozliwe bez statywu Ciekaw tez jestem czy nie trzepalo ta lajba bo znajomy wspominal ,ze podczas wedkowania kutrm na Atlantyku zaliczyl 5 godzin wymiotow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vienko Zobacz posta
    Set mi sie podoba,kolorystyka tez,mniej wiecej tak to potrafi wygladac nad morzem lub oceanem blizej zachoodu slonca.Miejsce zacne! Greg istnieje szansa przyciagnac ta latarnie dlugim szklem ? Pytam bo widzialem fote zdaje sie na 500px z tego miejsca na dlugim czasie z rozmytymi chmurami i zastanawialem sie jak to mozliwe bez statywu Ciekaw tez jestem czy nie trzepalo ta lajba bo znajomy wspominal ,ze podczas wedkowania kutrm na Atlantyku zaliczyl 5 godzin wymiotow
    Tak mozna sciagnac dlugim, ale musial by byc wielkosci betoniarki a ND musial by byc przyciemniana szyba od BMki Sciema, internet pelen jest fotomontazy z ta latarnia.
    Co do bujania to troche sie tego balem, plywalem jzu promami ale to wielkie jest a lodkami na malych odleglosciach, nigdy nie mialem problemow z wymiotami...docelowo zaopatrzylem sie w aviomarin (moze pomoze), okazalo sie jednak, ze dzien byl tak spokojny, ze woda niemal stala.
    W odleglosci duzej od ladu zaczela sie tak zwana martwa fala, niby spokojnie, ale ocean falowal spokojnie o kilka metrow w gore i w dol, raz nawet lodz spada w dziore i wszyscy sie oderwali od pokladu Wymiotow na szczescie nie bylo...ale tak to jest mozliwe.

Cytat Zamieszczone przez Zahir Zobacz posta
    Może to kwestia wieku i wzrok nie ten co kiedyś ale widziałem wyraźnie Drogę Mleczną kilka razy w życiu i nigdy nie zaobserwowałem kolorów na Drodze Mlecznej (w każdym razie nie takie atrakcyjne i nieco "oczojebne")

Operowanie na kanale jasności daje bardziej wiarygodne, w mojej ocenie, rezultaty i powyższa DM jest jedną z najlepiej obrobioną - z tych co widziałem. Dotyczy to również koloru

A dziekuje ci bardzo, mnie sie podobaja te kolorowe, ale ja z tej tez jestem zadowolony
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 28-08-2018 o 00:18

Domyślnie

Może to kwestia wieku i wzrok nie ten co kiedyś ale widziałem wyraźnie Drogę Mleczną kilka razy w życiu i nigdy nie zaobserwowałem kolorów na Drodze Mlecznej (w każdym razie nie takie atrakcyjne i nieco "oczojebne")

Operowanie na kanale jasności daje bardziej wiarygodne, w mojej ocenie, rezultaty i powyższa DM jest jedną z najlepiej obrobioną - z tych co widziałem. Dotyczy to również koloru
    Człowiek nie widzi kolorów Drogi Mlecznej bo ta świeci zbyt słabo dla naszych oczy. W skrócie człowiek nie widzi kolorów gdy poziom światła jest zbyt niski. Tak działają nasze oczy. Co nie znaczy, że nocne niebo w tym Droga Mleczna nie ma kolorów. Doskonale widzimy kolory gwiazd. Tak, tak, gwizdy są kolorowe. Są białe, niebieskie, pomarańczowe, czerwone, zależnie od stadium i głównie ich temperatury.
    To zdjęcie ma zdecydowanie źle ustawiony WB. Autor zaniżył go mocno aby zlikwidować efekt mocnego oświetlenia pierwszego planu światłem sodowym. Często się tak robi aby sztucznie zlikwidować na zdjęciu zanieczyszczenie światłem. Ale finalnie efekt jest taki jakbyśmy wywołali zdjęcie zrobione w dzień z balansem bieli np. 3000K. Czy kolory na takim zdjęciu będą prawdziwe? No raczej nie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Autor zaniżył go mocno aby zlikwidować efekt mocnego oświetlenia pierwszego planu światłem sodowym. Często się tak robi aby sztucznie zlikwidować na zdjęciu zanieczyszczenie światłem. Ale finalnie efekt jest taki jakbyśmy wywołali zdjęcie zrobione w dzień z balansem bieli np. 3000K. Czy kolory na takim zdjęciu będą prawdziwe? No raczej nie.
    Jak juz napisalem wczesniej, ja nie robie fotografi dokumentalnej. WB zmienialem selektywnie tak zeby mi sie podobalo...duzo nie bylo trzeba grzebac bo w tym kierunku gdzie byla DM nastepne swiatlo to Islandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Jak juz napisalem wczesniej, ja nie robie fotografi dokumentalnej. WB zmienialem selektywnie tak zeby mi sie podobalo...duzo nie bylo trzeba grzebac bo w tym kierunku gdzie byla DM nastepne swiatlo to Islandia
    Tu nie chodzi o fotografię dokumentalną. Jak robisz krajobraz w świetle słonecznym to trawa nie jest fioletowa tyko w jakimś odcieniu zieleni.
    Balans bieli jak najbardziej można robić selektywne, ją niebo inny, na ziemię inny. Ten dla nieba nie jest do końca dobry. Ja wiem że jest wizja autora. Nie mam nic przeciw, pamiętać należy tylko że teraz mamy na niebie "różową trawę".

Talking

No dobra, rozumiem...jestem ignorantem w nocnej fotografi

Domyślnie

ja najwyraźniej też, ale może kiedyś doczekamy się na nightscapes artykułu poświęconego balansowi bieli nocnego nieba \
    @loki_p ?

Domyślnie

ale może kiedyś doczekamy się na nightscapes artykułu poświęconego balansowi bieli nocnego nieba
    jestem za
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Myślałem o tym ale ostatnio nie mam czasu nawet na wrzucenie zdjęć i opisanie w kilku zdaniach plenerów.
    Zasada jest jednak prosta. Chcesz mieć poprawne kolory gwiazd i Drogi Mlecznej, ustaw WB na okolice 5000K.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Chcesz mieć poprawne kolory gwiazd i Drogi Mlecznej, ustaw WB na okolice 5000K.
    Ok, ale jest to czysto teoretycznie, wszystko zalezy od swiatla w okolicy i wielu, wielu czynnikow...
    Pelen szacunek do twoich zdjec i wiedzy, ale to tak jak by istanialy presety do slubniakow

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni