Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Fastnet Rock

Domyślnie

Ludzie są oświetleni różnym światłem i faktycznie potrzebny jest różny balans bieli. Gwiazdy są daleko i oświetlenie wokół nas nie ma na nie wpływu. Chcesz pokazać ich naturalny kolor ustawiasz balans bieli na światło słoneczne lub 5000-5500K.
    Myślisz przez pryzmat zwykłej fotografii a to zwyczajna fizyka.

Dodam jeszcze że najlepiej to widać w miejscu gdzie nie ma zanieczyszczenia światłem. Wtedy widać różnicę i zdjęcia zrobione z błędnym balansem bieli wyglądają źle.

Jeszcze jedna Edyta.
    Wyjdź wieczorem i zobacz jak wygląda Mars nad południowym horyzontem. Zobaczysz że świeci bardzo ciepło, pomarańczowo, wręcz czerwono. Zrób zdjęcie aby wyglądał podobnie jak go widzisz. Oczywiście w sensie koloru.
    Ostatnio edytowane przez loki_p ; 28-08-2018 o 21:55

Domyślnie

Loki - no to właśnie napisałeś tutorial o ustawianiu WB w fotografii nocnego nieba! A mówiłeś, że czasu nei masz...
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Loki - no to właśnie napisałeś tutorial o ustawianiu WB w fotografii nocnego nieba! A mówiłeś, że czasu nei masz...
    Mocno w skrócie. Temat warto jednak bardziej rozwinąć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Wyjdź wieczorem i zobacz jak wygląda Mars nad południowym horyzontem. Zobaczysz że świeci bardzo ciepło, pomarańczowo, wręcz czerwono. Zrób zdjęcie aby wyglądał podobnie jak go widzisz. Oczywiście w sensie koloru.
    Jak znajde moment to wrzuce zdjecie z marsem z tego samego mejsca, postaram sie wywolac jak mowisz, zobaczymyy co wyjdzie.

Domyślnie

Ludzie są oświetleni różnym światłem i faktycznie potrzebny jest różny balans bieli. Gwiazdy są daleko i oświetlenie wokół nas nie ma na nie wpływu. Chcesz pokazać ich naturalny kolor ustawiasz balans bieli na światło słoneczne lub 5000-5500K.
    ok, ale to jest poprawny balans bieli dla gwiazd a nie nieba które nas otacza i na którym się dzieją odbicia łuny oświetleniowej z pobliskiego miasta
    chyba
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Gwiazdy są daleko i oświetlenie wokół nas nie ma na nie wpływu. Chcesz pokazać ich naturalny kolor ustawiasz balans bieli na światło słoneczne lub 5000-5500K.
    Myślisz przez pryzmat zwykłej fotografii a to zwyczajna fizyka.

Dodam jeszcze że najlepiej to widać w miejscu gdzie nie ma zanieczyszczenia światłem. Wtedy widać różnicę i zdjęcia zrobione z błędnym balansem bieli wyglądają źle.
    Ostatnie zdanie wydaje się być kluczowe dla uzyskania koloru na nocnym niebie (chmur gazu w ML, mgławic, gwiazd), w przestrzeni choć trochę zanieczyszczonej światłem powyższa metoda, przynajmniej dla mnie, się nie sprawdza i skutkuje widocznym zafarbem na całym niebie, jak zgaduję to zarejestrowane przez matrycę zanieczyszczenie światłem (normalnie nie widoczne dla ludzkiego oka) na całym niebie.

Druga próba przeprowadzona na klatce z najmniej zanieczyszczonej miejscówki w mojej okolicy wyszła nieco lepiej i pewnie przy odrobinie zabawy w postprocesie dało by się pozbyć tego ciepłego zafarbu. Nie miałem w kadrze żadnego interesującego obiektu, więc o kolorze trudno mi cokolwiek mówić, poza tym że zdecydowanie uzyskałem wyraźny kolor przestrzeni międzygwiazdowej ale to raczej niepożądany efekt uboczny.

@notdot dokładnie! dlatego dla takiego balansu bieli konieczna jest miejscówka z niskim light pollution jak mi się wydaje - chyba, że jest dobry sposób na pozbycie się zafarbu w postprocesie
    Ostatnio edytowane przez Zahir ; 29-08-2018 o 18:37

Domyślnie

Myślałem o tym ale ostatnio nie mam czasu nawet na wrzucenie zdjęć i opisanie w kilku zdaniach plenerów.
    Zasada jest jednak prosta. Chcesz mieć poprawne kolory gwiazd i Drogi Mlecznej, ustaw WB na okolice 5000K.
    Skoro to takie oczywiste to wyjaśnij mi dlaczego ma być to 5000 K?

I od razu powiem, że według mnie mówienie o "prawidłowej" barwie gwiazd jest bez sensu.

Pozdro
    Wiesiek

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234