Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Fastnet Rock

Domyślnie

Moim zdaniem na zdjęciach 1-3 jest zbyt mocno podbita kolorystyka i kontrast.
    Jeśli dobrze rozpoznaje to na 1 jest widoczna zorza wieczorna (lub poranna). To taki ładny gradient kolorystyczny widoczny właśnie na wieczornym lub porannym niebie. Kolory przechodzą o niebieskiego do pomarańczowego a później różowego by na końcu zlać się w ciemny błękit. To przejscie jest bardzo delikatne i subtelne. Tu wygląda na zabite kontrastem. A przynajmniej takie odnoszę wrażenie.

Domyślnie

Dzieki za komentarz, kolorystyka i kontrast jak to u mnie, jedynka faktycznie mocno, to samo 2, ale 3 juz takie nie jest...zapewniam, ze to nie jest dzielem przypadku tylko w pelni swiadome zagranie. Gdybym chcial pokazac to dokumentalnie to nie podciagal bym tak kolorow
    Dziekuje jednak za te pare slow i wiedz, ze wezme je sobie do serca, bo kazdy zawsze sie zapedza i czasami warto przystopowac w obrobce, robie duzo mniej zdjec niz robilem kiedys, moge poplynac z tematem

Domyślnie

A bardzo to dobrze wyglada. Bonus tez mi sie podoba.
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Genialny obiekt, niezwykle fotogeniczny - z każdej strony
    Pozwolę sobie tylko zwrócić uwagę na jeden szczegół, który wręcz rzucił mi się w oczy - mianowicie jedynka od początku sprawia na mnie wrażenie (które nie chce mnie opuścić) jakby była robiona na wysokim iso (exif twierdzi, że nie) i zbyt mocno odszumiona.
    Pozostałe znacznie są wolne od tego "efektu" i znacznie przyjemniejsze w odbiorze zwłaszcza 3 mi się podoba

Domyślnie

Oj lisek jeden, no bylo odszumianie, nigdy tego nie robie a tutaj ISO 640 jednak bylo widoczne, sama latarnia byla wymaskowana, ale widze, ze moglem sie wiecej pobawic, zdjecia z reki dodatkowo lodz bujajaca sie na falach, latwo nie bylo a jak masz jedna szanse to chcesz zeby bylo ostro, zle to odszumilem, ale zdjecie mi sie podoba i tak, kolejne tez sa miejscami odszumione i juz tego nie widac...

Domyślnie

Domyślam się, że łódka bujała i nie było szans na statyw, a chęć uzyskania rozsądnie krótkiego czasu ekspozycji oczywisty

Zaryzykuję w ciemno twierdzenie, że wolę nieodszumione ISO640 z pełnej klatki (z APS-C zresztą też) niż taki foliage efekt bez faktury i detalu

pokażesz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Dzieki za komentarz, kolorystyka i kontrast jak to u mnie, jedynka faktycznie mocno, to samo 2, ale 3 juz takie nie jest...zapewniam, ze to nie jest dzielem przypadku tylko w pelni swiadome zagranie. Gdybym chcial pokazac to dokumentalnie to nie podciagal bym tak kolorow
    Dziekuje jednak za te pare slow i wiedz, ze wezme je sobie do serca, bo kazdy zawsze sie zapedza i czasami warto przystopowac w obrobce, robie duzo mniej zdjec niz robilem kiedys, moge poplynac z tematem
    Wiesz, ja uprawiam specyficzną fotografię. Często fotografuję Księżyc na tle wieczornej zorzy i stąd to moje zboczenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Wiesz, ja uprawiam specyficzną fotografię. Często fotografuję Księżyc na tle wieczornej zorzy i stąd to moje zboczenie.
    Wiem, wiem, obserwuje od zawsze

A przy okazji moje wypociny po powrocie do portu, zly jestem, bo warunki byly genialne, ale banda ktora plynela z nami pojechala na te miejscowke a to byla grupka kompletnych amatorow z super sprzetem w plecaku, latarka non stop i co chwila, trudno bylo zrobic jedno normalne zdjecie.
    Gdybym wiedzial, ze sie zwina chwile po nas to bym zostal i pokombinowal z lekkim doswietlaniem podlogi, albo z dwiema ekspozycjami, roznym ISO ale, coz, moze kiedys bede mial okazje.

The Beacon - spelnial role latarni morskiej, znajduje sie na wysokim klifie u wejscia do portu, budowla ma 15 metrow wysokosci i robi wrazenie, swiatlo i ten cien to swiatlo z portu a cien to od klifu. Lekko z lewej od drogi mlecznej byl wtedy widoczny mars, dawal swietna poswiate na tafli spokojnego oceanu, ale koledzy skutecznie spartolili wszystkie proby szerszego ujecia...

Domyślnie

Całkiem fajne warunki miałeś. Poprawiłbym balans bieli bo teraz niebo jest zdecydowanie zbyt chłodne i nie widać kolorów Drogi Mlecznej

Domyślnie

Może to kwestia wieku i wzrok nie ten co kiedyś ale widziałem wyraźnie Drogę Mleczną kilka razy w życiu i nigdy nie zaobserwowałem kolorów na Drodze Mlecznej (w każdym razie nie takie atrakcyjne i nieco "oczojebne")

Operowanie na kanale jasności daje bardziej wiarygodne, w mojej ocenie, rezultaty i powyższa DM jest jedną z najlepiej obrobioną - z tych co widziałem. Dotyczy to również koloru

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni