Ale co? Nikona Zet?
Słuszną linię ma nasza władza...
Szukaj
Ale co? Nikona Zet?
Słuszną linię ma nasza władza...
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Wiadomo kto pierwszy kapituluje https://www.amazon.fr/dp/B071LJZKJL/...language=fr_FR
https://www.amazon.fr/Sony-Objectif-...SC1SH43XPKCTR8
[i obniża ceny]
Ostatnio edytowane przez cdc ; 23-08-2018 o 17:14
Ja bym tam nie wykluczał pojawienia się batisów na nikonachMają z tyłu zwężenie pod sonowy bagnet, może się to uda zaadaptować zeissowi.
Prawda z tymi pleśniakami... Teraz pora inwestować
I w sumie to zapowiedzieli jednego ogromnego manuala z f0.95 jak mitakon który włazi w mniejszy bagnet sonegoSwoją drogą ciekawe jak wycenią to monstrum, ma nawet mocowanie statywowe... Nie zdziwiłbym się na 10k zł.
Patrząc z kolei na roadmapę widać tylko jednego telezooma i to zbyt profesjonalne dla mnie f2.8;p Nic dłuższego od 200mm, nic mniejszego...
I chyba bardzo liczą na uzupełnienie oferty przez sigmy arty bo większość stałek mają f1,8... I tu trochę mnie zszokowała wielkość 35/2Spore bydle... 50/1.8 waży ponad 400g...
Natomiast 24-70/4 dość zgrabnie wygląda, ciekawe jak oszukali fizykę w porównaniu do pełnego kompromisów FE24-70/4
Dziwne że nikon nie nauczył się na marudnych hejterach sonego (i użytkowników FE:P) żeby wsadzić w aparat dobre baterie (Zetki na jednej wytrzymują 10-15minut nagrywania) i dwa sloty. Brak pokrętła ekspozycji też mnie dziwi... I eye-AF ma ponoć też nie być:/
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Z obiektywami do Z nie ma problemu, bo, jak rozumiem, przez adapter FTZ pasują wszystkie AF-S bez żadnych ograniczeń, a AF(-D) bez AF - w prezentacji mówili o kompatybilności z około 350 obiektywami Nikona.
Przelotka Nikona daje pełną funkcjonalność obiektywom af-s i tym nowszym podczas gdy 4czka od Sony korzysta z dziwnego lustra i dość archaicznego modułu AF (chyba z A77). To robi sporą różnicę. No i w lustrzanej szklarni Nikona wybór jest większy. Jest tam, dla przykładu, względnie tania seria f/1.8. To tak na wypadek gdyby kogoś ceny bezlustrzanych f/1.8 zwaliły z nóg.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 23-08-2018 o 18:10
Ale jest też przecież LAEA3. I w sumie wszystkie szkła z bagnetu A działają co najmniej tak jak na lustrzance (no SLT:P), a część lepiej (tych z własnymi silniczkami mogące korzystać z LAEA3 i większości zalet bezluster).
Z kolei część szkieł nikona ma takie działanie przez przejściówkę że mają manualne ostrzenie;p
Którego adaptera z czym używałeś?
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Obiektywów Minolta/Sony z własnym silnikiem było niewiele.
A u Nikona od ponad 10 lat (jeśli nie 15) KAŻDY nowy obiektyw ma własny silnik (AF-S albo niektóre nowe - AF-P,) a nie napęd śrubokrętem. Nie liczyłem dokładnie, ale różnych obiektywów AF-S było i jest z 50 albo lepiej.
Skontaktuj się z nami