Close

Strona 1289 z 1914 PierwszyPierwszy ... 289789118912391279128712881289129012911299133913891789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 12 881 do 12 890 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    ...Aktualnie z tego wątku mogę się dowiedzieć, zaraz, właśnie... że gipsowy kot złapał pasożyta?.
    Oczywiście wyłuskanie z tego wątku merytorycznych treści jest utrudnione, ale ja ten wątek czytam regularnie i dowiedziałem się z niego znacznie więcej niż to o czym piszesz. Zgadzam się z tym co napisał na ten temat Ligo. Nie da się tego wątku przeczytać w całości więc trzeba po prostu zapytać. Ale nie da się też przeczytać w całości znacznie bardziej merytorycznych wątków, np o D7100 czy o D800. Te również są przepastne, a przecież dotyczą tylko jednego aparatu (tu mamy w sumie 10 aparatów, kilkadziesiąt obiektywów pod FE, kolejne dziesiątki pleśniaków i obiektywów z innych systemów, które można podpiąć, osprzęt itd). Dla mnie argument przejrzystości nie działa w żadnym wątku który ma kilka tysięcy wpisów i nie dotyczy to tylko wątków o Sony. Gdy siedziałem w DX to często mnie wkurzało, że ludzie nie czytają tylko w odpowiednich wątkach pytają o rzeczy, które były na poprzedniej stronie. Ale jak się nad tym zastanowić to przyznaję im rację. W dużych wątkach prawie nikt nie będzie tracił czasu na przeczytanie wszystkiego w nadziei, że znajdzie odpowiedź na swoje pytanie. Lepiej od razu zapytać. Ktoś powie, że to droga na skróty albo lenistwo. Może i trochę tak, ale to najszybsza droga by się czegoś dowiedzieć. I tak się to robi, nie tylko w tym wątku, ale także w wielu innych wątkach, na przykład tych dotyczących Nikonów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Oczywiście wyłuskanie z tego wątku merytorycznych treści jest utrudnione.

Nie chodzi o wyłuskiwanie z 1200 stron, tylko z kilku, kilkunastu ostatnich. Czego się dowiemy?
    Dygresje są ok, ale jeśli w wątku technicznym zaczynają zajmować 90% wpisów, to ten wątek jest do niczego.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Dlatego piszę, że jeśli kogoś interesuje coś konkretnego to może zapytać w wątku lub na privku. Piszę to absolutnie bez złośliwości, często dostaję takie zapytania i w miarę możliwości odpisuję (w sumie to sobie zajrzałem i na jeden nie odpisałem, bo zapomniałem). Sporo osób jednak pyta. A jeśli ktoś chce sobie ot tak poczytać to oczywiście tu zdania co do tego w jaką stronę poszedł wątek będą podzielone. Niektórym odpowiada tak jak jest, niektórzy woleliby coś innego.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 27-07-2018 o 10:12

Domyślnie

Szanowni Jacku, Piotrze i pozostali przedstawiciele Partii Zielonych, lasciate ogni speranza…

Mogę tylko obiecać, że jeśli tego wymaga Sprawa, osobiście będę raportował wszelkie offtopy, żarty, cytaty z literatury prozą i wierszem oraz inne tym podobne przejawy niesubordynacji.
    I oczywiście zdjęcia.

Ale póki co jak ja mam zadać 100% merytoryczne i 100% techniczne (a to już razem 200%) pytanie dotyczące zdjęcia z Sony, jeśli tego zdjęcia nie wstawię?
    Więc może jednak wstawię, a Wy je potem skasujcie. (To taki autoraport.)
    Parametry: ISO100, 400 mm, F40, 1/8 s, z ręki.
    Pytanie: Powiedzcie mi, voi ch’entrate, z czego wynika nieostrość - czy z poruszenia, czy z dyfrakcji, czy z backfocusa, czy z frontfocusa? A pytam, bo się nie znam.

- - - - kolejny post - - - - - -

Aha, bo zapomniałem napisać, Bastet bynajmniej nie jest gipsowa - to w kwestii formalnej oczywiście.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Oczywiście wyłuskanie z tego wątku merytorycznych treści jest utrudnione, ale ja ten wątek czytam regularnie i dowiedziałem się z niego znacznie więcej niż to o czym piszesz. Zgadzam się z tym co napisał na ten temat Ligo. Nie da się tego wątku przeczytać w całości więc trzeba po prostu zapytać. Ale nie da się też przeczytać w całości znacznie bardziej merytorycznych wątków, np o D7100 czy o D800. Te również są przepastne, a przecież dotyczą tylko jednego aparatu (tu mamy w sumie 10 aparatów, kilkadziesiąt obiektywów pod FE, kolejne dziesiątki pleśniaków i obiektywów z innych systemów, które można podpiąć, osprzęt itd). Dla mnie argument przejrzystości nie działa w żadnym wątku który ma kilka tysięcy wpisów i nie dotyczy to tylko wątków o Sony. Gdy siedziałem w DX to często mnie wkurzało, że ludzie nie czytają tylko w odpowiednich wątkach pytają o rzeczy, które były na poprzedniej stronie. Ale jak się nad tym zastanowić to przyznaję im rację. W dużych wątkach prawie nikt nie będzie tracił czasu na przeczytanie wszystkiego w nadziei, że znajdzie odpowiedź na swoje pytanie. Lepiej od razu zapytać. Ktoś powie, że to droga na skróty albo lenistwo. Może i trochę tak, ale to najszybsza droga by się czegoś dowiedzieć. I tak się to robi, nie tylko w tym wątku, ale także w wielu innych wątkach, na przykład tych dotyczących Nikonów.
    Jest też opcja: zapytanie site:forum.nikoniarze.pl w google.

Domyślnie

Wojtku, doskonale wiesz, o co chodzi. Taka postawa, wielokrotnie już wcześniej doprowadzała do udupienia fajnych wątków i do dziś nie rozumiem, po co.
    Jest przecież, zaplanowany na dygresje, impresje, fale i inne bokehy specjalny wątek. Po co na siłę wpychać to samo do działu sprzętowego?
    Serio, są ludzie, którzy zaglądają tu po wiedzę, doświadczenie techniczne użytkowników konkretnego sprzętu. W tej chwili ten wątek, jeśli chodzi o merytorykę, jest howno wart.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Jest też opcja: zapytanie site:forum.nikoniarze.pl w google.
    Używałeś? Beznadziejnie działa i odsyła do bezsensownych postów.
    Wujek google działa znacznie lepiej. Tylko wtedy - po co forum?
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?

Domyślnie

No przecież napisałem, że w google. A po co forum? Jako baza danych. Przecież, jakby tu nic nie było, to by boty google'a niczego nie zaindeksowały.

Jak wprowadzi się niemiecki ordnung, to forum zdechnie. Umówmy się - to nie jest praca i nikt tu nie czeka tylko na to, aby wypowiadać się wyłącznie merytorycznie, czekać na zapytania początkujących etc. Wchodzi się, bo można popaplać z innymi zapaleńcami, powymieniać się opiniami i wrażeniami, a przy okazji początkujący też zyskują. Jak nie będzie tu aktywności, to na zapytania nowych nikt nie będzie odpisywał.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 27-07-2018 o 10:38

ksh
    Gość

Domyślnie

Ale nie popadajcie w skrajność, zdjęcia są ok ale dyskusja techniczna i pytania obecnie giną w niepotrzebnych setkach postów gdzie chyba nawet piszący nie wie tak naprawdę o co chodzi i tak sobie coś nastukał na klawiaturze.

Domyślnie

Ok, ale jeśli google odeśle do merytorycznego wątku, to z niego skorzystam, a jak do pogaduszek z dygresjami, to pójdę gdzie indziej.

Ja zastanawiam się, czy my tutaj dyskutujemy na jeden temat. Ba ja to widzę tak - jest na forum pińcet wątków o nieomal wszystkim. I mamy jeden - sprzętowo-merytoryczny o sony. I w nim zaczyna pojawiać się wszystko, tylko nie na temat. I piszący są zdziwieni, że ktoś to zauważył...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Wojtku, doskonale wiesz, o co chodzi.
    Adamie, ja to wiem, niestety, zbyt doskonale.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 1289 z 1914 PierwszyPierwszy ... 289789118912391279128712881289129012911299133913891789 ... OstatniOstatni