Oczywiście wyłuskanie z tego wątku merytorycznych treści jest utrudnione, ale ja ten wątek czytam regularnie i dowiedziałem się z niego znacznie więcej niż to o czym piszesz. Zgadzam się z tym co napisał na ten temat Ligo. Nie da się tego wątku przeczytać w całości więc trzeba po prostu zapytać. Ale nie da się też przeczytać w całości znacznie bardziej merytorycznych wątków, np o D7100 czy o D800. Te również są przepastne, a przecież dotyczą tylko jednego aparatu (tu mamy w sumie 10 aparatów, kilkadziesiąt obiektywów pod FE, kolejne dziesiątki pleśniaków i obiektywów z innych systemów, które można podpiąć, osprzęt itd). Dla mnie argument przejrzystości nie działa w żadnym wątku który ma kilka tysięcy wpisów i nie dotyczy to tylko wątków o Sony. Gdy siedziałem w DX to często mnie wkurzało, że ludzie nie czytają tylko w odpowiednich wątkach pytają o rzeczy, które były na poprzedniej stronie. Ale jak się nad tym zastanowić to przyznaję im rację. W dużych wątkach prawie nikt nie będzie tracił czasu na przeczytanie wszystkiego w nadziei, że znajdzie odpowiedź na swoje pytanie. Lepiej od razu zapytać. Ktoś powie, że to droga na skróty albo lenistwo. Może i trochę tak, ale to najszybsza droga by się czegoś dowiedzieć. I tak się to robi, nie tylko w tym wątku, ale także w wielu innych wątkach, na przykład tych dotyczących Nikonów.
Szukaj

Skontaktuj się z nami