oj tam zaraz cienkojak napisalem ...kwestia potrzeb i upodoban
Załącznik 8188
Szukaj
oj tam zaraz cienkojak napisalem ...kwestia potrzeb i upodoban
Załącznik 8188
Doskonale zdaję sobie z tego sprawę.
Poprawiam tylko kolegę, który twierdzi że patrząc na szkła systemowe (nowe) wcale dużej różnicy cenowej nie ma miedzy Sony, nikon, canon.
Różnica cen jest znacząca, czasem sięga kilku tysięcy złotych np. przy 85/1.4. Droższe są tylko leiki i większe formaty niż FF (i może jeszcze Fuji)
Oczywiście, można robić zdjęcia świetnym 28/2, mocno przeciętnym 50/1.8 (wiem, bo mam) albo pleśniakach (też mam i sobie cenię).
To mój wyglada następująco:
Nikon D750 (7500) Tamron 15-30 (4200) Tamron 24-70 G2 (5300) razem 17000, waga około 3kg.
Vs
Sony A7III (9700) Sony 16-35 GM (10500) Sony 24-700 (9500) razem 29700 waga około 2kg.
Różnica to około 13 tys. A waga około 1 kg. Sonowka nagram napewno lepsze filmy. Ale za ta różnice w cenie można dokupić kamerę, kosztem zwiększenia jeszcze wagi i klamotow. Która z tych opcji jest lepsza?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kolega mówił o szkłach systemowych (zapewne Sony vs Nikon), a nie Tamronach czy Sigmach![]()
Wiele zmieni się dopiero jak na rynku pojawią się tak samo dobre obiektywy tamrona/sigmy/tokiny jakie są teraz do canona i nikona, a ceny mogą się poprawić tylko jeśli na rynku będą obecne trzy systemy bezlusterkowe, a nie jedno sony.
Skontaktuj się z nami