Mamy jeden przypadek potwierdzony a o innych nie słyszałem. Możemy założyć, że szkło nie działa z innymi aparatami jak należy, ale na razie nic na ten temat nie wiadomo. Myślę, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że podobnie będzie w przypadku A7R i A7S czyli aparatów, które pojawiły się dość dawno, na pewno przed pojawieniem się samego szkła.
Mam naostrzony ołówek to pociągnę temat, bo prawie jednak robi różnicę. Zamiast 27/2.8 można użyć dużo lepszego odpowiednika 35/2.8 w postaci 23/2, zamiast 60/2.4 jest szkiełko, które dużo bardziej odpowiada kątowi widzenia, głębi ostrości i zebranemu na FF przez 85/1.8 światełku w postaci bardzo w systemie fuji x cenionego, portretowego 56/1.2. Bezpośredniego odpowiednika z podobnym do 28/2 ekwiwalentem światła nie widzę, jest 16/1.4, ale to już nieco szerzej. Gdyby jednak przyjąć to za najbliższy odpowiednik to taki zestaw z np. X-T10 będzie ważyć 1524g lub 1583g jeśli byś się upierał przy X-T1. O cenach nie wspominam, bo nie chce mi się sprawdzać, ale akurat te szkła wyjdą prawdopodobnie jednak sporo drożej. No, ale to byłby mój zestaw. Dla Ciebie całkiem możliwe, że bardziej odpowiednie jest to co wymieniłeś. Ważne, żeby się nie dać zbyć jakimś ogólnikom, bo tu akurat diabeł tkwi w szczegółach i tak jak napisałem wcześniej, różne kombinacje mogą różnie wypadać na różnych systemach. Przy okazji nie uważam, że zestaw który wymieniłeś czyli body, w dodatku te lepsiejsze, i 4 stałki, który waży nieco ponad kilogram to dużo. To dużo sprzętu i jeśli faktycznie waży on tyle ile napisałeś to uważam, że jest całkiem nieźle.
Szukaj

Skontaktuj się z nami