Close

Strona 996 z 1914 PierwszyPierwszy ... 4968969469869949959969979981006104610961496 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 951 do 9 960 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    A możesz konkretniej podać o jakich przypadkach piszesz, bo w sumie nie wiem o co dokładnie Ci chodzi? Nie chodzi mi o rzucanie linkami tylko o to z jakimi jeszcze modelami aparatów nie działa ten GM 85.
    Głównie ludzie pisali o A7RII. Działać działa, tylko koszmarnie słabo przy zamkniętej przysłonie, skoro D50 zamiata to to, jak Pudzian Najmana.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 26-01-2018 o 23:14

Domyślnie

Z tego co czytam to podobnie zachowuje się też 24-70. Może to przypadłość wszystkich GMów? Nie chce mi się tego czytać, bo mnie na razie problem nie dotyczy, ale nie nastraja optymizmem to, że z tego co widzę problem jest sygnalizowany już od dawna i chyba do tej pory firma nic z tym nie zrobiła.

Domyślnie

Co więcej, opieszałość firmy Sony w tym względzie może wskazywać, że w tym ich szaleństwie jest jakaś metoda, tzn. że jest to z jakiegoś powodu celowe. Może ma to związek z silnym pływaniem ogniska w tych obiektywach, a może z opóźnieniami w działaniu mechanizmu przysłony, i spóźniałaby się, gdyby miała być otwarta przy celowaniu i ustawianiu ostrości, i domykać się w chwili zdjęcia jak w lustrzankach? Może wtedy pojawiałyby się niedopuszczalne lagi i nie można by było osiągnąć reklamowanych fps?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Tak czy siak, powinni o tym trąbić w recenzjach, testach, a i w opisie produktu powinna znaleźć się odpowiednia informacja. Też czytałem o tym focush shiftingu, breathingu, czy jak to zwać. Nie wiem, czy to akurat to, bo jak się wyostrzy manualnie na otwartej przysłonie, a potem ręcznie zamknie obiektyw, to zdjęcia wychodzą ok.
    A że tak się dzieje z ich topowymi szkłami, to już kpina po prostu.

ksh
    Gość

Domyślnie

Pytałeś o szeroki kąt i jasne stałki a poleciłeś "ciemnego", standardowego zooma? Ja już nic nie rozumiem.
    To nie jest takie proste odgadnąć co chce kobieta, a tym bardziej jak każda złotówka jest tak skutecznie przeliczana na inne "niezbędne" rzeczy
    Wielu jak popatrzy że można w sklepie kupić A7 za 3500zł po odliczeniu cashback to ma ochotę na zakupy ale po przeglądnięciu oferty i cen obiektywów głupieje nie znając dogłębnie systemu.
    Ona ma teraz D600 + T28-75 i zapewne pozostanie przy tym plus dokupi stałke 85-105mm i ~16mm bo to wyjdzie w nikonie taniutko ale to trzeba się przekonać mając porady kogoś zorientowanego, wiec dzięki za info, D600 poszło na akcje do nikona i jeśli się kobiecie w głowie nie poprzewraca to zostanie w nikonie albo znowu jak będzie na zakupach to wymaca soniaka i będzie nudzić

Domyślnie

@cz4rnuch: jak oceniasz tego Samyanga 35 f/2.8? Wygląda na małe szkiełko i o nim pierwszym myślałem,kiedy pod moją strzechą zagości A7. Recenzje i opinie czytałem,są na ogół pozytywne. A jak Ty go oceniasz? Napisz ze dwa słowa (no może 300).
    Lubię robić zdjęcia Na razie pstrykam

Domyślnie

Pytałeś o szeroki kąt i jasne stałki a poleciłeś "ciemnego", standardowego zooma? Ja już nic nie rozumiem.
    No, ręce opadają, nie wiedza czego chcą, zawracają głowę i robią zupełnie inaczej niż chcieli Odechciewa się pomagać...

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Wielu jak popatrzy że można w sklepie kupić A7 za 3500zł po odliczeniu cashback to ma ochotę na zakupy ale po przeglądnięciu oferty i cen obiektywów głupieje nie znając dogłębnie systemu.
    3000 a nie 3500.

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Co więcej, opieszałość firmy Sony w tym względzie może wskazywać, że w tym ich szaleństwie jest jakaś metoda, tzn. że jest to z jakiegoś powodu celowe. Może ma to związek z silnym pływaniem ogniska w tych obiektywach, a może z opóźnieniami w działaniu mechanizmu przysłony, i spóźniałaby się, gdyby miała być otwarta przy celowaniu i ustawianiu ostrości, i domykać się w chwili zdjęcia jak w lustrzankach? Może wtedy pojawiałyby się niedopuszczalne lagi i nie można by było osiągnąć reklamowanych fps?
    Sony ma ogarniętą technologię luster, półluster i bezluster więc przysłona nie powinna być problemem. A i niektóre tryby fotografowania i tak obcinają ilość fpsów więc jeden malutki wyjątek by nic nie zmienił. Z drugiej strony rzeczywiście jak się ustawi ręcznie na f1.4 i domknie i jest ok to może nie ten focus shift? A może to jakaś kwestia współpracy z lampami czy czegoś innego...

Cytat Zamieszczone przez darekw1967r Zobacz posta
    Bralbym tansze modele od tego co zaproponowales
    Bardziej pod katem foto postawilbym na Nikona a jak bardziej pod filmowanie to na Sony.
    To że sony jest lepszy filmowo nie znaczy że jest od razu gorszy fotograficznie i trzeba 'po równo' rozdzielić miejsca że jeden tu a drugi tam Trąci to takim powtarzaniem stereotypu.
    Ja bym np. z wymienionych wolał sony bo np. nie ma nigdy BF/FF który mnie niesamowicie irytował (i do dzisiaj odkrywam starsze zdjęcia gdzie patrząc z perspektywy obecnych doświadczeń widać że jednak obiektyw dał ciała), nie świni się nigdy matówka ani układ optyczny w wizjerze do którego nie ma dostępu (zawsze mnie irytowały syfy widoczne w wizjerze ale to oczywiście wyłącznie kwestia osobista i nie ma żadnego wpływu na fotografowanie), jest stabilizacja matrycowa z każdym szkłem. A i znalazłoby się jeszcze z kilkadziesiąt powodów Każdy ma inne potrzeby, przyzwyczajenia i nerwice natręctw
    Albo jak się nie wie czego się chce to można wybrać coś co mniej przeszkadza w fotografowaniu
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Ja bym np. z wymienionych wolał sony bo np. nie ma nigdy BF/FF który mnie niesamowicie irytował (i do dzisiaj odkrywam starsze zdjęcia gdzie patrząc z perspektywy obecnych doświadczeń widać że jednak obiektyw dał ciała), nie świni się nigdy matówka ani układ optyczny w wizjerze do którego nie ma dostępu (zawsze mnie irytowały syfy widoczne w wizjerze ale to oczywiście wyłącznie kwestia osobista i nie ma żadnego wpływu na fotografowanie), jest stabilizacja matrycowa z każdym szkłem.
    Ale to jest właśnie szukanie na siłę zalet i wad.
    Dla mnie w A7 problem to jakość wykonania i to sprzęt tylko dla tych co np oklejają fony i obchodzą się ze sprzętem jak z jajkiem, serio chiny są na wyższym poziomie robiąc coś "premium", druga wada dość istotna to ekran, jeśli się robi aparat gdzie klientów zoombie jest większość to trzeba lepiej pomyśleć i dołożyć kilka jenów, kolejna sprawa to zawodne af i nie kłóćmy się bo bieda nikon D600 lepiej wypada robią zdjęcia w obu przez wizjer.
    Wady w postaci śmieci w wizjerze ? bf/ff obiektywu ? brudna matówka ? bez przesady to tak samo jak marudzenie że szyba w samochodzie na autostradzie łapie muchy.

Domyślnie

Każda pliszka swój ogonek chwali @ikit słusznie podsumował,że każdy niech sobie sam dobiera sprzęt dla siebie. Każdy na inne szczegóły zwraca uwagę,ma inne potrzeby,preferencje i doświadczenia. Tylko tyle i aż tyle.
    P.S. @koesh: z tym wykonaniem Sony naprawdę nie ma takiej tragedii,jak piszesz. IMHO jest porównywalnie,jak u innych producentów.
    Lubię robić zdjęcia Na razie pstrykam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Ale to jest właśnie szukanie na siłę zalet i wad.
    Dla mnie w A7 problem to jakość wykonania i to sprzęt tylko dla tych co np oklejają fony i obchodzą się ze sprzętem jak z jajkiem, serio chiny są na wyższym poziomie robiąc coś "premium", druga wada dość istotna to ekran, jeśli się robi aparat gdzie klientów zoombie jest większość to trzeba lepiej pomyśleć i dołożyć kilka jenów, kolejna sprawa to zawodne af i nie kłóćmy się bo bieda nikon D600 lepiej wypada robią zdjęcia w obu przez wizjer.
    Wady w postaci śmieci w wizjerze ? bf/ff obiektywu ? brudna matówka ? bez przesady to tak samo jak marudzenie że szyba w samochodzie na autostradzie łapie muchy.
    Nie no jasne, tylko duże, ciężkie i napuchnięte aparaty są dobrze wykonane i tylko takie są godne prawdziwych fotografów niezombi którzy brzydzą się ekranami i używają tylko i wyłącznie jedynego prawdziwego wizjera optycznego... A nie ważne jak dobrze będzie wykonany najtańszy FF na rynku, to przecież sony, to nie może być dobrze.
    Oczywiście raczej nie wiesz że już pierwsza wersja ma prawie pełną magnezową obudowę, gumy po latach nie odłażą, guziki dobrze działają, nic nie chlapie olejem na matrycę, lustra się nie odklejają, no cholera, po 4 latach i kilkudziesięciu tysiącach zdjęć nic mi się złego z aparatem nie dzieje... Jak długo używasz A7 że się wypowiadasz w tej kwestii? i jeszcze obrażasz jego użytkowników... Gdzie masz tą złą jakość wykonania? Wiesz, w bezlustrach można lżej złożyć sprzęt więc nie musisz już mieć kulki z plastiku dookoła abyś to mógł sturlać z Giewontu bo za ciężko...

Jak BF/FF Ci nie przeszkadzają znaczy że niewiele przerobiłeś. Zresztą wątek o szukaniu sprzętu tylko potwierdza poziom...
    AF to tylko jeden z wielu parametrów aparatu. Jak jest kluczowy to się szuka pod jego kątem, jak nie jest to nie. Ale pewnie też nie poużywałeś A7 tylko masz w głowie jakiś wymysł...

PS. czyściłeś kiedykolwiek matówkę? Naprawdę lubisz mieć śmieci których nie musisz mieć?
    Ostatnio edytowane przez ikit ; 27-01-2018 o 15:07
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Strona 996 z 1914 PierwszyPierwszy ... 4968969469869949959969979981006104610961496 ... OstatniOstatni