Ładne zdjęcia nawet z tego feeee... wychodzą.![]()
Szukaj
Ładne zdjęcia nawet z tego feeee... wychodzą.![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
DziękiTo sonnarek (choć nie pamiętam czy nie tylko marketingowo z nazwy ale ma podobny styl do e24 i CZJ135/3.5
). Czasem mu trzeba usunąć troszkę aberracji, a flary twórczo zagospodarować ale to dla mnie wdzięczny obiektyw i zachowuje się tak jak lubię
![]()
Tym cięższy wybór bo bardziej by mi teoretycznie pasowało do zestawienia 85mm...
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Postanowiłem popróbować manuali i zastanawiam się nad korpusem do nich . Wstępnie mój wybór padł na A7R ale martwi mnie ta niestabilna migawaka. Proszę o podpowiedź czy kupić A7R czy może coś innego.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
@ikit Sonnarek to z tego co pamiętam Planarek![]()
Ten Feeee... obiektyw całkiem ładnie rozmywa tło. Się podoba.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
@ikit
Tak chyba gdzieś czytałem...może coś pomyliłem. Jak tak szukam i patrzę na schemat...ni to Sonnar ni Planar.
Jak ktoś chce Sonnara to jest Zeiss ZM 50/1.5![]()
Przy okazji testu tego szkiełka na optycznych był "rys historyczny " o sonnarze i o "sonnarowosci" tego "nie sonnara " ☺
Tradycyjnie Sonnary to były rozbudowane tryplety wielosoczewkowe, niesymetryczne, a Planary to były zbliżone do symetrycznych konstrukcje typu Gaussa.
Ale teraz pewnie się to przemieszało i nie wiem, czy za nazwą cokolwiek stoi.
Planarem jest Loxia 50. To zmodyfikowany Planar ZM 50/2. Natomiast Loxia 35 to Biogon. W przypadku szkieł Sony Zeiss to nazyw to już chyba tylko marketing. Czy to FE 55 Sonnar czy FE 50/1.4 Planar. To nowoczesne, skomplikowane konstrukcję.
Podobny do Planara jest też FE 50/1.8. To klasyczny ,podwójny Gauss. No może nie taki klasyczny...do tego to szkło łudząco przypomina EF 50/1.8![]()
Ostatnio edytowane przez Tornvald ; 19-06-2017 o 13:21
Skontaktuj się z nami