Close

Strona 866 z 1914 PierwszyPierwszy ... 36676681685686486586686786887691696613661866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 651 do 8 660 z 19131

Domyślnie

Wydatek - tak, ale czy inwestycja?

W wywiadzie udzielonym w jakiś czas po ukazaniu się Sony A7, prezes Sigmy, Kazuto Yamaki, zapytany, czy Sigma zamierza uruchomić produkcję obiektywów FF z tym mocowaniem, odparł, że to mocowanie ma za małą średnicę jak na pełny kadr, co bardzo utrudnia projektowanie obiektywów, i między wierszami zasugerował, że uważa to mocowanie za tymczasowe rozwiązanie.

Może się więc faktycznie okazać, że prawdą będzie powiedzenie o Sony:
    - Panie, a do czego to służy?
    - Do sprzedawania.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 03-06-2017 o 01:45
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

A jednak, Maćku, będę czekał na obiecaną Sigmową 35tkę. Ciekawe jak się będzie miała do nowego Voitka 35/1.4 z dedykowanym mocowaniem (pewnie będzie większa, ale za to z AF, ciekawe jak z jakością i ceną, bo Voitek coś pod cztery koła). Obecnie przemyśluję najbardziej o FE 85/1.8, później porozglądałbym się za jakąś 20tką, ale nic w sensownej cenie na horyzoncie nie ma
    Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    A jednak, Maćku, będę czekał na obiecaną Sigmową 35tkę. Ciekawe jak się będzie miała do nowego Voitka 35/1.4 z dedykowanym mocowaniem (pewnie będzie większa, ale za to z AF, ciekawe jak z jakością i ceną, bo Voitek coś pod cztery koła). Obecnie przemyśluję najbardziej o FE 85/1.8, później porozglądałbym się za jakąś 20tką, ale nic w sensownej cenie na horyzoncie nie ma
    Też mam problem z 20-21mm... Z szerokiego researchu pleśniaków który zrobiłem wyszło że jest w zasadzie tylko kilka w miarę używalnych szkieł (canon fd 20/2.8, nikkor 20/3.5, konica AR 21/4, olympus OM 21/3,5 i 21/2, contax zeiss 21/2. z czego ciemniejsze kosztują już ponad tysiaka a to jednak stare i ciemne manuale, a jaśniejsze kosztują nieraz krocie bo są dość rzadkie...
    A jest np. taka sigma 20/1.8 z AFem w rozsądnej cenie (używki pod 1200-1500zł) i pewnie bijąca większość tych manuali na głowę pracą pod światła i ostrością... tylko trzeba dowalić spory i ciężki adapter:/ Jest też minolta Af 20/2.8 pod tysiaka... A z jasnych jest firin 20/2 który bije pewnie wszystko z powyższych i jest nowoczesnym porządnym szkłem ale sobie z kolei waży pół kilo. Przydałoby się jakieś nieduże systemowe 20/2.8 czy nawet 20/4... Szkoda że voigtlandery o tych parametrach tak średnio działają na A7kach. Acz nie wiem czy nie ma jakichś filtrów które to poprawiają, wiem że jest jakiś filtr poprawiający osiągi na A7kach do cv35/1.7 więc może są i inne.
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Może pojawi się w przyszłości jakaś stałka systemowa z zakresu 20-24. Chętnie łyknę od Sony, bo CZ nieraz wcale nie taki dobry a drogi jak pierun. Tymczasem chrapkę mam na to 85/1.8. Nie wczytywałem się jeszcze, ale pierwsze opinie i sample są raczej optymistyczne chyba?
    Psioniczni.pl Don't panic! Stay psionic!

Domyślnie

Nadal będę się upierał, że do bani jest system, w którym dość podstawowych obiektywów trzeba szukać u innych producentów, i to wśród obiektywów systemowo niekompatybilnych, używanych przez przejściówki i adaptery, nie zapewniające przeniesienia odpowiednich funkcji.
    Firma Sony robi na mnie wrażenie, jakby w ogóle nie miała jakiejś długoterminowej strategii, która chyba jest potrzebna w przypadku produkcji sprzętu fotograficznego SYSTEMOWEGO. Firma ciągle funkcjonuje jak producent kompaktów, który nie musi dbać o zachowanie żadnej jednolitości i ciągłości (nawet baterie i karty pamięci mogą być inne), czyli, w praktyce, w ogóle nie musi dbać o istniejących już nabywców, tylko może koncentrować się wyłącznie na nowych, na zasadzie "po nas choćby potop".
    Niestety, firma Sony robi wrażenie, że tak samo traktuje nabywców swoich aparatów systemowych, i nie dba o to, by istniejący już klienci ponownie kupili sprzęt Sony, czy to dokupując sobie coś, do tego, co już ma, czy nowy korpus, itd.
    Z mojego punktu widzenia jest to niepoważne podejście do klienta. Traktowanie klienta jak jednorazowego i nie oglądanie się na to, co będzie w przyszłości.

Domyślnie

Zawsze można kupić leikę m , oni dbają o klientów a i obiektywy systemowe są i nowe i stare , ci się komu zamarzy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Ja wydziwiam z dwóch powodów. Braku wyboru w nich akurat nie ma
    Jednym jest 'bo drogo' i szukam tanich opcji tego co mało używam bo szkoda mi wydawać na to więcej. Nawet bym może i łyknął te ceny za szkła których bym często używał ale np. nie mogę znaleźć powodu do zakupu tele czy batisa 25 które by sie przydały ale nie za często To samo w sumie z 85tką... Nawet nowe fe85 mimo rozsądnej ceny nie jest mi na tyle potrzebne. Musiałbym pewnie dokonać ciężkiego wyboru między tym szkłem a fe55.
    Drugim jest 'bo... mam wybór'. Mogę znaleźć obiektyw z dowolnego systemu o pasujących mi parametrach, wielkości, wadze, cenie i go podpiąć;] Tylko czasem nawet mimo wyboru brakuje mi czegoś pośrodku i pewnie mała szansa żeby dostosowali się akurat do moich wymagań...
    Fajnie by było mieć w systemie po 3 warianty każdej ogniskowej w różnym budżecie ale to i tak by niektórym nie starczało Jak z 50tkami. Było dobre i nieduże fe55 to ciemne i drogie, mniejsza i lepsza loxia 50 to ciemna, droga i manualna, samyang 50/1.4 z dobrymi parametrami w dobrej cenie to spory klocek ze słabym AF, wypasione fe50/1.4 duże i drogie, budżetowe 50/1.8 to słaby AF i średnie parametry, 50/2.8 to ciemne i wolne bo macro...
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

I to powtarzam w kółko. W czasach przed AF, Nikon i Canon, i w nieco mniejszym stopniu Pentax, Minolta i Olympus, miały pełną gamę ogniskowych od najkrótszych do najdłuższych, a najbardziej popularne ogniskowe były dostępne w 3, 4 a czasem i w 5 wersjach. No a poza tym do każdego z tych systemów był ogrom rozmaitych obiektywów innych firm, od przyzwoitych do zupełnie beznadziejnych - ale był wybór i ogniskowych, i jasności, i jakości, i cen.
    Tymczasem system Sony jest w zasadzie drogi i dziurawy.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    Najwidoczniej Kazuto Yamaki zmienił zdanie i postanowił jednak wypuścić jakieś obiektywy do Sony. Początkowo mówił, że raczej nie planuje, że musi się zorientować, itd. Widocznie stwierdził, że zbyt jednak jest. Co nie zmienia faktu, że to mocowanie nagle nie stało się bardziej przyjazne dla konstruktorów...

Domyślnie

Jak już marudzimy to minitest SLR magic 25/1.4 pod FE

http://www.sonyalpharumors.com/slr-m...w-comparisons/

(fe55)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Nadal będę się upierał, że do bani jest system, w którym dość podstawowych obiektywów trzeba szukać u innych producentów, i to wśród obiektywów systemowo niekompatybilnych, używanych przez przejściówki i adaptery, nie zapewniające przeniesienia odpowiednich funkcji.
    Ale czego brakuje?

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    W wywiadzie udzielonym w jakiś czas po ukazaniu się Sony A7, prezes Sigmy, Kazuto Yamaki, zapytany, czy Sigma zamierza uruchomić produkcję obiektywów FF z tym mocowaniem, odparł, że to mocowanie ma za małą średnicę jak na pełny kadr, co bardzo utrudnia projektowanie obiektywów, i między wierszami zasugerował, że uważa to mocowanie za tymczasowe rozwiązanie.
    To mocowanie ma podobną średnicę co bagnet F i w Sony utrudnia a w Nikonie nie?
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 03-06-2017 o 15:53
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Strona 866 z 1914 PierwszyPierwszy ... 36676681685686486586686786887691696613661866 ... OstatniOstatni