Chodzi mi bardziej o jakość obrazu, ostrość itd szczególnie na brzegach kadru.
Szukaj
Chodzi mi bardziej o jakość obrazu, ostrość itd szczególnie na brzegach kadru.
Zaglądaj na stronkę Reeva: <<klik>>
Rewelacji się nie spodziewaj. To nie jest jakieś optycznie wybitne szkło, i na pewno daleko mu do Biogona. Nawet biorąc pod uwagę konstrukcję pozwalającą na bardziej prostopadłe padanie obrazu na brzegi matrycy w stosunku do szkła dalmierzowego. Ale porównania nie robiłem, a napisałem to, bo się nie znam.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
No i tu jest właśnie pies pogrzebany! Biogon jest piękny jak użyty na analogu albo na cyfrowej Leici z odpowiednio zmajstrowaną matrycą. Na Sony A7 II szybko mi się okazało że jakość obrazu na brzegach to bardziej niż masakra! Jednak tu chyba pokutuje to ze konstrukcja optyczna Biogona zakłada znaczne cofnięcie soczewek w strone matrycy a zo za tym idzie swiatło pada ostro pod kątem...
Chyba że ja mam coś nie tego z adapterem bo po jego założeniu ostrość ustawiona na nieskończoność wcale mi się nie zgadza z oznaczeniami na skali obiektywu.
Ostatnio edytowane przez zeberek1 ; 02-09-2018 o 10:13
Tak. Choć nie sądziłem, że aż tak źle, aczkolwiek to chyba sprawa subiektywna, co komu mniej lub bardziej przeszkadza.
Jednak ten Flektogon raczej lepszy nie będzie, zresztą sam zobacz, bo Marcin dobry link zapodał.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Chińcykom taśma we fabryce szybko leci i nie mają czasu poprawnie ustawić kołnierza z gwintem na tulei adaptera![]()
Coś w tym moze byc na rzeczy!
Taki temat, może ktoś się z tym spotkał ...
Aparat A7RII - włączenie trybu cichej migawki skutkuje brakiem zdjęć seryjnych.
Ten typ tak ma czy ja coś ten tego czegoś w menu nie widzę?
Ale trafnie. Szału nie było, nie rozumiem kultu tego obiektywu. Fajnie że ostrzył z bliska, bokeh przy otwartej przysłonie miał fajny ale jak się tylko udało to się go pozbyłemMechanicznie są tak sobie przyjemne w użytkowaniu, mają tylko 6 listków przysłony więc bokehy po domknięciu oraz gwiazdki z punktów świetlnych słabe, kolory mi się średnio podobały (jakieś takie 'brudne'), pod światło tak sobie... Ostrość chyba by nawet uszła, w mało wymagających warunkach zdjęcia też były ok ale jak się chciało trochę docisnąć szkło to się zaczynały schody.
Oczywiście da się tym robić zdjęcia, a w tym budżecie pewnie nawet ciężko o coś lepszego na FF. Na kupnie i odsprzedaży też nie powinno się dużo stracić więc zawsze można spróbować, może siądzie. A już ostatecznie to wady obiektywów też można eksploatować z bardzo fajnymi efektami
Loxia 35 to to samo tylko zoptymalizowane pod cyfrę i ze wszystkimi miodnościami nowoczesnych manualiJa sobie ją bardzo chwalę i jest to mój główny obiektyw (razem z batisem 85), nie mogą jej wygryźć obiektywy AF mimo że czasem bardzo by się przydał, a część z tych szkieł jest nawet jaśniejsza... Nie jest to szkło do wygrywania testów więc ma mieszane opinie ale ma zarówno charakter, ładne rysowanie, czasem aż przegięty kontrast a po domknięciu jest dobry do widoków. Obecnie jest trochę używek pod 3,5k i to już jest moim zdaniem dość racjonalna kwota za często używany mały dobry obiektyw
![]()
Ale jak nie jest się przywiązanym do kąta widzenia 35mm i przejdzie te 40 (42)mm z CV40/1.2 to ja bym chyba je wolałJest też CV35/1.7 ale nie wiedząc czemu nie zrobili tego na FE;/
Ostrzenie na nieskończoności bywa nie 'optymalne' nawet na natywnych manualach, a co dopiero z adapterem. Poza np. temperaturą wpływ na to czy ostrość będzie optymalna na nieskończoności czy tuż przed albo tuż za może mieć nawet wartość przysłony, biogony mają trochę bardziej odczuwalny od innych obiektywów focus shift i warto sobie potestować gdzie na nieskończoności i zazwyczaj używanej przy tym przysłonie będzie na skali optymalny rezultat.
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
Skontaktuj się z nami