Close

Strona 376 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2763263663743753763773783864264768761376 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 751 do 3 760 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    czyli błędy optyki są "art"
    Skąd taki wniosek? Szeroki kąt dał po prostu bardzo ciekawy efekt wyrazu zdjęciu, 35tką czy 50tką byłoby zupełnie inaczej. Mi się podoba jak jest, widać otoczenie które dodatkowo pozwoliło poprowadzić długie linie w kierunku żyda i skoncentrować na nim uwagę. A że gdzieś z boku są trochę rozciągnięte twarze? Nie zwróciłem na nie w ogóle uwagi bo moja uwaga skoncentrowała się na tym na co mnie nakierowały linie
    Swoją drogą sam lubisz robić 'poruszone' zdjęcia w czarnobieli, gdzie im do rzeczywistości?
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    .... koronną ogniskową jest okolica 35mm, bo jestem coraz starszy i lubię fotografię starych dziadów wraz z ich stylistyką..
    chyba tez jestem stary...

Domyślnie

Wojtek, OK, Tobie się nie podoba i Ci przeszkadza - zrozumiano.

Innym będzie przeszkadzać rozmyta postać na pierwszym planie na Twoich zdjęciach - to jest art? Przecież ludzkie oko tak nie rozmywa normalnie poruszających się postaci... Albo mała GO - ludzkie oko tak nie robi. Czarno-biało - większość ludzi widzi choć trochę kolorów. Bokeh z Petzvala czy Trioplanu? Wady optyczne. Magia FF? Winieta i słabsza jakość na brzegach (wady) + stosunkowo mała GO (znów - oko tak nie widzi). Silne kontrasty spowodowane małą rozpiętością tonalną (w porównaniu do możliwości akomodacyjnych oka) - wada matrycy czy nawet filmu. Najwyraźniej pozbawione wad jest tylko zdjęcie z imienin zrobione ogniskową zbliżoną do 50 mm, z maksymalnie przymkniętą przysłoną, najlepiej w dzień (WB)

Domyślnie

...oko ludzkie nic nie rozciąga...Rzeczywistość się nie rozciąga i tyle.
    Na rzeczywistość nie patrzymy też w "przegiętych" kolorach ani tylko i wyłącznie w odcieniach czerni i bieli jak to masz w zwyczaju Wojtku nam czasami przezentować. Oko ludzkie nie ma też umiejętności zamrażania czasu także jakiego byśmy nie użyli aparatu, filmu czy obiektywu to jest tak jak napisał czornyj, niewiele ma to wspólnego z rzeczywistością.

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

trochę zażartuję ... po piwie na meczu - jakoś tak widziałem jak na moich zdjęciach zamazane było wszystko

ja najnormalniej w świecie nie lubię rozciągnięć - Wy lubicie - OK ale nie mówcie ze to cecha optyki - wada i tylko o tym był mój wpis

Domyślnie

Ja nie podważam fotografii ... tylko jeśli mamy taki efekt przy szerokich szkłach to mówmy wprost ze to jest wada optyki, a nie cecha. Wada - czy ja ktoś lubi czy nie - to jest bez znaczenia ale to wada ... bo nawet producenci starają się ja zniwelować - gdyby było jak mówicie to robiliby coraz większe rozciągnięcia po bokach.
    Bardzo często skrót perspektywiczny w szkłach UWA błędnie utożsamiany jest z wadami takimi jak dystorsja geometryczna, otóż nie jest to wada, jak umieścisz gębę w mocnym skrócie, to nawet najlepiej skorygowane szkło ją zdeformuje i efekt będzie karykaturalny. Znowu - nie ma tu sensu dorabiać ideologii i tworzyć fotograficznych dogmatów.

Domyślnie

tylko jeśli mamy taki efekt przy szerokich szkłach to mówmy wprost ze to jest wada optyki, a nie cecha. Wada - czy ja ktoś lubi czy nie - to jest bez znaczenia ale to wada ... bo nawet producenci starają się ja zniwelować
    Wadą jest dystorsja. Dobrze skorygowane szkło - takie jak na przykład Super-Elmar - ma ją na minimalnym poziomie.
    Natomiast zniekształcenie perspektywy w UWA nie jest wadą (i nie będzie nią choćbyś powtórzył to jeszcze 10 razy ). Jest nieodłączną cechą szerokich ogniskowych. Nie da się tego "zniwelować". bo wyszedłby przy tym obiektyw o ogniskowej ok. 45 mm. Producenci niwelują dystorsję, nie perspektywę.
    N -> L -> S

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Bardzo często skrót perspektywiczny w szkłach UWA błędnie utożsamiany jest z wadami takimi jak dystorsja geometryczna, otóż nie jest to wada, jak umieścisz gębę w mocnym skrócie, to nawet najlepiej skorygowane szkło ją zdeformuje i efekt będzie karykaturalny. Znowu - nie ma tu sensu dorabiać ideologii i tworzyć fotograficznych dogmatów.
    dokładnie ... bez ideologii ... świat jest w czerni i bieli i rozmazany ...

Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 13-10-2015 o 11:31

Domyślnie

Fotografia nie ma i nigdy nie miała nic wspólnego z rzeczywistością, to wyłącznie luźna impresja na jej temat. To, jakiej stylistyce ją przedstawiamy to wyłącznie kwestia gustu, jedyna zasada to brak zasad. Postulat mimetyzmu sztuki zarzucono jeszcze w Antyku.
    Co powiesz gdy dostaniesz fotkę z fotoradaru ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vid3 Zobacz posta
    Co powiesz gdy dostaniesz fotkę z fotoradaru ?
    Że taki mandat jest niezgodny z konstytucją <<klik>>

Strona 376 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2763263663743753763773783864264768761376 ... OstatniOstatni