Close

Strona 806 z 1914 PierwszyPierwszy ... 30670675679680480580680780881685690613061806 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 051 do 8 060 z 19131

Domyślnie

FE 55 to dosyć bezpłciowy słoik, tyle ze ostry.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Myślicie , że wasze złośliwe komentarze zmienią fakty? Canon to jeden z najbardziej tandetnych obiektywów na rynku. Zgoda jest tani ale nie bez powodu. Optycznie też nie błyszczy a na f8 czy f16 to każda nawet 60 letnia 50tka będzie wyglądać podobnie. A co do niskich cen Canona...to oni też mają 50 za 5 czy 6tys...
    Wkurza mnie ciągłe czytanie jakie to Sony jest drogie...5-10x droższe niż CiN. I w ogóle to nie ma żadnych obiektywów. A prawda jest taka,że porównywalne szkła zwykle kosztują podobnie. Ba nie zawsze Sony są najdroższe. Sony wszystko ma najnowsze, najwięcej inwestuje i jak widać ta polityka się sprawdza. Inni producenci tracą rynek na rzecz Sony. W Nikonie pewnie mają niezły stres...
    Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Oj tam, że zaraz sprawdzał. Po prostu wiele czytał.
    Widzę,że skoro Twój poprzedni dziecinny komentarz spotkał się z krytyką to teraz próbujesz mnie zdyskredytować. To zawsze lepsze niż sensowne argumenty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    Myślicie , że wasze złośliwe komentarze zmienią fakty? Canon to jeden z najbardziej tandetnych obiektywów na rynku. Zgoda jest tani ale nie bez powodu. Optycznie też nie błyszczy a na f8 czy f16 to każda nawet 60 letnia 50tka będzie wyglądać podobnie. A co do niskich cen Canona...to oni też mają 50 za 5 czy 6tys...
    Określanie Canona 50 1.8, jako przeciętnego optycznie jest daleko posuniętym nadużyciem... Ja bym chciał, żeby każdy obiektyw za 1000 zł był tak przeciętny... Akurat tanie, plastikowe 50 1.8, czy to C, czy N, są najlepszymi szkłami w zakresie relacji ceny, do realnych możliwości. Nie wiem którego z nich używałeś, skoro masz tak radykalną opinię... Natomiast przy przysłonie 8-16, cała jakość optyczna jest zjadana przez dyfrakcję, a ja mam Kogaku z 60 lat, który na 1.4 jest już ostry jak brzytwa, a po przymknięciu do 2.0, obrazek jest jak z Sigmy Art 50, więc teges...
    Nie będę pisał o cenie szkieł do Sony, bo nie mam tego systemu, choć do A7 się czaję cały czas

Domyślnie

W każdym systemie FF ,nawet Leica 50 F1.8-2 prezentują najlepszy stosunek jakości do ceny
    Masz rację z F16 przesadziłem. Chodziło mi o to,że po mocniejszym przymknieciu to chyba każda 50 na rynku da ostry obraz bez wyraźnych wad.
    Mówiąc o przeciętność optycznej oczywiście chodziło mi o porównanie do innych 50 a w szczególności do 55 Zeissa. Na tym tle Canon jest przeciętny. Sam potwierdzasz,ze Twoje 50 letnie Kogaku jest lepsze. Dostajesz to za co płacisz. A czy Canonem można zrobić dobre zdjęcia? Oczywiście! I wiadomo, że będzie znacznie lepszy niż tani zoom kit.
    Pewnie nikt tutaj nie skomentowałby użycia Canona gdyby nie głupi komentarz. To jest jedno z niewielu miejsc w necie gdzie można popisać o Sony bez fali hejtu. A SONY E jest najbardziej otwartym systemem do którego można podpiąć prawie wszystko. Mnie pozytywnie zaskoczyl Pentax 50/1.7 także polecam A7 do Kogaku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Akurat tanie, plastikowe 50 1.8, czy to C, czy N, są najlepszymi szkłami w zakresie relacji ceny, do realnych możliwości.
    Akurat 50tki to były (do niedawna, teraz się wszystkim producentom na głowę rzuciło) najprostsze konstrukcje i łatwo było o dobrą relację cena-możliwości. Jesteś pewien że ten canon wśród innych 50tek jest taki dobry a nie jednak przeciętny? Czy jednak z czegoś jeszcze wynika jego cena?

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Oj tam, że zaraz sprawdzał. Po prostu wiele czytał.
    Z ciekawości, jakich 50tek używałeś?

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    FE 55 to dosyć bezpłciowy słoik, tyle ze ostry.
    No tak, brakuje mega aberracji, słabych powłok i dziwnego bokehu które dadzą obrazek jak z 50letnich szkieł Jak fe55 jest bezpłciowy to trzeba tak samo nazwać wszystkie szkła z ostatnich 15-20 lat...
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Może właśnie chodziło o to, że jego (FE55) obrazek jest zbyt "kliniczny" przez co przez niektórych może być uznawany za "bezpłciowy" czy nudny. Tego typu określenia używane są bardzo często do Sigm z serii Art.
    A7R3 + 14 F2.8 + 55 F1.8 + 28-75 F2.8 + 135 F2

Domyślnie

Pewnie tak ale jest rozwiązanie. Zawsze może użyć Jupiter 8. Za dwudziestokrotnie mniejszą cenę rzadko znajdzie egzemplarz, którym można zdjęcia robić. A ile frajdy z "poszukiwań".
    NIKON forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damiroz Zobacz posta
    Może właśnie chodziło o to, że jego (FE55) obrazek jest zbyt "kliniczny" przez co przez niektórych może być uznawany za "bezpłciowy" czy nudny. Tego typu określenia używane są bardzo często do Sigm z serii Art.
    Dokładnie, pewnie o to chodzi. Cała "ładność" bokehu, to nic innego jak słabości optyczne obawiające się kółkami, zawirowaniami czy innymi rzeczami podobającymi się w obrazku. Sigmy Art są klinicznie idealne niemalże, dlatego ich bokeh jest nudny. Ale czy to wada, że szkło na 1.4 wyrywa ostrością z butów?
    Wiem, że tanie 50 są dobre, wiem czym różnią się od tych za 3-5k, ale nie nazwałbym ich po prostu przeciętnymi optycznie, czy bylejakimi... Miałem kiedyś 50 1.8G Nikkora i uważam, że to jedno z lepszych szkieł, jakie Nikon ma. Dopiero 50 Art daje mi więcej pod każdym względem (oprócz prędkości af)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damiroz Zobacz posta
    To jest cena za optyczną doskonałość. Jednak takich obiektywów jest znacznie mniej niż tych "ciekawych". Jest w czym wybierać

Domyślnie

Ta dyskusja to kolejny dowód na to, że Sony zaczyna mieszać na rynku. Do tej pory głupie wojenki typu co 100 x lepsiejsze, co miażdży co oraz inne tego typu przechwałki dotyczyły przeważnie pary Nikun - Kanun. Teraz rozrywki na forach zaczyna dostarczać też Sony. Brawo on.

Strona 806 z 1914 PierwszyPierwszy ... 30670675679680480580680780881685690613061806 ... OstatniOstatni