Close

Strona 270 z 371 PierwszyPierwszy ... 170220260268269270271272280320370 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 691 do 2 700 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yugolex Zobacz posta
    Ale zestaw Super sprawa Ale.. zaraz zaraz - masz jeszcze choinkę?

Panowie, może ktoś ma jakieś doświadczenia z adapterem dla obiektywów Canon EF na NX? Widzę że coś tam na Ali jest, ale wolę zapytać Jakiś czas temu mocno byłem zainteresowany obiektywem NX 50-200, ale tak wyszło że mam 70-300 od Canona na składzie, a zamarzyła mi się jakiś czas temu fota Księżyca w pełni...
    Dlatego ja specjalnie do Nikona kupowałem obiektywy serii D w których manualnie można ustawiać przysłonę i ostrość.
    moje małe próbki z S3pro i oczywiście NX500 z Nikkorem 80-200 f2.8 - LINK
    a TU crop z NX500 z Nikkorem 80-200 f2.8 na 200mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Przypuszczam, że można by było (...) ale komu by się chciało, wobec zerowych perspektyw sprzedaży - chyba, że hobbystycznie.
    Masz rację, skoro dla "żyjącego" sytemu jest problem i zasadniczo bez jakiegoś dobrego rozwiązania, to tym bardziej - nie ma co liczyć na coś dla zombie

Po prostu luźny pomysł miałem że skoro jest 70-300 to może akurat by ruszył

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Dlatego ja specjalnie do Nikona kupowałem obiektywy serii D w których manualnie można ustawiać przysłonę i ostrość.
    moje małe próbki z S3pro i oczywiście NX500 z Nikkorem 80-200 f2.8 - LINK
    a TU crop z NX500 z Nikkorem 80-200 f2.8 na 200mm
    Właśnie tego typu fotki mam w głowie... No ale tylko dla nich nie ma sensu inwestować Lepiej zapiąć Canona do... Canona
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Z canonami seri FD pewnie można się pobawić ale nie podłączałem ich do Samsunga,
    z kolei obiektywy Nikona np 80-200D f2.8 czy 85 f1.8D są piekielnie ostre podłączone do NX500 nie wiem czy to zasługa przejściówki czy możliwości matrycy?
    ale zdjęcia z tymi obiektywami są ostrzejsze niż na lustrzance...Nikona.

Domyślnie

Z Canonami FD-n jest problem, żeby ruszyć przysłonę, gdy obiektyw jest zdjęty z aparatu, i dodatkowy problem, żeby zablokować dźwignię przysłony tak, by przysłonę móc domknąć.
    Na obiektywy Nikon G jest prosta rada - adapter ze sterowaniem przysłoną. W końcu ciągle jest ona napędzana mechanicznie, z wyjątkiem najnowszych Nikkorów E, w których jest napędzana elektronicznie, jak w Canonach. Są też podobne adaptery do Pentaxów J (bez pierścienia przysłon), i Minolty A. Obrotowy pierścień na adapterze ma bolec, który otwiera przysłonę w obiektywie. Co prawda problemem jest dokładne sterowanie przysłoną, bo ruch dźwigni o milimetr powoduje znaczną zmianę przysłony. Także firmowy adapter Samsunga do obiektywów Pentaxa ma taki pierścień.

Domyślnie

Panowie, w moim nx300 mam wygaszoną opcję kompensacji ekspozycji pod przycisk iFn w trybie manualnym. A o ile dobrze pamiętam, kiedyś miałem to podpięte pod iFn. Jakieś pomysły jak to podpiąć?
    NX300 +18-55, J200/4, N70-300/4,5-5,6, H58/2,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez walsodar Zobacz posta
    Panowie, w moim nx300 mam wygaszoną opcję kompensacji ekspozycji pod przycisk iFn w trybie manualnym. A o ile dobrze pamiętam, kiedyś miałem to podpięte pod iFn. Jakieś pomysły jak to podpiąć?
    Zerknę dzisiaj jak jest u mnie, rzadko korzystam z iFn, jakoś nie przyzwyczaiłem się - jest wygodne, owszem, ale nie jakoś wybitnie wygodne
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Wydaje mi się, że w trybie M nie można korzystać z korekcji +/-.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Pod przyciskiem Fn ta opcja też jest przygaszona. Więc możliwe że nie można. @yugolex, jak sprawdzisz będę wdzięczny.
    NX300 +18-55, J200/4, N70-300/4,5-5,6, H58/2,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Wydaje mi się, że w trybie M nie można korzystać z korekcji +/-.
    Też mi się tak wydaje...

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez walsodar Zobacz posta
    Pod przyciskiem Fn ta opcja też jest przygaszona. Więc możliwe że nie można. @yugolex, jak sprawdzisz będę wdzięczny.
    Sprawdzę na pewno, wieczorem napiszę
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

To zależy od logiki aparatu. W lustrzankach Nikona np. można wprowadzić korekcję ekspozycji także w trybie M. W Samsungach NX nie można. To właśnie odróżnia aparat projektowany przez fotografów dla fotografów od aparatu projektowanego przez księgowych i elektroników do sprzedawania.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 270 z 371 PierwszyPierwszy ... 170220260268269270271272280320370 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów