Close

Strona 269 z 371 PierwszyPierwszy ... 169219259267268269270271279319369 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 681 do 2 690 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Nie porównywałem 30-tki krytycznie z innymi, ale faktycznie może być tak, że na matrycy 28 MP już może się ona nie wyrabiać, tym bardziej, że to najstarszy obiektyw w systemie, i nigdy nie był modyfikowany, nawet przycisku iFn się nie dorobił. Ma też dość archaiczny napęd AF zwykłym silniczkiem DC. Więc jego niedostatki są zrozumiałe.
    Chyba tak właśnie jest jak piszesz, sprawdzę to dokładniej i dopiero powiem co myślę.
    Swoją drogą - dlaczego nie porównywać? To NX i to NX, a może ktoś akurat kiedyś będzie rozważał czy (skądinąd bardzo chwalona i to uczciwie) trzydziestka to dobry pomysł na NX500. Dziś pościągam upgrade softu, możliwe że to troszkę pomoże temu naleśnikowi, no ale soft nie załatwi kwestii optycznych - jak pisałeś, bardzo możliwe że obiektyw nie wyrabia najzwyczajniej w świecie.

Natomiast AF na 45/1.8 jest autentycznie - błyskawiczny. Nie wiem czy to jakaś autosugestia, czy po prostu jeszcze lepiej się dogaduje z nowszym body, ale mam wrażenie że jest jeszcze szybciej i celniej niż na NX300, a już tam było z tym bardzo dobrze.
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Nie porównywałem 30-tki krytycznie z innymi, ale faktycznie może być tak, że na matrycy 28 MP już może się ona nie wyrabiać,
    optycznie wyrabia sie doskonale.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

ksh
    Gość

Domyślnie

Potwierdzam że w 45 był bardzo dobry af, celny i szybki, do tego z matrycami w nx3000/300/30 wypadał świetnie z rozdzielczością w testach ale nie pamiętam już gdzie to było bo na dxo mają test z nx20 tylko.

Domyślnie

Od jakiegoś czasu przestałem robić porównania. Np. nie zdobyłem się na porównanie 18-55 z PZ16-50. Może nie chcę się dowiedzieć, że któryś z tych obiektywów ma niedostatki?

Domyślnie

A ja wręcz przeciwnie...
    Zrobiłem sobie porównanie, żeby wiedzieć, który obiektyw do czego najlepiej użyć
    Choć mniej więcej wiem, na co je stać, to chciałem przekonać się naocznie i dokładnie.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    A ja wręcz przeciwnie....
    Ale zestaw Super sprawa Ale.. zaraz zaraz - masz jeszcze choinkę?

Panowie, może ktoś ma jakieś doświadczenia z adapterem dla obiektywów Canon EF na NX? Widzę że coś tam na Ali jest, ale wolę zapytać Jakiś czas temu mocno byłem zainteresowany obiektywem NX 50-200, ale tak wyszło że mam 70-300 od Canona na składzie, a zamarzyła mi się jakiś czas temu fota Księżyca w pełni...
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Nie porównywałem 30-tki krytycznie z innymi, ale faktycznie może być tak, że na matrycy 28 MP już może się ona nie wyrabiać, tym bardziej, że to najstarszy obiektyw w systemie, i nigdy nie był modyfikowany, nawet przycisku iFn się nie dorobił. Ma też dość archaiczny napęd AF zwykłym silniczkiem DC. Więc jego niedostatki są zrozumiałe.
    Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    optycznie wyrabia sie doskonale.
    30-tka f2.0 w NX30/300 tak samo i na NX500 ostrość nawet na f2.0 jest wyśmienita.
    czasami używam tego obiektywu jako ... Macro, oczywiście nie jest to skala 1:1
    ale wycinając fragment z kadru (a jest z czego-28Mpix) jest super.

Domyślnie

Obiektywy Canon EOS EF mają elektrycznie sterowaną przysłonę, więc jest problem z ustawieniem pożądanego otworu przysłony. Do tego niektóre obiektywy Ultrasonic mają elektryczne ustawianie ostrości - bez zasilania z aparatu po prostu nie działają. Dokładnie tak samo, jak obiektyw Samsung NX, odłączony od aparatu... jest tylko przyciskiem do papieru (i to kiepskim, bo Samsungi są lekkie...).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    30-tka f2.0 w NX30/300 tak samo i na NX500 ostrość nawet na f2.0 jest wyśmienita.
    czasami używam tego obiektywu jako ... Macro, oczywiście nie jest to skala 1:1
    ale wycinając fragment z kadru (a jest z czego-28Mpix) jest super.
    Racja, wczoraj troszkę potestowałem i generalnie to nie jest tak że nie jest ostro. Trzydziestka jest diablo ostra, a więc optycznie - z powodzeniem sobie radzi. Problemem jest najwyraźniej elektronika - ustawianie ostrości trwa dłużej niż np na 16-50 PZ, a z 45 w ogóle nie ma porównania, no ale to znacznie nowszy obiektyw przecież

- - - - kolejny post - - - - - -

Obiektywy Canon EOS EF mają elektrycznie sterowaną przysłonę, więc jest problem z ustawieniem pożądanego otworu przysłony. Do tego niektóre obiektywy Ultrasonic mają elektryczne ustawianie ostrości - bez zasilania z aparatu po prostu nie działają. Dokładnie tak samo, jak obiektyw Samsung NX, odłączony od aparatu... jest tylko przyciskiem do papieru (i to kiepskim, bo Samsungi są lekkie...).
    Rozumiem, więc nie ma sensu się w to bawić Zobaczymy w takim razie czy 400d jeszcze potrafi jakieś foto trzasnąć
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Przypuszczam, że można by było skonstruować układ elektryczny, tłumaczący język Samsunga na język Canona, tak jak to zrobiono dla par Sony - Canon i Sony - Nikon (w tym drugim przypadku musiało dojść mechaniczne sterowanie przysłoną), tylko komu by się chciało, poza jakimś entuzjastą, skoro system Samsunga jest o wiele mniej popularny, no i "umarły"? Próby z zaadaptowaniem obiektywów Canona do Sony widziałem na YouTube już kilka lat temu, były to wtedy z trudem, powolnie działające potworki z kłębami kabli, itd. Teraz są już produkowane seryjnie w kilku modelach, kosztują kilkaset złotych, ale nadal mają liczne ograniczenia i rozmaitą skuteczność. Z danym adapterem działają tylko określone kombinacje obiektyw-aparat, lepiej, gorzej albo wcale. Adaptery do Nikona są o wiele droższe, chyba ze względu na napęd przysłony, i chyba dają AF tylko z niektórymi obiektywami z wbudowanym silnikiem SWM.
    Pewnie dałoby się jakoś oprogramować procesor tłumaczący sygnały Samsunga na język zrozumiały dla obiektywów Canona, ale komu by się chciało, wobec zerowych perspektyw sprzedaży - chyba, że hobbystycznie.

Strona 269 z 371 PierwszyPierwszy ... 169219259267268269270271279319369 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów