Close

Strona 268 z 371 PierwszyPierwszy ... 168218258266267268269270278318368 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 671 do 2 680 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

jesli chodzi o 85mm to wiem gdzie jest nowka, kartonowa wersja za 3200zl, ale nie wiem na ile to dobra cena biorac pod uwage niemal zerowa dostepnosc tego szkla.
    Ostatnio edytowane przez HYPER ; 11-03-2017 o 12:50
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Nie do Samsunga, ale Tamron 1,8/85 VC - ciemniejszy, ale za to z wibratorem w przeciwieństwie do Samsunga, kosztuje ok. 3 tys. Tak dla porównania.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

czyli cena za samsunga 85mm akceptowalna biorac pod uwage jak doskonale jest to szklo. swiatlo 1,4 zupelnie unikatowe w tym segmencie rynku.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    czyli cena za samsunga 85mm akceptowalna biorac pod uwage jak doskonale jest to szklo. swiatlo 1,4 zupelnie unikatowe w tym segmencie rynku.
    Fakt, zresztą gdzie by nie czytać o nim - w polskich czy zagranicznych serwisach - każdy jest nim zachwycony 3200 to niezła cena...
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

No to zapowiada mi się dość intensywny tydzień Testy NX500 ruszą z miejsca. Aparat doszedł w piątek, z racji wyjazdu nie testowałem go jeszcze, zabrałem ze sobą tylko 16-50 PZ, miałem czas na dosłownie kilkanaście fotek tym szkłem na NX300. Wrażenia mam bardzo pozytywne, podoba mi się bokeh, całkiem dobry AF, no i rozmiar mniejszy niż kit (a więc jak już kiedyś puch24 wspominałeś - na spacery chyba lepsza opcja niż wspomniany kit). Na minus zaliczam mu brak tulipana (tak ze względów redukcji wpadającego światła jak i - może nawet bardziej - ochrony przedniej soczewki w razie upadku), jak również sam mechanizm PZ - kwestia gustu, można regulować prędkość działania mechanizmu, ale mnie osobiście lepiej korzysta się z klasycznego, pierścieniowego mechanizmu - rzecz gustu, a więc to taki minus na siłę, bo sam mechanizm działa dobrze.

Z takich luźnych spostrzerzeń - coraz mocniej zastanawiam się nad sprzedażą 30/2, już na NX300 miałem do niego pewne zastrzeżenia, na NX500, w moim odczuciu - jeszcze bardziej odczuwalne jest to że obiektyw był projektowany pod starsze puszki. W porównaniu z 45/1.8 ostrzy w tempie liczonym w jednostkach geologicznych, na dodatek dość niecelnie. Co prawda, testowałem to bardzo pobieżnie i w świetle sztucznym, postaram się podejść do testu uczciwiej, ale jak na razie - wrażenia są mocno na niekorzyść trzydziestki.

Jakby zajęcia z NX500 było mało - przywiozłem torbę z heretyckim sprzętem, któremu też chcę się przyjrzeć. Puszka nędzna (400d, a dokładnie: Kiss Digital X), natomiast są 4 szkła tworzące całkiem uniwersalny zestaw ogniskowych: 10-22 f3.5-4.5, 18-105 f3.5-5.6, 70-300 f4-5.6 i 50 f1.8 - zakres ogniskowych fajny, ale cóż, mogłoby być jaśniej No ale darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda, więc jest OK

To tyle na gorąco, na razie skoncentruję się na NX500 - jeśli cokolwiek mi się nie spodoba w nim, chciałbym się wyrobić w 14 dniach, tak więc intensywnie go muszę testować. Jeśli chodzi o stan - ideał, zero rys, kurzu, jakichkolwiek śladów ingerencji, czegokolwiek. Matryca czysta, jedyne czego brakuje to zaślepka stopki.
    ---
    Sprzętowy heretyk

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja zrobiłem mały powrót do samsung nx, póki co pożyczyłem od znajomej NX30 z 12-24, który to obiektyw chce sprzedać ( wystawiłem na giełdzie forumowej ) bo częściej używa węższe ogniskowe.
    Jak mi się podoba ten aparacik prze to że dobrze się go trzyma, a patent z ruchomym wizjerem sprawdza się świetnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Ja zrobiłem mały powrót do samsung nx, póki co pożyczyłem od znajomej NX30 z 12-24, który to obiektyw chce sprzedać ( wystawiłem na giełdzie forumowej ) bo częściej używa węższe ogniskowe.
    Jak mi się podoba ten aparacik prze to że dobrze się go trzyma, a patent z ruchomym wizjerem sprawdza się świetnie.
    Zastanawiałem się dość mocno nad 12-24 w swoim czasie, jednak wybór padł na naleśnika 16 i nie żałuję. Wystarcza nawet do małych pomieszczeń jak dla mnie. Niemniej - z czystym sumieniem mogę polecić sprzęt od koesha
    ---
    Sprzętowy heretyk

ksh
    Gość

Domyślnie

Mój ulubiony obiektyw 16mm i 45mm.
    Ten 12-24 mogłem porównać z sigmą 10-20 na nikonie, jakość w samsungu dużo lepsza, głownie więcej ostrości w całym kadrze na tych samych przysłonach, no i wielkość/ciężar na plus, tu samsung też się spisał dobrze, kurcze dlaczego oni się wycofali z rynku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Mój ulubiony obiektyw 16mm i 45mm.
    Ten 12-24 mogłem porównać z sigmą 10-20 na nikonie, jakość w samsungu dużo lepsza, głownie więcej ostrości w całym kadrze na tych samych przysłonach, no i wielkość/ciężar na plus, tu samsung też się spisał dobrze, kurcze dlaczego oni się wycofali z rynku
    Dokładnie takie same mam odczucia - zarówno odnośnie obiektywów jak i wycofania się Samsunga z gry... Naprawdę mniej by bolało gdyby szkła/puszki były mierne, czy co najwyżej przeciętne. Natomiast było naprawdę nieźle, stąd też pewien żal za tym systemem.
    No ale jeszcze niektórzy NXami coś tam pstrykają przecież
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Nie porównywałem 30-tki krytycznie z innymi, ale faktycznie może być tak, że na matrycy 28 MP już może się ona nie wyrabiać, tym bardziej, że to najstarszy obiektyw w systemie, i nigdy nie był modyfikowany, nawet przycisku iFn się nie dorobił. Ma też dość archaiczny napęd AF zwykłym silniczkiem DC. Więc jego niedostatki są zrozumiałe.

Strona 268 z 371 PierwszyPierwszy ... 168218258266267268269270278318368 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów