Close

Strona 262 z 371 PierwszyPierwszy ... 162212252260261262263264272312362 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 611 do 2 620 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

To fakt. Ja też nie zamierzam uciekać od Samsunga.
    Minolty akurat nigdy nie lubiłem i od zawsze uważałem je za szatańskie wynalazki od czasów XG, X, a potem kolejne AF - co model, to większe dziwadło. (Choć AF działał!).
    Już o wiele bardziej podobały mi się Pentaxy (przed AF) i Olympusy OM (też przed AF). AF tak naprawdę wyszło tylko Minolcie, Nikonowi i Canonowi, a pozostałe firmy to była II i III liga.
    Nie wiem, skąd bierze się magia obecnego Fuji. Jedni lubią kolory Fuji, inni ich nie cierpią. Miałem kompakt Fuji z tą ich matrycą EXR, jpgi wychodziły z niego słabe, z dużą stratą szczegółów w światłach, ale bardzo dużo można było wyciągnąć z RAFów. Więc możliwości matrycy były niezłe, zawodził silnik jpg.
    Niewątpliwie mocnym elementem systemu Fuji są obiektywy o tak dobranych parametrach, by dobrze udawały odpowiednie obiektywy FF, np. Fuji 1,2/56 doskonale udaje portretowy 1,8/85. Duże otwory tych obiektywów dają małą głębię ostrości jak obiektywy FF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldek Zobacz posta
    Zauważyłem pewną prawidłowość.
    Najlepszy jest ten sprzęt co go już nie ma.
    Najpiękniejszy system to ten co już nie istnieje.
    Ależ jest istnieje i robi zdjęcia.

Zabierając sprzęt na rower nie chciałbym się przewrócić i roztrzaskać aparat za 10-20 tys.
    Szajsung jest tani ale przyzwoity.
    Taki coolpix A lub Fuji X100 tyle, że można wymienić obiektyw albo z cenę podanych aparatów kupić sobie jeszcze drugi korpus z innym obiektywem co kto woli.

Domyślnie

Ja w ogóle mam awersję do drogich zakupów. Nie jestem zamożny i ewentualna strata bardzo boli. Ile razy się szarpnąłem na coś naprawdę drogiego, źle na tym wychodziłem. Więc właśnie np. nie chciałbym się wychrzanić na rowerze z drogim sprzętem, czy go zalać, utopić, itd. A trochę mam do tego talentu... A skłonność do tego wzrasta wraz z wartością sprzętu. Więc wolę po prostu nie ryzykować.

Natomiast "sprzęt nie istnieje" miało pewnie oznaczać "system nie istnieje", w sensie: nie jest produkowany, nie ma kontynuacji. Istniejący sprzęt działa, ale się zużywa, psuje, wykrusza. Na Allegro co jakiś czas pojawiają się uszkodzone aparaty i obiektywy NX. I pewnie będzie ich stopniowo więcej.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

A co powiecie o 50-200mm. Ostatnio używka poszła na aukcji za 1150zł a od chińczyka nowe są już od 600zł. Ktoś wie o co chodzi???

Domyślnie

Gdzie widziałeś nowe od chińczyka za 600zł?

ksh
    Gość

Domyślnie

Dla mnie decydujący żeby pozbyć się samsunga nx był brak tetheringu w Lr, a miałem w pewnej chwili dwa NX3000 i NX30, pierwsze bez obiektywów można było kupić nawet po 300zł, a NX30 nóweczka z obiektywem w Niemczech w sklepach stała po przeliczeniu 1300zł na wyprzedażach, u nas na allegro 16mm i 20mm kupiłem po 280zł, 45mm za 400zł, ech... to były czasy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blaszak Zobacz posta
    a używasz lub używałes 16/2.4 ?
    Ja używam i potwierdzę, że szkiełko jest rewelacyjne Szybki, celny AF, szkło malutkie, naprawdę przyjemne. U mnie służy najczęściej w pomieszczeniach, troszeczkę się nim też bawiłem w focenie gwiazd (ale zupełnie amatorsko).

---
    A tak w ogóle to witam wszystkich po długiej przerwie
    ---
    Sprzętowy heretyk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Dla mnie decydujący żeby pozbyć się samsunga nx był brak tetheringu w Lr
    Ludziom to się w głowach poprzewracało od dobrobytu! Kiedyś dostatecznym argumentem za zakupem aparatu było to, że (czasami) robił zdjęcia, a teraz... a to uchwyt nie taki, a to nie ma WiFi albo GPS, a to nie ma tetheringu z LR... Koniec świata! Niedługo ludzie będą się pozbywać aparatów, bo nie mają drona wbudowanego... i rakiety kosmicznej!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja potrzebuję tethering, walczyłem z rożnymi metodami ale były zawodne i wkurzające.

Domyślnie

Chłopaki, obaj macie rację i jednocześnie - obaj troszkę się z nią mijacie w mojej ocenie.
    To jest trochę jak łączenie ognia z wodą. Z jednej strony - owszem, przywiązanie do tradycyjnych rozwiązań jest czymś zrozumiałym, taki puryzm, klasyka - ma swoje zalety. Z drugiej jednak strony - wszak gdyby nie nowinki i ludzie którzy je doceniają->używają->nie mogą się bez nich obejść... cóż, nie mielibyśmy całej masy rzeczy tak wydawałoby się oczywistych jak AF, czy w ogóle fotografia cyfrowa
    ---
    Sprzętowy heretyk

Strona 262 z 371 PierwszyPierwszy ... 162212252260261262263264272312362 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów