Close

Strona 261 z 371 PierwszyPierwszy ... 161211251259260261262263271311361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 601 do 2 610 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    jak koledzy juz wczesniej pisali w aps-c samsung nadal rzadzi i dzieli a biorac pod uwage jakos szkiel samsungowych to pewnie jeszcze dlugo nie bedzie porzadnej alternatywy w kategorii cena/jakosc.
    Samsung nie rządzi w APSC z dwu powodów. Po pierwsze jest nieobecny o dłuższego czasu. Naturalny proces postępu powoduje, że nowe konstrukcje chociażby Fuji, czy Sony są coraz lepsze, a samsungowe bezlustra dalej takie same.
    Po drugie Samsung nie rządził w APSC nawet w momencie wypuszczenia NX500 i NX1. Obie te konstrukcje powodowały, że Samsung równał do najlepszych, ale miał jeszcze co nieco do zrobienia. Przykład: NX500 nie miał wizjera, matryca niezbyt dobrze sobie radziła z długimi czasami, AF pewnie tez wymagał dopracowania. NX1 - miał być kilerem i może był, ale trudno to zweryfikować, bo mało się tego sprzedało i tak na prawdę nie wiadomo, czy jakieś większe wady by nie wlazły (oczywiście nie musiało tak być).
    Co do kategorii jakość/cena - niska cena NX500 i NX1 była spowodowana kuriozalną decyzją o wycofaniu się z biznesu foto zaraz po wprowadzeniu dwu niewątpliwie bardzo dobrych, rozwojowych konstrukcji i bardzo dobrych jasnych zomów. Sprzedawcy w tej sytuacji nie mieli innego wyjścia jak wyprzedawać po kosztach i tak NX500 można było kupić za mniej za 2kPLN. To nie była normalna sytuacja.
    Szkoda tego systemu, bo zapowiadał sie naprawdę dobrze.

Domyślnie

To prawda. Samsung mimo wszystko nigdy nie rządził i zawsze był jakoś na marginesie - w dużej mierze na własną prośbę. Owszem, były to pierwsze bezlusterkowce APS-C w ogóle. Ale ludowa plotka głosiła, że Samsung po krótkim romansie z lustrzankami Pentaxa został "na lodzie" z linią produkcyjną niezbyt udanych matryc APS-C 14 MP, i zastanawiał się, co by tu z nimi zrobić, a tu Pasikonik wypuścił pierwszego bezlusterkowca! No to Samsung szybko wziął go trochę powiększył, wepchnął tę matrycę APS-C, którą miał w nadmiarze, i wyszedł mu NX10... Aparat miał znakomity wyświetlacz AMOLED i niezłą ergonomię, i trzy naprawdę dobre pierwsze obiektywy: 18-55, 50-200 i 2/30, ale sam aparat miał wiele niedostatków, świadczących o tym, że Samsungowi po prostu brakowało wiedzy i doświadczenia w produkcji sprzętu foto, a przede wszystkim - o tym, że aparaty te były chyba projektowane przede wszystkim przez elektroników i ewentualnie optyków, a fotografów, czyli faktycznych użytkowników, nikt nie pytał o zdanie. NX10 miał przede wszystkim słabą matrycę i słabą elektronikę, która ledwie się wyrabiała, produkował bardzo duże RAWy, które bardzo wolno przepychał z małego bufora na kartę, no więc jakość obrazu była taka sobie mimo dobrych obiektywów, a do tego aparat miał słaby wizjer o takiej sobie użyteczności, i sporo niedoróbek funkcjonalnych, np. nie wyzwalał błysku lamp niededykowanych (udało mi się to tylko z jedną lampą Metza z kostką SCA do lustrzanek Pentaxa, choć ta dedykacja Samsunga jest inna niż Pentaxa), w trybie M symulował jasność zdjęcia na ekranie, co utrudniało fotografowanie w tym trybie, jeśli było ciemno, i nie miał żadnego wspomagania ręcznego ustawiania ostrości, poza jednym sztywnym powiększeniem centrum kadru.
    Niektóre z tych wad zostały stopniowo usunięte w kolejnych modelach NX11 i NX100, ale pierwszych skrzypiec Samsung nigdy nie grał, chyba m.in. dlatego, że dział foto Samsunga jako taki miał mizerne pojęcie o fotografowaniu i o potrzebach fotografów. Albo i je znał, ale nie brał pod uwagę.
    Do tego dochodził jeszcze dość chaotyczny marketing i reklama, słaba dostępność w sklepach czegokolwiek poza podstawowymi zestawami, i wcale nie takie atrakcyjne ceny aparatów, i naprawdę raczej wysokie na tle innych ceny akcesoriów. Na Zachodzie Samsungi NX były dostępne w różnych fajnych kitach wykraczających poza podstawowy obiektyw, a u nas w zasadzie nie - może na początku było trochę zestawów np. z zoomem i z 2/30, ale później już nie było nic poza zestawami standardowymi, podczas gdy na Zachodzie były zestawy z dwoma obiektywami, czy z jakimiś akcesoriami, np. dodatkowym akumulatorem i kartą pamięci, itp.
    Poza tym Samsung jakby sam nie mógł się zdecydować, co chce u nas sprzedawać, i plątał się w materiałach reklamowych. Jest taki jeden pamiętny prospekt Samsunga, gdzie zamotał się już zupełnie - na zdjęciu całego systemu NX jest model NX11, potem, przy indywidualnych opisach jest NX10, a w danych technicznych nie ma, jeśli dobrze pamiętam, ani jednego, ani drugiego... I tak naprawdę NX11 chyba w ogóle nie był w Polsce sprzedawany. Przetestowało go DFV... ale nigdy nie widziałem go w żadnym sklepie, we wszystkich jeszcze przez dobry rok zalegały NX10...
    Poza tym, Samsung "bardzo oszczędnie gospodarował informacjami" np. w kwestii detektorów fazowych w matrycy w modelu NX300 i NX30. Z instrukcji obsługi w ogóle nie można się dowiedzieć niczego o działaniu układów AF i o tym, kiedy działa który system, czy działają jednocześnie, czy jakoś się uzupełniają, czy działają tak samo z wszystkimi obiektywami - kompletnie nic! W menu aparatów nie można niczego ustawić w tej kwestii, tzn. wybrać jednego czy drugiego czy obu. Jedynie w jednym folderku reklamowych Samsung pokazał obszary na których działa detekcja kontrastu i na których działa detekcja fazy, i to wszystko. W instrukcji nie ma nawet tej informacji.
    Jednym słowem, klienci byli stopniowo coraz bardziej olewani i dało się to odczuć, i w końcu Samsungi kupowali albo ludzie zupełnie niezorientowani, np. namówieni przez kogoś, albo szaleni i zaślepieni aficionados...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek_jj Zobacz posta
    Samsung nie rządził w APSC nawet w momencie wypuszczenia NX500 i NX1. Obie te konstrukcje powodowały, że Samsung równał do najlepszych, ale miał jeszcze co nieco do zrobienia. Przykład: NX500 nie miał wizjera, matryca niezbyt dobrze sobie radziła z długimi czasami, AF pewnie tez wymagał dopracowania. NX1 - miał być kilerem i może był, ale trudno to zweryfikować, bo mało się tego sprzedało i tak na prawdę nie wiadomo, czy jakieś większe wady by nie wlazły (oczywiście nie musiało tak być).
    Zupełnie widze nie znasz tematu NX500 i NX1. Podaj mi choc 1 bezlustro, ktore bylo lepsze od NX1 w momencie jego premiery. To byl zabojca i nadal jest.
    Od jego premiery minelo juz chyba z 2 lata, albo wiecej i jesli mozesz to podaj mi bezlustra aps-c, ktore w chwili obecnej oferuja lepsza jakosc za podobna do NX1 cene. Jego normalna, ustabilizowana cena byla na poziomie 5kzl.

Jesli do tego dolozyc takie obiektywy jak 10mm, 85mm, 16-50S, 50-150S to nie mam pytan.
    Oczywistym jest, ze nic nie moze trwac wiecznie i pojawia sie lepsze aparaty w rozwojowych systemach, ale na moment swojej premiery (i nadal) NX500 i NX1 sa najlepsze na rynku aps-c... a, ze bez wsparcia producenta to juz inna bajka.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Wszystko zależy od tego, co rozumiemy pod pojęciem "rządził". Jeśli rządził w rozumieniu sukcesu sprzedażowego - jak wiemy, taki sukces nigdy nie nastąpił. Jeśli chodzi o jakość obrazka i możliwości - rządził jak najbardziej, tylko niewielu zdaje sobie z tego sprawę.
    Samsunga trapiły dwie dolegliwości - odszumianie, we wszystkich prawie modelach, niekiedy wręcz groteskowe. W takich jak NX300, NX30 nieduże - akceptowalne. W NX1000 było tak jak należy. Analiza NX500 jest bardziej złożona ze względu na bardzo dużą rozdzielczość. Druga bolączka Samsungów to duże Rawy zapychające bufor. Do pewnych zastosowań NX500 i pozostałe niższe się po prostu nie nadaje. Nie wiem jak NX1.

O poziomie matryc Samsunga niech świadczą wyniki na dxomark.
    NX500 to poziom D7200, D500. Czyli top formatu DX. Żadne stękania Canonierów i innych tego nie zmienią. Coś takiego jak Fuji, czy inne bezlusterkowce daleko w tyle. Canony pokroju 80D w tyle całe lata świetlne.

AF. @maxwawa linkował filmik, jak NX500 radzi sobie z AF.
    Cytat Zamieszczone przez maxwawa Zobacz posta
    Porównanie autofocusa NX500 z NX30 LINK
    Jakieś komentarze?? Czy jakieś bezlustro da tak radę?? Które lustro?? Niewiele tego będzie. Wiadomo, to nie wszystkie aspekty AF. Ale ten pokaz siły i sprawności już cieszy, bo niewiele modeli konkurencji mogłoby w takim teście dotrzymać pola NX500.

Kiedy sprawę matrycy i AF mamy już wyjaśnione... Wyzwalanie zdalne - sterowanie z telefonu lub tabletu.
    Niech znowu przemówią zdjęcia/praktyka.
    Który producent pozwala na taką kontrolę z telefonu/tabletu? Jak duże możliwości ma NX500 tak duże są możliwości obsługi za pomocą telefonu/tabletu.

Obiektywy? @HYPER wspomniał co nie co. 10/3.5 bezkonkurencyjny wśród bezluster. 16, 30... 45-3D jedny 3D wśród bezluster. 16-50pz - świetny, najlepszy obiektyw podstawowy o tak niewielkich gabarytach. Wszystkie wyżej wymienione o świetnej jakości optycznej i niewielkich gabarytach. O takich, stworzonych do bezluster. 16-50/2.0-2.8. Tylko Sigma 18-35/1.8... Zakres podstawowy z najlepszym światłem vs najlepsze światło w mniejszym zakresie... Nic lepszego nie znajdziecie. 85/1.4... W gronie top o tej ogniskowej. Najgorsze obiektywy w tym systemie są co najmniej dobre: 20/2.8, 20-50... Zaś wspomniane wcześniej po prostu wyśmienite.

Krótko - Samsung wydał komplet świetnych obiektywów. Niektóre bezkonkurencyjne, inne na najwyższym poziomie porównywalnym z najlepszą konkurencją. Korpusy - w wielu aspektach wyprzedzające konkurencję. Matryce na najwyższym poziomie DX. Możliwości sterowania i obsługi także. Podzielam zdanie i entuzjazm @HYPER.

Ps Bez obrazy, ale opinie z którymi spotkałem się wielokrotnie, o braku wizjera w serii NX300, NX500 uważam za śmieszną. Ta seria z definicji producenta miała być pozbawiona wizjera. Najmniejszy, najbardziej zaawansowany aparat bezlusterkowy bez wizjera. Jego odmiana z wizjerem to seria dwucyfrowa. NX30. Fakt, ludzie czekali na odpowiednik NX500 z wizjerem. Taki NX50 byłby hitem. NX1 to korpus z aspiracjami do walki z najlepszymi. Stąd jego pułap i target to najlepsze konstrukcje pod każdym względem. Użytkownicy oczekiwali czegoś trochę tańszego, o możliwościach NX500 z wizjerem. Taki NX50 jak nic.
    Dla mnie NX500 to strzał w 10. Wizjer fajnie, ale bez też przeżyję. Jak najmniejszy wymiar - to dla mnie dużo większy priorytet. Fakt - wizjer - jako niewielkie akcesorium, powszechnie dostępne, rozwiązałby ten problem!! Użytkownicy oczekiwali wizjera... Samsung tego nie rozumiał...
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Zgadzam sie ze wszystkim co napisal @FelTom (zreszta ciesze sie, ze kupiony ode mnie NX500 daje Ci tyle frajdy).
    Od siebie dodam jeszcze tylko tyle, ze w kwestii filmowania systemy takie jak Nikon czy Canon to dramat zarowno jesli chodzi o jakosc jak i wydajnosc. Nie wspominam juz nawet o jakosci filmow NX500 i NX1 ze zhackowanym oprogramowaniem bo wtedy taki np. Nikon to dramat do kwadratu, albo szescianu.

Zeby bylo jasne nie pisze o kwestach marketingowych, pozycjonowania sprzetu czy dostepnosci na danych rynkach. Ja odnosze sie do bezkompromisowej jakosci, pozycjach czesto unikatowych (niektore obiektywy) i dodatkowych funkcjonalnosci danych w gratisie (jak chocby wspomniane sterowanie z tabletu/smartfona, wbudowane wi-fi, itd.)
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Wspominałem o pięknych kolorach jakie daje NX300. Żeby nie być gołosłownym:
    SAM_0124 by Grzegorz Piaskowski, on Flickr
    <a href="http://www.flickr.com/photos/133295965@N06/albums/">ALBUMY TEMATYCZNE</a>
    <a href="https://www.facebook.com/FotografiePlockaGrzegorzPiaskowski/">Facebook</a>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekajana Zobacz posta
    Wspominałem o pięknych kolorach jakie daje NX300. Żeby nie być gołosłownym:
    Tyle narzekania na dyrdymaly ekajana obalił jednym zdjęciem

Ja właśnie wróciłem z gór i utwierdziłem sił w przekonaniu,że dla mnie nie istnieje na dziś nic lepszego ponad NX30 z 16/F2,4.
    Lekkiejak piórko poręczne - grip piękna sprawa, szybkie i ostre a nawet pod światło daje radę..
    Matryca bez filtra AA to jest to co lubię.
    A wlaśnie zapomniałbym się podzielić wrażeniami z krótkotrwałego użytkowania Fuji X-E1.
    Taką maszynkę tachały na szlaku dwie turystki z Tajlandii.
    Zaczepiiły mnie, żeby im focię na tle górek cyknąć oczywiście nie odmówiłem zawsze to miło liznąć trochę egzotyki

Z początku to usiłowałem im tą focie zrobić - one w cieniu horyzont w słońcu więc wicie rozumicie wyszła kaszana.
    Użyłem więc flasha kaszana jeszcze większa więc poddałem się z ta automatyką i przeszedlem na własne metody więc w końcu po japońsku jakotako się udało.

Fujik ciężki jak lustrzanka, migawka kopie jak lustrzanka starej daty, AF jak w Pentaksie starszej generacji, uchwyt niewygodny.
    Przystawiłem oko do wizjera i nic sie nie dzieje tzn widzę ciemność nawet na czujnik oka poskąpili.
    Współpraca ze smarkfonem żarty jakieś..
    Generalnie aparat technologicznie o całą epokę za moim NX30.
    Zupełnie nie rozumiem z czego te peany o Fuji na forach wynikały.

Dla mmnie Szajsung jest tańszy i lepszy.
    Za różnicę w cenie do przereklamowanych Fuji, OLY-PANów czy Sonny kupie sobie fajny rowerek enduro i będę ścigał Chaosa z Canonem

No ale fajnie się z dziewczynami pogadało pośmiało i było miło.
    Można rzec, że liznąłem egzotyki (bo Fujik też jest egzotyczny) podwójnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysztof_BB Zobacz posta
    ...Dla mmnie Szajsung jest tańszy i lepszy...
    Zauważyłem pewną prawidłowość.
    Najlepszy jest ten sprzęt co go już nie ma.
    Najpiękniejszy system to ten co już nie istnieje.
    Ostatnio edytowane przez waldek ; 05-03-2017 o 14:26

Domyślnie

Z Minoltą też tak było. Może i z Nikonem też będzie? Miejmy nadzieję, że nie. Kastrowany Canon z kiepskimi matrycami jako jedyna alternatywa to jakiś fotograficzny horror science fiction.
    @Krzysztof_BB - fakt, szajsung ma świetny pomiar światła i matryce...
    @waldek - zmieniłeś awatar?
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldek Zobacz posta
    Zauważyłem pewną prawidłowość.
    Najlepszy jest ten sprzęt co go już nie ma.
    Najpiękniejszy system to ten co już nie istnieje.
    Kto nie ma to nie ma . U mnie NX ma się wręcz kwitnąco. Dla mnie najlepsza opcja obecnie i wcześniej, tanio i solidnie. Czegóz więcej chcieć?

Strona 261 z 371 PierwszyPierwszy ... 161211251259260261262263271311361 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów