Szukaj
Rzadko? Laptopy z wbudowanym złączem M2 + SATA, ew. kieszeń na dysk zamiast napędu optycznego to nie są jakieś rzadko spotykane przypadki. Np. nie widziałem chyba żadnego ThinkPada z przyzwoitej serii (X, T, W) na przestrzeni ostatnich kilku lat, który nie pozwalałby na podpięcie dwóch dysków wewnątrz równocześnie.
ja mam 256gb samsunga evo, po ponad roku w lapie prędkości dalej prawie pod 500 mega/s dysk na sata nie m2
d750 + d800+dk17m+dk19+ gripy newell+> nikkor 28 1.8g , Jupiter 37a, sigma 35 art, sigma 24 art, sigma 50 art, sigma 85 art +> sb910 + 400ws z aku +yn685 -> kiev 60 + sonnar 180
https://500px.com/witoldpiotrowski
Napęd optyczny aktualnie jest tak samo przydatny jak kaseciak, więc praktycznie każdy laptop może uzyskać niezłego kopa dzięki dyskowi ssd.
Kiedyś były mSATA popularne ale wyparły je całkiem M.2
Aktualnie są w sprzedaży 3 typy zależnie od transferu maksymalnego i przepustowości IOPS
◦ SATA AHCI
◦ PCIe AHCI
◦ PCIe NVMe
Ostatnio edytowane przez SerU ; 15-01-2017 o 22:26
W ostateczności wymontowany napęd można włożyć do obudowy USB. Jak raz do roku będzie potrzebny to będzie dostępny![]()
Uff w końcu przebrnąłem przez ten malutki wątek
Po jego przeczytaniu stwierdzam, że kupię dysk ssd crucial. Tyle tylko, że mam mały dylemat, ponieważ nie wiem, którą wersję wybrać mx100, mx200 czy może mx300? Mógłby ktoś podpowiedzieć?
Zastanawiam się też czy 275 GB wystarczy, a może jednak warto dołożyć do wersji 525GB? Używałbym go standardowo tj. system, programy, ze dwie gry, obróbka w Capture nx, ACR, Ps, tymczasowe zdjęcia z pojedynczych sesji dopóki nie obrobię. Do magazynowania reszty mam dwa zewnętrzne dyski.
I ostatnie pytanie: da radę wrzucić ten dysk do maca mini late 2012?
Bierz najnowszą wersję czyli crucial MX300, dobra opcja to też goodram iridium pro bo jest na kościach MLC, które mają ciut mniejszą wydajność ale warto bo niezawodność dużo dużo lepsza, cenowo wychodzi bardzo dobrze.
Mi wystarcza 128GB, więc uważam że 256-275GB będzie ok ale jak masz kasę to bierz większy.
Na macu nie znam się, wiec czekaj jak coś napisze ktoś inny.
Skontaktuj się z nami