Dzięki za odpowiedźPoczekam jeszcze na wypowiedź kogoś kto ma wiedzę na temat współpracy tych dysków z mackiem. Gdzieś kiedyś przeczytałem, że nie wszystkie chętnie współpracują.
Szukaj
Dzięki za odpowiedźPoczekam jeszcze na wypowiedź kogoś kto ma wiedzę na temat współpracy tych dysków z mackiem. Gdzieś kiedyś przeczytałem, że nie wszystkie chętnie współpracują.
Nie jestem pewien ale do MAC-a to nie podejdzie raczej !
Dzięki @Pawel92 za link. Z tego wynika ze crucial podejdzie pod maca![]()
Tak jak mówiłem szykuje się do kupienia cruciala. Mam nadzieję, że mx300 to dobry wybór
Jest czterech największych producentów pamięci do dysków SSD, micron/intel, toshiba/sandisk, samsung i hynix.
Tak jak ci napisałem crucial MX300 to bardzo dobry dysk mimo że na pamięciach TLC, producentem dysku jest micron, a wart uwagi jest goodram iridium pro bo jest kościach micron MLC czyli ta sama firma co robi crucial, a pamięci MLC mają większą niezawodność, był okres tak iridium pro kosztowały 260zł za 256GB ale jak się internety dowiedziały że to solidny dysk to cena teraz wyższa niż crucial mx300.
Z tego co wyczytałem dyski mają dużą żywotność i cięzko je zajechać przy normalnym użytkowaniu. Z tego powodu nie brałem tej kwestii pod uwagę. W tym wątku jeżeli były wymieniane dyski goodram to nikt pochlebnie o nich się nie wypowiadał i dlatego nawet nie myślałem o tej marce. Zaraz o tym dysku poczytam.
A'propos trwałości i ilości zapisów. Ponad 3 lata temu kupiłem SSD Sandiska ze średniej półki. Z racji wykonywanego wtedy zawodu przerzucałem przez spore ilości danych, rzędu kilku TB/tydzień. Z ciekawości sprawdziłem po ok. pół roku ilość zapisów/odczytów i przeliczyłem, że przy takim trybie pracy dysk powinien wytrzymać jakieś 6-7 lat. Po ok. roku zmieniłem pracę, komputer od tego czasu służy mi wieczorami do przejrzenia poczty czy obejrzenia stron internetowych, a raz na miesiąc do obrobienia kilkudziesięciu zdjęć. Szybko przeliczając dysk przy takim sposobie wykorzystania powinien nie paść (biorąc pod uwagę tylko ilość cykli zapisu/odczytu) przez kilkadziesiąt lat.
Morał: jak nie stawiasz na swoim dysku mocno obciążonej bazy danych albo innych równie ciekawych rozwiązań, to kwestię ilości zapisów jaką powinien wg. producenta wytrzymać dysk można olać. O wiele bardziej prawdopodobne, że padnie elektronika albo dysk zostanie uszkodzony mechanicznie. Warto więc popatrzeć ile gwarancji daje producent, żeby w razie padu można bezkosztowo przerzucić dane z backupu na nowy dysk.
Testy na zużycie pokazują, że dyski wytrzymują dużo więcej niż deklarują producenci, często na poziomie PB danych.
A uzależnianie gwarancji od licznika zapisów jest pewnie po to, żeby w przypadku padu np. elektroniki mieć powód do olania klienta.
Wg statystyk na które trafiłem (nie chce mi się teraz szukać linka), powodem wymiany dysków SSD w macierzach datacenter praktycznie nigdy nie jest wyczerpanie limitu P/E tylko inne błędy elektroniki (także NANDów, ale nie wynikające z ich przewidywanego zuzycia), niezależnie od tego w jakiej technologii SLC, MLC czy TLC był dysk. A awarie krytyczne występują zdecydowanie wcześniej niż wynikałoby to ze stopnia "zużycia" dysku.
Jak poczytać opinie użytkowników indywidualnych, to potwierdzają one ten trend - nie spotkałem żadnej opinii o dysku który za szybko się zużył, tylko takie które mówią że dysk po prostu "padł", choć praktycznie nie być "zużyty". Więc myślę teoretyczna trwałości jest chyba mało istotna przy wyborze dysku, niezależnie od zastosowania![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Jak już ktoś wspomniał crucial mx300 ma pamięć TLC może jednak warto poszukać dysku z MLC ? Poczuję różnicę między mx300 a jakimś innym dyskiem o podobnych parametrach tyle tylko, że z MLC?
Skontaktuj się z nami