Close

Strona 331 z 338 PierwszyPierwszy ... 231281321329330331332333 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 301 do 3 310 z 3379
    ksh
    Gość

Domyślnie

Ale w MX300 są najlepsze na rynku kości TLC microna, dlatego warto brać pod uwagę, a na MLC też microna są goodramy iridium pro, nie poczujesz różnicy między powolnym i szybkim ssd, dopiero zakup dysku ssd PCI-E NVMe da odczuwalną różnice jak dawniej przesiadka z hdd na ssd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    a na MLC też microna są goodramy iridium pro
    Producent mówi, że są na MLC Toshiby : http://www.goodram.com/pl/product/dy...d-iridium-pro/
    Nie, żeby to miało jakieś większe znaczenie

Ja dziś wybrałbym dysk na 3D NAND TLC, np. Crucial MX300, Samsung 850 EVO, itp.
    Mają generalnie dobry stosunek wydajności i pojemności do ceny.

ksh
    Gość

Domyślnie

Faktycznie pomyliło mi się, Toshiba Q300 Pro ma te same kości co Goodram Iridium Pro.

Domyślnie

Masz slot M.2 na płycie głównej typu PCIe NVMe ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    dopiero zakup dysku ssd PCI-E NVMe da odczuwalną różnice jak dawniej przesiadka z hdd na ssd.
    Niekoniecznie aż takie. Szczerze -- nie czuję na co dzień różnicy między Samsungiem 950 NVMe M.2 a Samsungiem 840 PRO, którego używałem wcześniej. W testach oczywiście jest petarda, ale przy pracy systemu, uruchamianiu programów, w ogóle tego nie czuć.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Niekoniecznie aż takie. Szczerze -- nie czuję na co dzień różnicy między Samsungiem 950 NVMe M.2 a Samsungiem 840 PRO, którego używałem wcześniej. W testach oczywiście jest petarda, ale przy pracy systemu, uruchamianiu programów, w ogóle tego nie czuć.
    Cenne spostrzeżenie. Czyli mając SSD na SATA nie warto zmieniać na ssd M.2
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

ksh
    Gość

Domyślnie

M.2 to rodzaj złącza i budowa zewnętrzna samego dysku, więc nie warto jeśli nie musisz, jednak warto zmienić interfejs z SATA na NVMe, oczywiście odczucie w użytkowaniu będzie podobne jak napisał stig, jednak jakby wrócił na dysk SATA to by odczuł powolniejszą pracę w wielu momentach.
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 19-01-2017 o 15:17

Domyślnie

To co napisał @koesh może być faktycznie odczuwalne -- mam na myśli powrót z wydajnego dysku na NVMe na SATA. Swoją opinię wydałem na podstawie odwrotnej przesiadki. Spodziewałem się błyskawicy wręcz na poziomie odczytu z RAMu (oczywiście przesadzam), a tak naprawdę niewiele poczułem. Jak czytam komentarze ludzi, którzy piszą, że im się Windows ładuje w ~7 sekund, na budżetowych satowskich SSD, to trochę dziwnie się czuję, kiedy mój startuje w ponad 10. Oczywiście realnie nie ma to wielkiego znaczenia, bo od zera uruchamiam komputer może raz na 2-3 tygodnie (chodzi cały dzień, a na noc jest tylko usypiany), a w pozostałych sytuacjach nie mam mu czego konkretnego zarzucić. Niemniej PhotoShop, InDesign czy CaptureOne, nie startują 2 sekundy, jakby się mogło wydawać po liczbach będących wynikami testów. Na pewno w niektórych operacjach jest szybciej, ale to nie jest coś, co dla przeciętnego człowieka jest wyraźnie dostrzegalne czy mogłoby być powodem dla wydania np. 100% więcej kasy. Jak się ma zaplanowany taki wydatek i te kilka stówek różnicy nie boli -- oczywiście można kupić. Jeśli jednak taki dysk miałby stworzyć dylemat między wyborem dobrej karty graficznej (zamiast np. jakiegoś byle czipka z 1 czy 2 GB VRAM), to ja osobiście, bo aktualnych doświadczeniach, zdecydowałbym się raczej na grafikę czy np. więcej i szybszej pamięci. Minimalnie inaczej może sprawa wyglądać, gdy ten dysk ma służyć na wszystko. U mnie jest tylko nośnikiem systemu i oprogramowania (+ bieżących projektów DTP). Jeśli ktoś jednak będzie go używał np. do obróbki zdjęć (czyli obrabiał na nim RAWy, eksportował do TIFFa, a następnie jeszcze międlił to jakimiś akcjami w Shopie), to może i wtedy jakiś pazur się pojawi. Pytanie tylko, czy cała reszta podzespołów pozwoli rozwinąć skrzydła takiemu dyskowi. Tempo generowania prevek z katalogu NEFów, nie zależy przecież tylko od dysku. Procesor, pamięć, grafika (jeśli ktoś używa wsparcia GPU) -- jeśli nie nadążą za dyskiem, to też g... poczujemy.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ogólnie moje obserwacje się pokrywają. Z tą różnicą, że w niektórych grach pozwala mocno przyśpieszyć czas ładowania się lokacji. I o ile w grze offline te 2-3s ładowania w tą czy w tamtą nie ma znaczenia, to przy grze online już może mieć. Są zastosowania gdzie takie dyski się przydają. Duża ilość maszyn wirtualnych, cache bazy danych, etc. Dla przeciętnego użytkownika domowego są jednak sporo zbyt drogie.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 331 z 338 PierwszyPierwszy ... 231281321329330331332333 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów