Szukaj
Chodziło mi też o to, że jeszcze trochę, a cały sprzęt foto spolaryzuje się na superdrogie lustrzanki profesjonalne i głaskofony, a pomiędzy nimi nic nie będzie.
Samyang 20mm/1.8 ! tadammm![]()
Nie wiedziałem o jego istnieniu.
Trochę cena nie bardzo, ale jak kupię pod Nikona, to z adapterem i w Canonie, i w Sony i w NX
(no i w Nikonie do którego kiedyś wrócę jak już "zajadę" 5D MKI i nię będzie on do kupienia.)
(tylko na jakiś test na optycznych poczekam)
Szczęśliwego Nowego Roku !!
D.
To ciekawy i możliwy wniosek, na podstawie tendencji konsumenckich.
Jakiś czas temu, gdy lustrzanki staniały, nastąpił prawdziwy bum. Prawie każdy kupował lustrzankę. Czy jej potrzebował, czy nie. Telefony w tym czasie robiły zdjęcia kilka Mpix. 2-3.
Później weszły bezlustra. Większość mniejszego formatu DX / u4/3. (Tak FX też, ale w mniejszej ilości). Ze wzgledu na mniejsze rozmiary, wagę, wiele osób przeszło z lustrzanek na bezlusterkowce.
Rozumiem osoby, które przeszły z lustrzanek FX(opcja 2 DX) na bezlusterkowce FX(opcja 2 DX). Bawi mnie trochę podejście osób, które przeszły z lustrzanek FX na bezlustra DX i przy okazji wyleczyły się z "magii pełnej klatki".
W tym czasie najlepsze telefony robią już zdjęcia jakości kompaktów...
Całkiem możliwe, że D6000 będzie miał jedna matrycę FX![]()
To chyba jedyna możliwość, żeby zatrzymać przeciętnych pstrykaczy przy lustrzankach. Zwiększyć matrycę i jakość, przy relatywnie konkurencyjnych cenach w stosunku do smartfonów.
Dla mnie o zakupie decyduje użyteczność - możliwość zabrania aparatu. Normalnie jak każdy na codzień przy sobie ma telefon w kieszeni. Niektóre kompakty też się zmieszczą... Tylko na co komu taki kompakt, jak telefon robi zdjęcia podobnej jakości? A jeszcze dzwoni i wiele innych rzeczy...
Kategoria open - plecak lub torba... Nawet lustrzankę można włożyć. Waga i rozmiar nie gra roli.
W niektórych sytuacjach, możliwości transportowe są ograniczone - kieszeń kurtki, jakaś saszetka np rowerowa... Wtedy bezlusterkowiec jak nic.
@zielik - zmobilizowałeś mnie do przetestowania moich obiektywówWczoraj poszły w ruch na NX500. Notatnik z spisem obiektywów, zdjęć i parametrów. Szczególnie tych przez adaptery.
Dziś trzeba posegregować i wrzucić gdzieś na sieć.
No nie do końca telefon zastąpi kompakt. Często noszę w kieszeni kurtki kompakt 16 MP z zoomem 20x, i jest on naprawdę mały i kieszonkowy, a daje zdjęcia mimo wszystko lepsze od dobrego głaskofonu. Mam głaskofon z aparatem Sony 20 MP, i daje, jak na głaskofon, dobre zdjęcia, ale to jednak nie to. Przy dobrym świetle jest OK, ale przy gorszym jednak wyłazi ziarno. Poza tym możliwości regulacji czegokolwiek są jednak ograniczone, choć mam zainstalowaną apkę Open Camera, która daje dostęp do większej liczby ustawień niż standardowa aplikacja Aparat. No i jednak ciągle jest to obiektyw stałoogniskowy, a w kompakcie mam zoom 20x, który pozwala nieźle przybliżyć. Ale ani jedno, ani drugie nie może się mierzyć pod względem jakości obrazu z "prawdziwym" aparatem formatu DX. FX-a nie mam, więc nie mam własnego porównania.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Bardzo ciekawy news, pasuje jak ulał do wątku o samsungu i ostatniego fragmentu w którym zastanawiamy się co to będzie:
Fragment: "Naukowcy z Caltech (California Institute of Technology) we współpracy z inżynierami Samsunga opracowali podobny system płaskich, montowanych bezpośrednio na matrycę modułów optycznych, których masowa produkcja będzie nie tylko łatwa, ale przede wszystkim tania."
Cały news:
http://www.fotopolis.pl/newsy-sprzet...c-sie-na-rynku
Może Samsung wiedział co robi wycofując się z działu tradycyjnego Foto?
Może niedługo zostaną tylko telefony ?
Coraz (nie) ciekawiej
Czego się jeszcze dowiemy?
Ostatnio edytowane przez zielik ; 04-01-2017 o 03:01
Wtedy sprzęt foto wszystkich producentów podzieli los Samsunga XD
Wtedy będziemy (ja będę) się cieszył tymi moimi zabytkami![]()
Wszystko ma swój czas, młodzi będą fotografować (już tak jest) telefonami
a lustrzanki będą takimi "zabytkami" jak dzisiaj analogi, którymi cały czas ktoś tam zdjęcia czasami robi
(nawet ja popełniłem 2 rolki filmu przez ostatni rok)
Pozdrawiam
D.
Jeszcze kilka lat temu też popełniłem dwie rolki filmu. Ale od tamtego czasu... F80 dotykałem tylko przerzucając sprzęt w skrzynce...
Skontaktuj się z nami