Close

Strona 30 z 51 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 504

Wątek: Samsung NX500

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FelTom Zobacz posta
    Jeszcze kilka lat temu też popełniłem dwie rolki filmu. Ale od tamtego czasu... F80 dotykałem tylko przerzucając sprzęt w skrzynce...
    No właśnie dlatego kupiłem 5D MKI
    Chciałem zacząć robić analogiem ale jak to wszystko policzyłem
    To dużo taniej kupić FF cyfrowe i się cieszyć, przebierać w ujęciach itd.
    I tak uległem magii "classica" jego analogowego, niepowtarzalnego obrazka, niedoskonałego ale pięknego
    (oczywiście to subiektywna opinia)
    Jestem Nikoniarzem z Canonem
    Fotografuję rodzinę, zdarzenia, ludzi, psa,
    Nie fotografuję sportu, macro, samolotów, ptaków
    Lubię niedoskonały obrazek.

I po rezygnacji z zakupu 20/2.8 Samsunga, zamówiłem dzisiaj 28/1.8 Canona :P
    Obiektyw w testach średni, opinie sprzeczne (czasami skrajne)
    Zdjęcia, dla mnie bajeczne, właśnie czegoś takiego szukam od dawna
    można zerknąć:
    http://photography-on-the.net/forum/...57746&page=151
    I pytanko do Was czy w Nikonie też są takie oldschoolowe, wyjątkowe obiektywy dające to coś?
    (nie chodzi o doskonałość, tej jest coraz więcej i staje się już nudną normą,
    chodzi o dobrą jakość z niepowtarzalnym charakterem)

Pozdrawiam
    D.

Domyślnie

Podobno takim obiektywem jest bardzo wiekowy portretowy 2,5/105, pamiętający jeszcze czasy dalmierzowych Nikonów z lat 50-tych. Przez te lata był kilkakrotnie modyfikowany, ale twierdzą, że nie stracił swojego portretowego charakteru. Nigdy nie został wypuszczony w wersji AF, ale produkowano go jeszcze w latach 90-tych.
    Niestety, nie miałem z nim osobistej przyjemności.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Podobno takim obiektywem jest bardzo wiekowy portretowy 2,5/105, .....
    Siedzę, oglądam i ma też to coś. I nie wiem czy to coś, ten analogowy look, to nie są po części
    aberracje delikatne które dodają zdjęciu uroku. Oczywiście niektóre dodają inne nie
    Jakieś inne typy obiektywów ? (niekoniecznie NIKON)
    Pozdrawiam
    D.

Domyślnie

Tak, oczywiście, to już dawno stwierdzono, że tzw. ładny bokeh bierze się po prostu z niedokorygowanych niektórych aberracji. Zresztą brzydki bokeh też...
    Ale np. czytałem, że sporo brzydkiego bokehu jest generowane przez soczewki asferyczne, a ponieważ obecnie ma je bardzo wiele nowych obiektywów, to i rysunek nieostrości jest w nich brzydki. Stare obiektywy nie miały soczewek asferycznych.

Domyślnie

Tak, oczywiście, to już dawno stwierdzono, że tzw. ładny bokeh bierze się po prostu z niedokorygowanych niektórych aberracji. Zresztą brzydki bokeh też...
    Ale np. czytałem, że sporo brzydkiego bokehu jest generowane przez soczewki asferyczne, a ponieważ obecnie ma je bardzo wiele nowych obiektywów, to i rysunek nieostrości jest w nich brzydki. Stare obiektywy nie miały soczewek asferycznych.

Widać za mało czytam Dziękuję Ci za wyjaśnienie. Fajnie że moje osobiste spostrzeżenia są zbieżne z obserwacjami profesjonalistów.
    Nie miałem pojęcia dlaczego ale poszukuję cały czas tego balansu pomiędzy ostrością a niedoskonałością
    Miałem w rękach różne drogie obiektywy (w tym bardzo drogie pożyczone) i były perfekcyjne, ale bez tego czegoś
    Odkrywając 28/1,8 Canona zrozumiałem że chodzi o aberracje.
    Teraz oświeciłeś mnie dlaczego nowe obiektywy często są takie kompletnie bez charakteru
    Pozostaje szukać, sprawdzać i "odsiewać"
    Są setki wątków o manualnych obiektywach, o M42 i bokeh ale nie trafiłem nigdy na fragment chwalący abberacje
    Przez chwilę myślałem że to tylko moje spostrzeżenie :P albo chociaż dość oryginalne
    Pozdrawiam
    D.
    Ostatnio edytowane przez zielik ; 05-01-2017 o 01:33

Domyślnie

Nie wiem, ile w tym prawdy - być może jest to absolutna nieprawda - ale kiedyś gdzieś czytałem, że w niektórych firmach dbano o wygląd nieostości, licząc przebieg światła nie tylko dla promieni, tworzących ostry obraz, ale także dla tych, tworzących obraz nieostry.

Domyślnie

Nie wiem, ile w tym prawdy - być może jest to absolutna nieprawda - ale kiedyś gdzieś czytałem, że w niektórych firmach dbano o wygląd nieostości, licząc przebieg światła nie tylko dla promieni, tworzących ostry obraz, ale także dla tych, tworzących obraz nieostry.
    Mogło tak być i to miało by sens, skoro amator zapaleniec (ja) i to bez jakichś badań doszedł do swoich wniosków
    to profesjonaliści i optycy powinni dbać o takie kwestie.
    Inna sprawa że gusta są różne i to co mi się podoba innym nie musi
    Dlatego niech żyje różnorodność, niech każdy ma w czym wybierać.

Domyślnie

Na pewno takie obliczenia wykonali inżynierowie Nikona, projektując obiektywy AF 2,0/105 DC i AF 2,0/135 DC. DC oznacza Defocus Control. Specjalnym pierścieniem na obiektywie przesuwa się pewne soczewki, co zmienia wygląd nieostrości przed lub za płaszczyzną, na którą ustawiono ostrość.

Domyślnie

Obiektywy mam przetestowane pod względem ostrości, teraz muszę wymyślić jakiś motyw do przetestowania bokeh.

W tym jeden stary Sunagor 70-180, ze straszliwie okrutnymi przyciskami do odblokowania bagnetu... Wąskie, twarde, bardziej wbijają się w palce niż wciskają... Ogniskowa ustawiana ruchem przesuwnym przód/tył. Jako że ręczne ustawianie ostrości i mam już inny, był to kandydat do sprzedaży. Ostrość ustawić ciężko. Tak naprawdę, ostrości to on nie ma. Jest po prostu mniej lub bardziej nieostry. Właśnie... Ale ta nieostrość. W moim odczuciu jest fantastyczna! Najgorszy w obsłudze - wypinanie i wpinanie w adapter, ustawianie ostrości... A ze wszystkich pleśniaków, chyba najczęściej go używam.
    http://nozaki.flog.pl/wpis/10059171/poprzednie#w
    Zdjęcie popełnione kiedyś tym obiektywem.
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Żona kupiła mężowi aparat, by fotografował ich dzieci
    LINK
    Naprawdę wysoki poziom fotografa i piękne zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez maxwawa ; 09-01-2017 o 14:13

Strona 30 z 51 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów