Szukaj
Dużo osób narzeka na pomiar matrycowy w D80, że przepala, ja jak narazie jeszcze tego nie doświadczyłem bo jak coś poprawiam w zdjeciach to raczej minimalnie rozjaśniam (może to kwestia tego nowszego softu, gdzie problem został naprawiony). Bawilem się trochę D70s i bez żadnych wątpliwości wybrałem D80, wizjer, balans bieli, moim zdaniem kolory też zdecydowanie lepsze, LCD w D70s jest archaiczny. Ponadto w moim odczuciu zdjęcia w jpg z D70s są takie jakieś szare i wyprane.
pzdr
No i znów nasuwa się stara prawda - każdy swoje chwali - a co za tym idzie wszyscy są zadowoleni ze swoich zakupów. Idąc dalej tym tokiem myślenia oba aparaty są OK.
Ja już nie będę wyjaśniał, bo o tym już 1000x było, że zdjęcia z D70s nie są szare i wyprane (no chyba że ktoś używa tylko programu "A")
Z tym powiedzonkiem, że każdy swoje chwali, to tylko po części prawda, bo częściej jest tak, że chwaląc to co mamy, sami sobie uzasadniamy dlaczego popełniliśmy błąd kupując tańszą i gorszą puszkę. To taki rodzaj terapii w rodzaju mam gorsze, bo tak lubię, albo co gorsza lepsze wcale nie jest lepsze, bo ja tego lepszego nie posiadam. Każda z tych opcji występuje w tego typu wątkach.
NIKON
לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował
ludzie jak czytam wasze wypowiedzi że mały wizjer że mały LCD to mnie strzyka w kościach normalnie jak wam to wszysto jest za mini to kupcie sobie Olympusa z Live Viewbędziecie mieli wizjer 3 cale
różnice między D80 a D70s są tak minimalne że szkoda dopłacać lepiej zainwestować kase w szkła
a prawda jest taka że to próżność każe kupowac nowe modele bo są poprostu nowe
to samo będzie jak wyjdzie D80s czy też D90
D300 czy też D2XX2H5000
a na dobrą sprawe 98% kupujących amatorów i tak nie wykorzystuje potencjału aparatu między innymi ja
tyle że ja potrafie się przyznać a większośc z was nie bo to jakaś ujma na honorze nie
![]()
to się nazywa poprostu gadżeciarstwo
a nie chęć robienia dobrych fotek
a każdy praktycznie twierdzi że jak nie ma sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy to już nie zrobi dobrej fotki
poprostu paranoja
![]()
akurat, ten tryb mógłby dla mnie nie istnieć, najczęściej priorytet przysłony lub manual, a i to przecież nie ma jakiegoś strasznie dużoge wpływu na kolorystykę . Co do szarych zdjęć, to moja subiektrywna ocena, miałem okazję używać D70s, a teraz mam D80. Oczywiście w rawach dużo można poprawić, zrobić co sie podoba i jest to inna bajka, ale jpg z d70s mi się poprostu nie podobają. Nie chę też powiedzieć, że D70s jest złym aparatem, bo ma sporo innych zalet, ale ja bym go nie kupił.
pzdr
czesciowo masz racje, roznice pomiedzy d70, a d80 dla wiekszosci nie sa warte roznicy w cenie. niektorzy jednak albo z tych ulepszen musza/chca korzystac, albo maja sporo kasy i nie ma sensu by kupowali model starszy. dla kazdego cos dobrego. osobiscie mam i d70 i d200 i przez pierwsze 3 mce od zakupu nie ruszalem prawie d200, focac caly czas d70. oczywiscie nie ma jasnego wizjera, nie ma mozliwosci pelnej pracy z manualami, ma "tylko" 6mpix ale do amatorskich zastosowan w zupelnosci wystarcza. d200 kupilem wlasnie z checi pofocenia czyms bardziej "profi", powoli sie do niego przekonuje, ale podobnie jak ty, nie uwazam by w d70 czegos dla amatora brakowalo
Skontaktuj się z nami