Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: D70s a D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ezin Zobacz posta
    mnie poprostu bardzo przeraza gorszy pomiar swiatla i bardzo krotki czas synchronizacji z lampą. Używając D50 czasem ta 1/500 wydawała mi się zbyt długim czasem synchro z lampą, a tu mamy jeszcze mniej - 1/200.
    Ogólnie dzięki za pomoc
    Zwróć uwagę, że jest jeszcze różnica w minimalnym iso. Ustawieniu 1/200 iso 100 w D80 odpowiada 1/400 iso 200 w D50. Nierozwiązuje to wszystkich problemów ale warto o tym pamiętać
    RESPECT MY AUTHORITY !!!
    D80 + T12-24/4 + N18-70 + N70-300VR + Pentacon 200/4

Domyślnie

Dużo osób narzeka na pomiar matrycowy w D80, że przepala, ja jak narazie jeszcze tego nie doświadczyłem bo jak coś poprawiam w zdjeciach to raczej minimalnie rozjaśniam (może to kwestia tego nowszego softu, gdzie problem został naprawiony). Bawilem się trochę D70s i bez żadnych wątpliwości wybrałem D80, wizjer, balans bieli, moim zdaniem kolory też zdecydowanie lepsze, LCD w D70s jest archaiczny. Ponadto w moim odczuciu zdjęcia w jpg z D70s są takie jakieś szare i wyprane.
    pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

No i znów nasuwa się stara prawda - każdy swoje chwali - a co za tym idzie wszyscy są zadowoleni ze swoich zakupów. Idąc dalej tym tokiem myślenia oba aparaty są OK.
    Ja już nie będę wyjaśniał, bo o tym już 1000x było, że zdjęcia z D70s nie są szare i wyprane (no chyba że ktoś używa tylko programu "A")

Domyślnie

Z tym powiedzonkiem, że każdy swoje chwali, to tylko po części prawda, bo częściej jest tak, że chwaląc to co mamy, sami sobie uzasadniamy dlaczego popełniliśmy błąd kupując tańszą i gorszą puszkę. To taki rodzaj terapii w rodzaju mam gorsze, bo tak lubię, albo co gorsza lepsze wcale nie jest lepsze, bo ja tego lepszego nie posiadam. Każda z tych opcji występuje w tego typu wątkach.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Bonzo
    Gość

Domyślnie

ludzie jak czytam wasze wypowiedzi że mały wizjer że mały LCD to mnie strzyka w kościach normalnie jak wam to wszysto jest za mini to kupcie sobie Olympusa z Live View będziecie mieli wizjer 3 cale różnice między D80 a D70s są tak minimalne że szkoda dopłacać lepiej zainwestować kase w szkła a prawda jest taka że to próżność każe kupowac nowe modele bo są poprostu nowe to samo będzie jak wyjdzie D80s czy też D90 D300 czy też D2XX2H5000 a na dobrą sprawe 98% kupujących amatorów i tak nie wykorzystuje potencjału aparatu między innymi ja tyle że ja potrafie się przyznać a większośc z was nie bo to jakaś ujma na honorze nie to się nazywa poprostu gadżeciarstwo a nie chęć robienia dobrych fotek a każdy praktycznie twierdzi że jak nie ma sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy to już nie zrobi dobrej fotki poprostu paranoja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    sami sobie uzasadniamy dlaczego popełniliśmy błąd kupując tańszą i gorszą puszkę.
    A kto tu mówi że popełnił błąd?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadgob Zobacz posta
    No i znów nasuwa się stara prawda - każdy swoje chwali - a co za tym idzie wszyscy są zadowoleni ze swoich zakupów. Idąc dalej tym tokiem myślenia oba aparaty są OK.
    Ja już nie będę wyjaśniał, bo o tym już 1000x było, że zdjęcia z D70s nie są szare i wyprane (no chyba że ktoś używa tylko programu "A")
    akurat, ten tryb mógłby dla mnie nie istnieć, najczęściej priorytet przysłony lub manual, a i to przecież nie ma jakiegoś strasznie dużoge wpływu na kolorystykę . Co do szarych zdjęć, to moja subiektrywna ocena, miałem okazję używać D70s, a teraz mam D80. Oczywiście w rawach dużo można poprawić, zrobić co sie podoba i jest to inna bajka, ale jpg z d70s mi się poprostu nie podobają. Nie chę też powiedzieć, że D70s jest złym aparatem, bo ma sporo innych zalet, ale ja bym go nie kupił.
    pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonzo Zobacz posta
    ludzie jak czytam wasze wypowiedzi że mały wizjer że mały LCD to mnie strzyka w kościach normalnie jak wam to wszysto jest za mini to kupcie sobie Olympusa z Live View będziecie mieli wizjer 3 cale różnice między D80 a D70s są tak minimalne że szkoda dopłacać lepiej zainwestować kase w szkła a prawda jest taka że to próżność każe kupowac nowe modele bo są poprostu nowe to samo będzie jak wyjdzie D80s czy też D90 D300 czy też D2XX2H5000 a na dobrą sprawe 98% kupujących amatorów i tak nie wykorzystuje potencjału aparatu między innymi ja tyle że ja potrafie się przyznać a większośc z was nie bo to jakaś ujma na honorze nie to się nazywa poprostu gadżeciarstwo a nie chęć robienia dobrych fotek a każdy praktycznie twierdzi że jak nie ma sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy to już nie zrobi dobrej fotki poprostu paranoja
    Nie zgodze, mi sie przyda wiekszy wizjer a poza tym nie mam puszki, wiec nie stoje przed zamiarem upgrade.
    Jesli jednak mialbym juz D70s to nie zmienilbym jej dla wizjera.
    Roznica to juz 800-1000 pln ... pod warunkiem, ze znajdziesz nowa D70s ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bonzo Zobacz posta
    czesciowo masz racje, roznice pomiedzy d70, a d80 dla wiekszosci nie sa warte roznicy w cenie. niektorzy jednak albo z tych ulepszen musza/chca korzystac, albo maja sporo kasy i nie ma sensu by kupowali model starszy. dla kazdego cos dobrego. osobiscie mam i d70 i d200 i przez pierwsze 3 mce od zakupu nie ruszalem prawie d200, focac caly czas d70. oczywiscie nie ma jasnego wizjera, nie ma mozliwosci pelnej pracy z manualami, ma "tylko" 6mpix ale do amatorskich zastosowan w zupelnosci wystarcza. d200 kupilem wlasnie z checi pofocenia czyms bardziej "profi", powoli sie do niego przekonuje, ale podobnie jak ty, nie uwazam by w d70 czegos dla amatora brakowalo

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat:
    Napisał nadgob
    (..)

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    akurat, ten tryb mógłby dla mnie nie istnieć, najczęściej priorytet przysłony lub manual,(..)
    Ekhm.. czy tryb A to nie jest akurat priorytet przysłony?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów