Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: D70s a D80

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Wbrew pozorom to naprawdę ważna sprawa. Bawiłem się jakiś czas D70s (sam posiadam D200) i po prostu nie byłem w stanie kadrować w małym wizjerze, bo mi czarna ramka wszystko zajmowała (nie mówiąc o małym podglądzie). Większa rozdzielczość to rzecz wtórna, ale wizjer i dobry LCD znacząco wpływa na komfort użytkowania (np. ostrzenie ręczne).
    Można kupić wizjer do D70s DK-21m i jest praktycznie jak w D80... tak wiem ten wizjer można założyć też do D80 i będzie jeszcze lepiej.
    Generalnie ja bym wybrał D70s i zainwestował w jakieś szkiełko.

Domyślnie

Jak masz szmal na inne zabawki to kupuj D80 jak ten tysiak to dla Ciebie duża różnica to bierz D 70s i też będziesz bardzo zadowolony.

Domyślnie

Jak masz czas to poczekaj, Canon niedługo wypuści 40D, Nikon pewnie nie będzie gorszy wrzucając coś nowego na rynek, także jest szansa, że obecne modele potanieją.

Domyślnie

Posiadając D70S nie kupiłbym D80, ale D200 Większy wizjer w pracy studyjnej? a nie lepiej kilka lamp za tą kasę?
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Tak na prawdę za D80 naprawdę przemawia większy wizjer,
    wiem bo mam D80 i używałem D70, jeżeli dla Ciebie wizjer nie stanowi różnicy
    to pozostałe różnice są naprawdę dla zdjęć nieistotne więc zadowoli Cię d70
    (choć w niektórych zastosowaniach mechaniczna migawka D80 może wysunąć się na 1szy plan)

No chyba że z dwustuzłotówek robisz sobie zakładki do książek to bierz D80 bo summa sumarum jest lepszy
    Pozdrawiam Tomasz
    D-7000, D-80, F-601m, N18-105dx VR, N18-70dx, N70-300VR, SB-800, kilka sowieckich słoików

Domyślnie

dziwię się tym stwierdzeniom że D80 nie wiele lepszy od D70s, w ostatnim czasie z powodu awarii D80 robiłem trochę zdjęć D70s syna, sorry ale to zupełnie inny komfort pracy, nie mówiąc już o ewentualnej możliwości kadrowania bez utraty rozdzielczości, (10 mln to jednak nie 6 mil) gdybym w tej chwili był zmuszony do ponownego kupna w życiu bym nie wybrał D70s, tysiąc złotych różnicy to cena którą warto dopłacić
    pozdrawiam Piotr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    śląsk (czeladź, katowice, świętochłowice)

Domyślnie

A gdy różnica w cenie może znacząco zmaleć?
    Mam na myśli zakup D80 za granicą (szczegóły w wątku: 'polskie menu w d80 kupionym w USA').
    Z braku nowego D70s z podobnych źródeł sam rozmyślam o sprowadzeniu aparatu. Tak okazyjnych ofert nowego D70s nie znalazłem, bo wtedy długo bym się nie zastanawiał i brał D70s.
    Do D70s byłem prawie przekonany gdy był za 2600 ze szkłem 18-70, ale teraz skłaniam się ku D80.
    Już kilka razy w życiu wybrałem tańszy model, produkt... i może tym razem warto zainwestować w dwa kółka (wzrost ergonomi w tego typu lustrach jest chyba ważniejszy niż sama jakość zdjęć - o tym więcej, w niejednym wątku o d40), duży czytelny wyświetlacz i sam fakt, że aparat jest nowszym modelem (choć to akurat najmniej ważny fragment tej wyliczanki).
    A pisze też tak dlatego, że często czytam: 'sprawdzisz, potestujesz, zobaczysz czego ci potrzeba i wymienisz body za rok, dwa' ... oczywiście gdy sprzedam body do nowego będę musiał dopłacić - koszty więc moze będą nawet wyższe niż teraz, tyle, że rozłożone w czasie. Choć plus jest taki, że za rok byłby to może d200.

Rozmowny
    Miasto
    Poznań // Gorzów Wlkp.

Domyślnie

mnie poprostu bardzo przeraza gorszy pomiar swiatla i bardzo krotki czas synchronizacji z lampą. Używając D50 czasem ta 1/500 wydawała mi się zbyt długim czasem synchro z lampą, a tu mamy jeszcze mniej - 1/200.

A tak jak wspominałem zaczynam bawić się poważniej w studio, na D200 na tą chwilę mnie nie stać, a 6mpix jak narazie mi styka, tak więc wybór chyba jednak padnie na D70s.

Ogólnie dzięki za pomoc

Domyślnie

Miałem oba korpusy. Przyszedł dzień kiedy musiał zostać jeden. Został D70S. Brakuje mi jedynie wizjera z D80. Poprawiłem trochę muszlą oczną DK-21M. Do studia ze względu na czasy synchronizacji bardziej wg mnie D70S.
    Pozdro.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Jeśli nie przeszkadza Ci mały rozmiar D80 i Cię na niego stać to bezdyskusyjnie lepiej go kupić niż D70s. Mam oba, więc wypowiadam się na bazie własnych doświadczeń . W d80 lepszy AWB, lepszy pomiar swiatła, lepszy LCD , dużo lepszy wizjer i jeszcze kilka innych przydatnych myków. Prawdziwa wada D80 to jego mały rozmiar -subiektywnie.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów