Fajne![]()
Szukaj
Paweł sobie zażartował ze smartfonem, a to wcale nie taki zły pomysłJak do iPhona jestem przyzwyczajony
Ale poważnie, to od dawna robię zdjęcia dwoma aparatami, L i Fuji, L i Nikon, L i Canon. Nikt nie zauważa różnicy w danym zestawie. Oczywiście L daje cudo obrazek, ale zdjęć sama nie robi.
Ja już jestem tym gadaniem o L znużony, to po pierwsze. Szukam też dodatkowej funkcjonalności. Tu są pewne ograniczenia. Na dodatek lekko psuje mi się wzrok, a lepiej już raczej nie będzie, więc coś z AF poszukam. Co dokładnie, jeszcze na 100% nie wiem, ale podoba mi się kilka rzeczy z niskimi notowaniami na Optycznych, dlatego o tym wspomniałem![]()
Ostatnio edytowane przez Jai pur ; 08-11-2016 o 21:31
Cześć
Pojawiam się w tym wątku po raz pierwszywitam rozmówców...
Miałem zadać pytanie dotyczące wzroku i dalmierza ale jak widać Jai pur uprzedził mnie swoim tekstem. Mam ten sam problem...oczka już nie te ...
Erę wielu puszek mnogiej szklarni itd mam już za sobą... jestem po sprzedaży jednocyfrowego body w N , więc najwyższa pora na przesiadkę tym razem na "jednoliterowe"
Chwilkę próbowałem M9 oraz 240 i nie bardzo mi ostrzenie wychodziło... pewnie brak wprawy choć ja starej daty jestem i na manualnych szkłach wychowany...
Poszedłem w Q i jak na razie od miesiąca się poznajemy... obrazek bardzo mi się podoba... do tego pewien minimalizm obsługi jak to w L, który powoduje odkrywanie fotografii na nowo.
Jak przedmówcy też jestem ciekawy co taki Wyga Lejkowy jak Jai Pur teraz wymyśli![]()
Teraz Lady Ku
Mój wzrok również już przestał być sokoli, ale przecież są soczewki korekcyjne. Mam przykręconą plus 1,5 i spoko, wszystko pięknie ostro widać w wizjerze. Trochę upierdliwe jest wtedy przestawianie czasu i przysłony bez założonych okularów do czytania, ale to z kolei idzie załatwić "na czuja", po ilości kliknięć. No i odczyt wskazania Leicametra, którego za cholerę nie widzę bez okularów. Na szczęście wstępne ustawienia ze światłomierzem lub "na oko" robi się raz na początek akcji, a dalej też można na wyczucie. Na ogół dobrze wychodzi.
>>milk
Wygą lejkowym nie jestem, po prostu używałem amatorsko przez kilka lat ten system i dość dobrze poznałem jego specyfikę - wciąż uważam, że to wspaniałe narzędzie do fotografowania.
Poznałem też inne systemy i co ważniejsze, wypracowałem swoje preferencje. Tak więc to bardzo subiektywna decyzja.
>>JacekB
Pojawiające się kłopoty ze wzrokiem nie są oczywiście zasadniczym powodem sprzedaży L. Z ostrzeniem można sobie poradzić, a obsługiwać właściwie na pamięć.
Jako że aparatu już się właściwie pozbyłem, to trzeba coś do torby włożyć. Wątpię, by moje przemyślenia się komuś przydały, więc napiszę krótko - co i jak.
Założenia były takie:
-chciałem dwa aparaty (jeden w stylu Ricoha GR, 28mm, bez wizjera, mały, szybki, najlepiej z odchylanym ekranem; drugi większy, wygodny, z dobrym wizjerem i dwoma małymi obiektywami 35 i 50 mm)
-miało się to zmieścić do każdej z moich toreb, a jedna jest mała, druga malutka - Tenba Switch 8 i Tenba Cooper 8
-najważniejszą rzeczą przy wyborze był subiektywny komfort obsługi, następnie wymiary, a potem jakość obrazka
Wybrałem Fuji X-Pro2 z 23/2 i 35/2 oraz X70. Jest to właściwie dokładnie odpowiednik dotychczasowego zestawu (35, 50mm + Coolpix A), tylko w innym wcieleniu.
Co zyskuję, a co tracę zależy od punktu widzenia. "Ja" zyskuję ujednolicenie obrazowania z obu aparatów, świetną obsługę także w mniejszym aparacie, użyteczne wysokie ISO w obu, większą GO przydatną mi obecnie o wiele częściej niż płytka.
Dodatkowo nie wchodzę w nieznane, miałem już kiedyś dwa aparaty Fuji i kilka obiektywów.
Co mnie denerwuje niezmiennie, to zagmatwana polityka cenowa Fuji oraz zawyżone ceny nowości, silenie się na oryginalność w opracowaniu technologii matrycy. Z Bayerem programiści Fuji poradziliby sobie chyba nie gorzej.
Co mnie przyciąga, to obsługa i wsparcie programowe nawet dla starszych wyrobów. No i jest tryb AutoISO z ustawianymi (obecnie już trzema) najdłuższymi czasami. Mogliby, jak dla mnie, zrobić ten czas ustawiany na pokrętle, ale i tak jest super.
To tyle, będę obok![]()
Dzięki za informację ... cóż ja też celowałem w x pro-2 i kto wie czy z czasem się u mnie nie znajdzie - u mnie głównie pod kątem dłuższej ogniskowej ... takiej bardziej w portret ... to 56mm u Nich mi się podoba![]()
Teraz Lady Ku
A ja mam tydzien do wyjazdu dookola swiata i wciaz mysle o dokladnie takim zestawie, x-pro2 + 23/2 + x70 zamiast m-dziewiatki
Maciek, niech sluzy!
Skontaktuj się z nami