Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Gosia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie jest się właścicielem/autorem zdjęcia,
    Wystarczy zapytać.
    To tylko pierwzza6 część odpowiedzi. A jaka jest ta druga?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    To tylko pierwzza6 część odpowiedzi. A jaka jest ta druga?
    Ja w poniższym pytaniu nie widzę drugiej części.
    A jaki jest powód takiej zasady?
    Nie bardzo wiem dlaczego dociekasz czegoś więcej, bo to kwestia oczywista.
    W tym przypadku sruba napisał,
    Cytat Zamieszczone przez sruba Zobacz posta
    Spoko, jak ktoś chce przedstawić swoją wersję, to chętnie zobaczę. ..
    więc można dawać swoją wersję.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie bardzo wiem dlaczego dociekasz czegoś więcej, bo to kwestia oczywista.
    Chodziło mi o to, dlaczego nie można pokazywać swoich wersji czyichś zdjęć?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Przecież napisałem.
    Generalnie można publikować swoje zdjęcia, albo zdjęcia, na które się dostało pozwolenie by je publikować. Autora chroni Prawo Autorskie.
    Trzeba sie liczyć także z tym, że na niektórych portalach (zgoda wyrażona w regulaminie - najpopularniejszy jest tu facebook) można udostępniać czyjeś zdjęcia, ale wiadomo od kogo ono zostało podlinkowane, kto je udostępnił (kto jest autorem lub ma do niego prawa). Udostępnia sie poprzez link do hostingu autora - ma on kontrole nad zdjęciem i jego udostępnieniami.

Zerknij na pkt 6.d swojej zabawy na fotografię miesiąca - też zakazujesz przeróbek bez zgody autora.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Chodziło mi o to, dlaczego nie można pokazywać swoich wersji czyichś zdjęć?
    no właśnie przecież kilka tematów było już takich że jednak można, więc nie rozumiem co tu jest nie ten teges
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Domyślnie

Jeśli autor nie ma nic przeciwko to nie ma problemu.
    Tu pozwolił - można.
    Pokaż temat, gdzie ktoś nie pozwolił, a my to olaliśmy.

Pokaż link do tematu, a wyjaśnię sprawę konkretnego przypadku.

Domyślnie

A czy wiecie który punkt prawa autorskiego zabrania takich przeróbek? Czy nie jest tak, że takie przeróbki jak my tu robimy są dozwolone przez prawo?

Domyślnie

A czy wiecie który punkt prawa autorskiego zabrania takich przeróbek? Czy nie jest tak, że takie przeróbki jak my tu robimy są dozwolone przez prawo?
    A musi być zabroniony przez prawo? Nie wystarczy uszanować czyjąś wolę? Naprawdę tak trudno zapytać autora? Mniej postów byś natrzepał po prostu zadając pytanie "czy mogę?", niż drążąc "dlaczego i czy jest zabronione"... Akurat rozumiem, że ktoś robiąc zdjęcia nie życzy sobie "nieautoryzowanego" grzebania, była nawet kiedyś tu na forum historia kolegi, który z uprzejmości zrobił koleżance zdjęcia, a potem te zdjęcia zobaczył na Facebooku koleżanki kompletnie zmasakrowane obróbką (niestety koleżanka nie usunęła podpisu, choć już nie wiadomo co lepsze w takiej sytuacji). Jesteśmy fotografami, chyba wszyscy zgadzamy się i rozumiemy, że to, w jaki sposób zostanie potraktowana nasza praca jest dla nas istotne, więc to uszanujmy i szanujmy siebie nawzajem. Chciałbyś, żeby w Twoich zdjęciach ktoś grzebał bez pytania?

W tym konkretnym przypadku, wyrażam zgodę na zaproponowanie swojej wersji, bo ciekaw jestem innych propozycji, być może od ludzi, którzy obrobią to lepiej. Choć właśnie jestem po kalibracji monitora i teraz dużo więcej widać

Domyślnie

A musi być zabroniony przez prawo? Nie wystarczy uszanować czyjąś wolę?
    Gdyby nie było to zabronione przez prawo, to sami musielibyśmy ustalić reguły. Ale dlaczego zakladasz, że domyślnie byśmy zabronili? Może wolelibyśmy pozwolić? Dlaczego w ogóle ktoś miałby mieć coś przeciwko takim zmianom?

Chciałbyś, żeby w Twoich zdjęciach ktoś grzebał bez pytania?
    Jeśli chodzi o taką sytuację o jakiej mówimy, czyli ktoś wrzuca na forum swoją wersję zdjęcia, to tak. Może bym się czegoś nauczył. Ty widzę, że też nie masz nic przeciwko temu w swoim zdjęciu. Nie pamiętam przypadku, gdy ktoś miał coś przeciwko.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123